Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Se kterými státy Čína sousedí?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Se kterými státy Čína sousedí?"— Transkript prezentace:

1 Se kterými státy Čína sousedí?
Charakterizuj georeliéf Číny a podle něj se pokus odhadnout nejvíce a nejméně zalidněné oblasti. Jaké je nejvyšší pohoří v Číně a kolik měří jeho nejvyšší vrchol? Mezi jaké země je rozdělen? Ve kterých pohořích pramení čínské veletoky? Na mapě najdi a vypiš do sešitu všechna čínská města s více než 3 mil obyvatel.

2 ČÍNA Čínská lidová republika je 2.největším asijským státem (9,5 mil km2) a nejlidnatější zemí na světě(1,3 mil ob.). Zemědělsko-průmyslový rozvojový stát. Rozmístění obyvatel, zemědělství a průmyslu je závislé na přírodních podmínkách – soustřeďuje se do nížin na východě a v některých pánvích (S-čchuan) podél řek. Dostatek srážek (monzuny) a teplo umožňují 2 až 3 úrody ročně.

3 Obyvatelstvo: Přes 95 % Číňanů se označují jako CHANOVÉ. Jsou Nejpočetnější národ světa. Patří k mongoloidní rase. Nejužívanějším a úředním jazykem je čínština. V Číně žije mnoho dalších menších národů a národností (Tibeťané,Ujguři, Manžouvé, Mongolové...) Lidé vyznávají především buddhismus a taoismus (tradiční čínské náb.)

4 Zlepšením zdravotní péče a hygienické úrovně po 2. sv
Zlepšením zdravotní péče a hygienické úrovně po 2.sv.válce při vysoké porodnosti prudce narůstal počet obyvatel, což bylo ekonomicky neudržitelné – zavedeny sociální reformy (v některých ohledech prováděné nehumánním způsobem) na snížení porodnosti (značně zvýhodňovány jednodětné rodiny) = snížení pp.

5 Zemědělství: rodinný systém hospodaření byl v minulém století komunistickým hospodářským experimentem zdecimován – rolníci byli nuceni opustit svoje pole a pracovat v průmyslu nebo v gigantických zeměděl.družstvech – výsledek: hladomor(20 mil.+), rozvrat ekonomiky. Teprve v 80. letech došlo ke zlepšení Významná je produkce bavlny, pšenice, kukuřice, rýže, tabáku, cukr.tř., masa, hedvábí (bourec morušový).

6 Průmysl: Industrializace Číny počala v 30.letech min.st. v Japonci okupovaném Mandžusku. Dnes je stále významnější složkou ekonomiky – soustřeďuje se hlavně na spotřební průmysl (textil, hračky, obuv, elektronika) a potravinářský, jenž využívají domácích zdrojů surovin (uhlí, rudy,ropy...). K dynamickému růstu pomáhají významně tzv. ZEZ a otevřené přístavy s daňovými a celními výhodami pro zahraniční investory. Tím se však zvětšuje rozdíl mezi zaostalým vnitrozemím a rozvinutým pobřežím, mezi chudým venkovem a bohatými velkoměsty.

7 Čínu lze označit jako hospodářskou velmoc kvůli množství produkce, nízkým cenám zboží a vysokým hospodářským růstem – ovlivňuje tak ekonomiku mnoha zemí i nejvyspělejších. Nevýhodou je špatná infrastruktura (železnic, dálkových silnic, produktovodů...), rozsáhlá dezertifikace a nedostatek pitné vody.

8 Hong Kong

9 Shanghai

10

11 Shanghai

12

13

14

15 Tři soutěsky

16 Čína impozantně vstoupila do rodiny vysokorychlostní železnice
Čína impozantně vstoupila do rodiny vysokorychlostní železnice. Široká a těžká jednotka CRH 3 vytvořila národní rekord těsně nad hladinou moře. Rekord byl vytvořen na 115 kilometrů dlouhé traťi mezi městy Tianjin a Peking (Beijing) a to těsně před jejím otevřením pro pravidelný provoz. Jízda trvala jen 25 minut a 10 vteřin a vysokorychlostní jednotka CRH 3 na ní dosáhla rychlosti 394,3 km/h.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 Lhasa po čínské přestavbě

27

28

29

30

31 Hlavní město Číny

32

33

34 Japonsko Tvoří 4 velké (Hokkajdó, Honšú, Kjúšú, Šikoku) a tisícovky menších ostrůvků ležících východně od Asie. Leží v subdukční cirkumpacifické seismické zóně, která se vyznačuje častými zemětřeseními a sopečnou aktivitou. Povrch je většinou hornatý, horizontálně značně členitý (vhodné pro zakládání přístavů).

35 Podnebí: Mírné přímořské (vlhké), na jihu subtropické monzunové. Vodstvo: krátké vodnaté toky umožňují energetické využití. Vegetace: subtropické lesy a smíšené lesy mírného pásu, v horách vysokohorská vegetace (tundra) a mrazové pustiny.

36 Obyvatelstvo: národnostně, rasově i nábožensky jednotné (Japonci - mongoloidní rasa – vyznávající šintoismus) Se koncentruje v úzkých pobřežních nížinách intenzivně obdělávaných a hustě zastavěných městy (typické je jejich seskupování – megalopole). Celkově je hustota osídlení vysoká (333 ob./km2). Japonsko se vyznačuje nejvyšší urbanizací v Asii (

37 Hospodářství: Zemědělství: intenzivní, mechanizované a chemizované je vysoce produktivní. Jen na 15 % obdělávané půdy pěstují rýži, sóju, citrusy, cukr.třtinu, čaj... Japonsko patří mezi rybářské velmoci (mnohdy se dostává do sporu s ochranářskými organizacemi kritizujícími nadměrný lov chráněných velryb).

38 Průmysl: Po II. sv.válce zcela zničené – s pomocí amerických výhodných finančních půjček, nových výrobních technologií a poskytnutím velkého amerického trhu se pracovití Japonci dostali na špičku světové ekonomiky. Surovinová základna je nedostatečná – dováží se většina surovin. Velký význam hraje průmysl, který se soustřeďuje na výrobu dopravních prostředků (auta, motocykly, lodě, letadla, vlaky), elektroniky a elektrotechniky, jemné mechaniky. Řada japonských firem investuje obrovské výrobní prostředky do zahraničí.

39 OTÁZKY JAKÉ JAPONSKÉ VÝROBKY SE K NÁM DOVÁŽÍ? JAKÉ ČÍNSKÉ VÝROBKY SE K NÁM DOVÁŽÍ? JAKÉ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY Z ČÍNY LZE KOUPIT NA NAŠEM TRHU? Porovnej systém dopravy v Japonsku a Číně.

40

41

42

43

44 Japonské Alpy

45

46

47 Tokijo

48

49

50

51 Hirošima dnes

52 Korejské hory

53 Pchjongjang

54 Nampho, přístavní město v KLDR

55 Korejské děti na pláži

56 Dálnice Pchjongjang - Wonsan


Stáhnout ppt "Se kterými státy Čína sousedí?"

Podobné prezentace


Reklamy Google