Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Verb + infinitive or -ing form

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Verb + infinitive or -ing form"— Transkript prezentace:

1 Verb + infinitive or -ing form
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Verb + infinitive or -ing form
Někdy se ve větě objeví dvě slovesa za sebou I want to play - sloveso v infinitivu s TO I enjoy playing - sloveso v gerundiu (-ing) I continue to play/ playing– infinitiv i gerundium I can play - sloveso v infinitivu bez TO Je důležité vědět, který tvar (viz. modrá slova) zvolit.

3 Verb + infinitive or -ing form
Podívejme se, jak tyto vazby můžeme překládat: agree - Susan agreed to help them. decide - I have decided to leave on Friday. suggest - She suggested going to the cinema expect – They expect to be at home. fail – She failed to pass the exam. fancy - I don't really fancy doing it. hope - Jack hopes to arrive on Saturday.

4 Po těchto slovesech následuje infinitiv s to:
Verb + infinitive Po těchto slovesech následuje infinitiv s to: afford, agree, appear, decide, expect, fail, hesitate, hope, manage, mean, need,offer, plan, prepare, pretend, promise, refuse, seem, want, wish Task - translate the verbs.

5 Po těchto slovesech následuje sloveso s
Verb + -ing form Po těchto slovesech následuje sloveso s koncovkou – ing: admit, avoid, can´t help, can´t stand, don´t mind, deny, enjoy, fancy, feel like, finish, imagine, practise, keep, postpone, spend time, quit, suggest Task - translate the verbs.

6 Verb + infinitive or -ing form
Po těchto slovesech následuje infinitiv nebo -ingový tvar: begin, continue, hate, like, love, prefer, start Example: It started raining = It started to rain Task - translate the verbs.

7 ?

8 Verbs that change their meaning
Po těchto slovesech může být také infinitiv nebo ingový tvar, jejich význam se však změní: Remember I remember living in Paris when I was young. Did you remember to phone Jenny? Forget I´ll never forget swimming with all those sharks. Patrick forgot to go to football practice. V obou případech se sloveso v ingovém tvaru odehrálo před remember a forget a sloveso v infinitivu mělo následovat po slovesech remember a forget.

9 Karren stopped to ask for directions.
Please, stop talking! Karren stopped to ask for directions. Stop a ingový tvar má význam – přestat s právě probíhající aktivitou. Stop a infinitiv má význam – přestat/zastavit se, abychom navázali novou činností. Go on Sarah went on writing her novel. Joe went on skiing to take part in the olympic games. Go on a ingový tvar – pokračovat v něčem co probíhá. Go on a infinitiv – pokračovat v něčem, abych navázal jinou činností později.

10 We tried hitting it with a hammer but we couldn´t open it.
Try We tried hitting it with a hammer but we couldn´t open it. Sophia tried to save some money but she spent it all. Try a ingový tvar – zkoušet něco opakovaně. Try a infinitiv – vyzkoušet něco jen jednou.

11 Translate: 1) When Jacob was born we stopped smoking.
2) Ashley stopped to look at the mirror. How beautiful she was! 3) Chloe remembered climbing the wall before the fall. 4) Nobody remembered to buy him a christmas present. 5) Clare went on showing them round her house. 6) She laid the table.Then went on to make a cake. 7) I´ve never tried snowboarding. 8) Jackson and his brother tried to solve the riddle. 9) I´ll never forget cycling in the Alps. 10) He is so unreliable. He forgot to lock the door!


Stáhnout ppt "Verb + infinitive or -ing form"

Podobné prezentace


Reklamy Google