Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní."— Transkript prezentace:

1 Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní dvoutvárnost (samice bývá větší) Jejich tělo je válcovité a hladké. K pohybu jim slouží kožně svalový vak. Potrava prochází rovnou trávicí trubici vyústěnou v řitní otvor. Jejich tělo je pokryto silnou kutikulou, která je brání před účinky trávicích enzymů jejich hostitele.

2 Zástupci: Hádě octové - žije v octu, je zdravotně nezávadné
Háďátko řepné - napadá kořenový systém řepy Roup dětský - parazituje v tenkém střevě dětí i dospělých. Samice měří asi 1 cm a každou noc naklade zhruba vajíček, což způsobuje nesnesitelné svědění. Nakazit se člověk může snadno - trávicím traktem, pokud nedodržuje základní hygienické návyky Škrkavka dětská – parazit člověka, připravuje tenké střevo o živiny a narušuje stěny střeva nebo jej můžou ucpat. Někdy také mohou způsobit nervové poruchy Svalovec stočený – larvy žijí spirálovitě stočené ve svalech. Dospělý svalovec může narušit funkci svalů Vlasovec mízní - napadá mízní cévy, ve kterých žije a tím je ucpává. Následkem toho je obrovské zduřený postižené části těla - tzv. Sloní nemoc Vlasovec loa-loa - hlíst, který parazituje uvnitř oka Vlasovec medinský - způsobuje vznik bolestivých vředů na nohách. Parazituje pod kůží a vytaženým ocáskem klade vajíčka do vody.

3 Vývojový cyklus škrkavky dětské
Nejdříve vznikají oplozená vajíčka, která se dostanou z těla jedince ven výkaly. Následuje pozření výkalů člověkem (většinou kvůli nedostatečné hygieně), larva škrkavky putuje do žaludku a dále do krevního oběhu. Larva škrkavky se dostává krevním oběhem do plic, kde vyvolá kašel a způsobí vykašlání hlenu, který se při spolknutí opět dostává do žaludku. V poslední fázi se larvy dostávají do tenkého střeva, kde pohlavně dospívají.

4 Roup dětský Samička je větší než sameček ( 12mm a 6mm)
Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka, zejména dětí. Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce mohou být zdrojem opětné nákazy. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášeny dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Chráníme se dodržováním hygieny!!!

5 Svalovec stočený parazit, jehož hostitelem jsou savci (včetně člověka) a ptáci. Larvy se usídlí ve velkém množství ve svalstvu. U člověka jde o nebezpečné onemocnění, jež má příčinu vždy v konzumaci syrového nebo polosyrového masa. Přenašečem jsou nejčastěji potkani nebo divoká prasata

6 Obrázky Zdroj obrázků:

7 Opakování Doplň text: Škrkavka dětská žije nejčastěji v tenkém ……………… dětí. Potrava je přijímána …………………………….. a dále prochází…………………………..……….trubicí, která je zakončena …………………………..… otvorem. 2. Přiřaď odpovídající údaje o velikosti: a) škrkavka dětská I) asi 1 cm b) háďátko řepné II) 15 – 20 cm c) roup dětský III) do 2 mm 3. Jakým způsobem můžeme předcházet nákaze škrkavkou? ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 4. Srovnej věty tak, aby byly ve správném pořadí: (připište před věty číslo, které určí její pořad., 1. věta je správně.) Vajíčka škrkavky se dostávají s výkaly z těla ven. Larvy se dostanou do krve. Člověk sní zeleninu, na které jsou vajíčka. Larvy přechází z plic do trávicí soustavy. Ve střevě se vyvinou larvy a ty provrtají střevní stěnu. V tenkém střevě dospívají larvy v dospělého jedince. Larvy pronikají z krve do plic.

8 5. Přiřaď živočichy k odpovídajícím tvrzením:
a) roup dětský I) larvy jsou ve svalech b) háďátko řepné II) způsobuje sloní nemoc c) svalovec stočený III) samička klade vajíčka blízko řitního otvoru člověka d) vlasovec mízní IV) cizopasí na kořenech 6. Vyber správná tvrzení: (více správných možností) I) Roup dětský žije v tlustém střevě člověka. II) Svalovec stočený napadá především kulturisty. III) Škrkavka dětská má ze strany zploštělé tělo. IV) Hlísti žijící v půdě se podílejí na jejím obohacování živinami. 7. Sameček škrkavky: a) je menší než samička b) přijímá jako potravu pouze ovocné šťávy c) je na zádech černobíle pruhovaný d) má v přední části chloupky podobné kníru 8. Roup dětský způsobuje nepříjemné svědění v okolí: a) pod nosem b) konečníku c) začátečníku d) v okolí pupíku


Stáhnout ppt "Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní."

Podobné prezentace


Reklamy Google