Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0308Pochutiny - Čaj Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s různými druhy čajů, pravých, ovocných i bylinných Klíčová slova Čaj Datum

2 Co je pravý čaj? Voňavé usušené lístky, které tvoří základ každého lahodného šálku čaje, pochází z rostliny zvané čajovník (latinský název Camellia Sinensis). Sytě zelené lístky obrůstají tento keř nepřetržitě po celý rok. Má-li čajovník dostatek volnosti a nikdo ho neomezuje, dorůstá v přírodě výšky od 2 do 15 metrů - některé odrůdy jsou dokonce natolik vzrostlé, že připomínají spíše košaté stromy a výjimečně se můžete setkat i se skutečnými obry mezi čajovníky - s keři, které se vytáhly až přes výšku 30-ti metrů. Tyto dech beroucí exempláře však nikde na plantážích neuvidíte. Pěstitelé čajovníku udržují pravidelným sběrem, a také ořezáváním rostlinu ve výšce maximálně okolo jednoho metru. Mají k tomu hned několik důvodů - pravidelně a dobře sestříhaný keř opět obrůstá čerstvými lístky, což zvyšuje celkovou úrodu, a upravená velikost keřů také optimálně odpovídá výšce sběračů a sběraček čaje, jejichž práci usnadňuje i vysazování rostlin do charakteristických pravidelných řad. Čaj obsahuje tein – látku stimulující nervovou soustavu

3 Pěstování čaje Čajovník se pěstuje v mnoha zemích Asie, Afriky i Jižní Ameriky. Nejlépe se mu daří v klimatu tropického a subtropického pásu, potřebuje kyselou půdu a dostatečnou vlhkost - to je jeden z důvodů, proč se většina předchozích snah pěstovat čajovník v našich zeměpisných šířkách minula úspěchem. Keř roste v různých nadmořských výškách - od hladiny moře až do výšky kolem metrů nad hladinou moře. Vznikají však velké rozdíly v kvalitě - Číňané jsou přesvědčeni, že nejlepší čaje pocházejí z hor, protože jim prospívá vlhké chladné ovzduší provázené častými mlhami. Lístky tak nejsou tolik vystaveny přímým slunečním paprskům a uchovávají si proto více přírodního chlorofylu a jejich chuť je méně trpká. Ačkoliv lze s vynikajícími výsledky pěstovat čajovníky i v nížinách, znalci preferují vysokohorské čaje s lahodným a jemným aroma výrazně se lišícím od plné a výrazné chuti čajů z nížinných oblastí.

4 Druhy čaje dle kvality listu
Tajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Na jakosti sebraných listů závisí jakost hotového výrobku. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Promeškání vhodné doby se rovná téměř katastrofě. Jednotlivé lístky na výhonku čajovníku jsou označovány postupně od vrcholového pupenu takto : Vrchol výhonku tzv. tips, jsou listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou. První list nejmladší a nejbohatší na cenné látky, se nazývá orange pekoe – OP. Poskytuje spolu se zlatavými výhonky nejlepší čaje. Druhý list je označován jako pekoe – P. Poskytuje dobrý čaj střední jakosti. Třetí list pekoe souchong – PS. Čtvrtý list souchong – S. Pátý list congou – C.

5 Černé čaje V Číně též nazývané červené (podle barvy nálevu). Tyto čaje putují ke zpracování přímo z plantáží. Lístky se nejprve nechávají zavadnout za současného vhánění vzduchu při předepsané teplotě a vlhkosti. Během vadnutí se z listů vypařuje voda, měknou, ztrácejí lesk, stávají se křehkými a šednou. Zároveň v nich probíhají chemické změny - rozkládá se část chlorofylu, rozpadají se bílkoviny, probíhá oxidace tříslovin a tvoří se čajové aroma. Zavadlé listy se pak svinují, přičemž praskají a uvolňuje se buněčná šťáva. Potom následuje fermentace, při vzniku éterických olejů se rodí vůně čaje, uvolňuje se tein z vazby na taninu a mění se barva lístků z šedé na tmavočervenou.

6 Zelené čaje Zelený čaj dává světle žlutý až zelený nálev nahořklé chuti. Farmakologické účinky jsou mnohem silnější než u ostatních čajů. Výroba zeleného čaje zdomácněla zejména v Číně a Japonsku. K zeleným čajům nutno ještě dodat, že je lze použít na další nálev, aniž by ztratily na kvalitě. Prokázané blahodárné účinky těchto nefermentovaných čajů na lidský organismus z nich učinily velice žádaný artikl.

7 Polozelené čaje Oolongy - polozelené, polofermentované či jinak nazývané, se připravují podobně jako čaje zelené, pouze s tím rozdílem, že fermentace je "v půli" přerušena sušením. Bohatý obsah silic dodává tomuto čaji velmi silné povzbuzující účinky. Listy jsou hnědozelené až skoro černé barvy.

8 Bílé čaje Tyto čaje jsou specialitou provincie Fujian v Číně. Získávají se sušením nefermentovaných listových pupenů, které se vyznačují stříbřitým ochmýřením listů. Na trzích se vyskytují většinou ve směsích. Čisté bílé čaje jsou pro velmi malé množství, jež se sklízí, velice vzácné.

9 Žlutý čaj Žlutý čaj je vzácnou čínskou specialitou. Jak už samotný název napovídá, žlutý čaj je opravdu žlutý až zlatý a to platí jak pro čajové lístky, tak pro samotný nálev. Výroba žlutého čaje připomíná výrobu čaje zeleného. Čajové lístky se suší na velkých pánvích. Čajové lístky se zakryjí lněnou látkou a nechávají fermentovat po dobu sedmi dnů. Rozpadem chlorofylu lístky zežloutnou a získají velmi zajímavou a specifickou chuť s medově nasládnou vůní. Nakonec se čaj praží. Žlutý čaj je vždy celolistový, což znamená, že čajové lístky se nedrtí ani neřežou.

10 Ochucené čaje a čajové směsi
Ochucené čaje - vzhledem k tomu, že čaj má velice silné absorpční schopnosti, přijímá část aromatu květů nebo vonné silice velice snadno. Děje se to ve zvláštních místnostech, kde se květy rozprostřou na lískách a nechají se tu spolu s čajem několik dní. Pro efekt se pak k čaji přidává nepatrné množství použitých květů. Čajová směs - téměř každá balírna čaje se snaží balit různé směsi čajů, jak z důvodů výsledné chutě, tak z důvodů ekonomických.

11 Dělení dle doby sklizně
Toto dělení se používá jen velice zřídka, a to třeba v indickém Darjeelingu... a.j. Jedná se o : First Flush - první jarní sklizeň, od března do konce dubna . Second Flush - druhá sklizeň, od května do června. First Flush a Second Flush jsou mezi znalci čaje považovány jako nejlepší. Letní a podzimní sklizeň - hlavní vegetační sklizeň .

12 Ovocné a bylinné čaje Ovocné a bylinné čaje tvoří často základ pitného režimu. Jsou určeny na dlouhodobé pití a dají se konzumovat prakticky po celý rok - v létě ledově vychlazené, v zimě pak příjemně horké. Čaj můžete pít v klidu domova a na cesty si ho zabalit do praktické termosky. Můžete je zakoupit jako sypané i porcované.

13 Bylinné čaje Bylinný čaj je známý od nepaměti a s jeho popíjením začínáme obvykle v dětství. Bylinný čaj s medem byl typickou medicínou našich babiček. Byliny, ze kterých se bylinný čaj skládá, můžete využít také pro koupele, bylinné zábaly apod.

14 Druhy čajů Ovocné: Šípkový Citronový Malinový Jahodový Lesní směs
Malina a borůvky Černý rybíz aj. Bylinné: Lipový Heřmánek Mátový Kopřivový Jitrocelový Meduňkový Bylinné směsi apod.

15 Druhy čajů: Pravý čaj: Černý Zelený Žlutý Bílý Polozelený
Ovocné a bylinné: Mátový Kopřivový Šípkový Malinový Lesní směs Jahodový Citronový

16 Použité zdroje http://www.caj-kava.eu http://www.caje.cz/
caj/ovocne-a-bylinne-caje-co-mozna- nevite.aspx katskupovocne.php obchudek/6-SKOLA-CAJE-A-KAVY/3-Cerny-caj england


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google