Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozvánka na party – vkládání klipartů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozvánka na party – vkládání klipartů"— Transkript prezentace:

1 Pozvánka na party – vkládání klipartů
4.třída

2 Hodina první - český jazyk
Úvod - cíl hodiny V úvodu hodiny českého jazyka si popovídáme s celou třídou na téma „moje narozeniny". Jak je kdo slaví, co se při této příležitosti v rodině změní, co mají žáci z narozenin nejraději, které byly nejlepší, kolik kamarádů si na další narozeniny pozvou, kde je obvykle s kamarády slaví apod.

3 Hlavní část hodiny Probereme, jakou formou lze kamarády pozvat. Ve škole všechny oběhnu a řeknu kdy a kde, pošlu každému SMSku nebo s podrobnostmi, nebo si dám práci a vytvořím pro každého pozvánku. V této souvislosti probereme výhody a nevýhody takto předaných informací: ústní předání - je rychlé, ale pozvaný může zapomenout, kdy a kde se oslava koná vzkaz "po někom" nemusí k pozvanému dorazit včas nebo vůbec SMS - taktéž rychlá, ale pozvaný může mít vybitý mobil, zrovna ho ztratil, půjčil ho sourozenci apod. - pomalejší varianta předání informací, navíc pozvaný nemusí mít momentálně přístup k internetu a nemůže si ho přečíst nebo si ho přečte pozdě apod. vytvořená pozvánka - časově náročnější na přípravu, předání je ale rychlé, pozvaný má informace napsané, nemusí si nic pamatovat, a v neposlední řadě vyjadřuje i osobní postoj toho, kdo zve

4 Dále V další části hodiny společně probereme, co všechno by
měla, a co může pozvánka na narozeniny obsahovat. Všechny relevantní možnosti si vypíšeme na tabuli. Co by obsahovat měla: kdo zve a při jaké příležitosti datum a čas konání narozeninové párty místo konání (možnost přiložení vlastnoručního nákresu či mapy) Co obsahovat může: jaký bude program (přípitek, rozkrajování narozeninového dortu, připravené hry doma, připravené hry venku apod.) na jaké občerstvení se mohou pozvaní těšit (jako přípitek - rychlé špunty, dále Coca-Cola apod., k mlsání dort, zákusky, jednohubky, chlebíčky, saláty, švédské stoly, speciality, grilování aj.)

5 Závěr Na závěr hodiny shrneme vše důležité a žáci si individuálně připraví vlastní textovou verzi pozvánky na narozeninové párty. Rozložení a úprava textu včetně obrázků bude náplní další hodiny.

6 Příprava byla důležitá

7 Každý se snažil

8 Hodina druhá Úvod Připomeneme cíl hodiny Vytvoření pozvánky na narozeninové párty, zopakujeme závěry z hodiny českého jazyka.

9 Hlavní část hodiny Společně nacvičíme několik věcí:
vkládání klipartu - nejprve si zobrazíme panel nástrojů OBRÁZKU (klikneme na ZOBRAZIT, PANELY NÁSTROJŮ a zvolíme OBRÁZEK) klikneme na ikonu dole na liště VLOŽIT KLIPART zadáme hledaný text a vybereme obrázek z nabídky klipartů, které máme k dispozici v počítači (jsou součástí kancelářského balíku sady Microsoft Office) tím, že na něj klikneme, se nám na stránku vloží klipart je nutno upravit (viz odstavec Úprava klipartu a WordArtu) kliparty lze také získat z jiných zdrojů (zdarma ke stažení z internetu, placené, firmy Zoner software apod. je dobré se v této souvislosti žákům také zmínit o dodržování autorských práv)

10 Vkládání WordArtu klikneme na ikonu WordArtu
objeví se nám GALERIE WordArtu, ze které si vybereme typ WordArtu máme-li text napsaný, chová se stejně jako obrázek chci-li již v napsaném WordArtu něco změnit - dopsat či přepsat, stačí na něj dvakrát poklepat pravým tlačítkem myši a mohu provádět změny i WordArt je třeba dále „ošetřit" - viz dále

11 Úprava klipartu a WordArtu
úprava velikosti (zmenšování, zvětšování) aby mohla být úprava provedena, musí být obrázek či WordArt „aktivní" (musí být okolo něho „puntíky") aktivním se stane, klikneme-li myší dovnitř do obrázku chci-li měnit obrázek na výšku nebo na šířku, najedu myší na „puntík" tak, aby se objevila „dvojšipka" na puntík klikneme levým tlačítkem myši, podržíme ho a „táhneme" na jednu či na druhou stranu podle toho, zda chceme obrázek zmenšovat či zvětšovat zvolením „rohového puntíku" měníme jak výšku, tak šířku obrázku (tato úprava je poněkud náročnější na přesnost)

12 Volba písma a jeho úpravy
nejprve zvolíme ZOBRAZIT, PANELY NÁSTROJŮ a zatrhneme FORMÁT (v záhlaví dokumentu se nám objeví panel nástrojů, který využijeme při úpravách písma) v záhlaví textového dokumentu rozbalíme nabídku a vybereme typ písma, který chceme použít Další možnosti úpravy písma jsou: změny velikosti písma volba písma tučného, kurzívy, podtrženého na panelu nástrojů hned vedle velikosti písma můžeme zvolit zarovnání písma (doleva, na střed, doprava a zarovnání do bloku) změna barvy písma na panelu nástrojů kliknu na ikonu barevně podtrženého A a zvolím vybranou barvu písma na panelu nástrojů vedle ikon pro rozvržení textu je ikona, kde si mohu vybrat řádkování textu (1, 1,5, 2 a další) je třeba mít stále na paměti, že hotový text, který chceme nějakým způsobem upravovat, musíme mít „označený" myší

13 Závěr V závěru hodiny žáci své práce předvedou. Nejvhodnější formou je prezentace prací pomocí dataprojektoru. Společně s žáky práce vyhodnotíme, můžeme vybrat tu nejpovedenější. Učitel také v závěru zhodnotí celkovou práci v hodině. Jednotlivé práce můžeme vytisknout a vystavit je např. na třídní nástěnce, každý si může jeden exemplář odnést domů.

14 A jaký byl výsledek u nás?
Žáci pracovali s nadšením, nenašel se nikdo, koho by práce nebavila. I těm méně zdatným se práce vydařila a měli z ní velkou radost. Rozhodně se při této hodině naučili spoustu nových věcí. Udělali také další krůček na poli vzájemné spolupráce a komunikace.

15 Práce nás bavila.

16 Pozvánky se moc povedly.

17

18 POZVÁNKA na narozeniny zve: TEREZKA Kde: U mě doma
Kdy: V sobotu V kolik:16:00 hodin Program oslavy: Popíjení rychlých špuntů Pojídání dobrot Tancovat Hrát si

19

20

21


Stáhnout ppt "Pozvánka na party – vkládání klipartů"

Podobné prezentace


Reklamy Google