Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to počítačový vir Co je to počítačový vir a škodlivý software

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to počítačový vir Co je to počítačový vir a škodlivý software"— Transkript prezentace:

1

2 Co je to počítačový vir Co je to počítačový vir a škodlivý software
Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje škodlivý program, který se dokáže často sám šířit bez vědomí uživatele. Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. Viry mohou svou činností způsobit ztrátu dat, poškození systému, nebo další šíření škodlivých virů. V současné době se klasické viry objevují zřídka, nejčastější jsou následující druhy škodlivého softwaru. Označení pro programy, které se vydávají a maskují za jiné programy. Adware Program, který sbírá informace o vás a vámi navštěvovaných stránkách, na základě kterých pak zobrazuje pomocí vyskakujících oken nevyžádanou reklamu. Backdoor Program, který otevírá v PC tzv. "zadní vrátka" a umožňuje neoprávněný vstup do vašeho počítače. Červ Program, který se šíří po síti a většinou slouží k rozesílání nevyžádané pošty (spamu) z Vašeho počítače. Spyware   Program, který bez vědomí uživatele získává a z počítače odesílá data, která mohou být i citlivá (hesla, čísla platebních karet apod.) Nejčastěji se tyto programy šíří pomocí elektronické pošty - u. Proto pro vás Seznam.cz každý kontroluje za pomoci antivirového programu.

3 Projevy počítačových virů
Blokování místa - Vir je také program a jako takový, musí být v počítači někde uložen. Může se vyskytovat buď na pevném disku nebo také v operační paměti počítače. Zabrané místo je ovšem minimální. Ale je tam. Zpomalení práce systému - Vir může mít za následek zpomalení systému. Kromě místa potřebuje také tzv. systémové prostředky. Jako každý jiný program i počítačový vir využívá ke svému životu komponenty počítače. Nestabilita systému - Viry nejsou vyvíjeny jako jiné aplikace tak, že se testují na různých konfiguracích počítače a také na různých platformách. To mívá za následek problémy s chodem počítače. Začne docházet k pádům programů nebo dokonce k vytuhnutí celého systému. Grafické a zvukové projevy - Nejrůznější nesmysly v podobě nápisů na monitoru, změny písmenek v textu nebo pípání a pískání. Známým virem z této kategorie byla Ambulance, kdy sanitní autíčko jezdilo po obrazovce monitoru a vydávalo přitom zvuk sirény. Krádež dat - Cílem novodobých virů je především krádež dat. Dochází k tomu nejčastěji pomocí ové pošty, kdy vir je nastaven tak, aby odesílal buď konkrétnímu člověku nebo i náhodnému data z vašeho počítače. Šifrování dat - Také často vídaný projev počítačového viru. Při napadení počítače dojde k zašifrování dat na vašem pevném disku a zobrazí se varovné hlášení, abyste odeslali určitou částku na určené místo. Počítačový vir si v podstatě bere vaše data jako rukojmí a vyhrožuje, že pokud nezaplatíte, nejen že se k datům už nedostanete, ale také o ně definitivné příjdete, např. vymazáním. Zničení dat - Nejhorší varianta pro uživatele počítače. Vir se neptá a rovnou likviduje data na pevném disku. Může se tak stát během krátké chvíle nebo postupně pomalu a nenápadně. V podstatě jde o škodolibost.

4 Trojské koně Název tohoto typu škodlivého softwaru je odvozen z mytologie. Známe příběh, kdy Řekové pronikli do Tróje lstí za pomocí obrovského dřevěného koně. Když Trojané viděli, že řekové odjíždějí, vyběhli před svá opevnění, kde našli velkého dřevěného koně a jediného Řeka, kterým se nechali přesvědčit, že kůň je dar bohyni Athéně. Kůň byl ale vysoký a neprošel bránou do Tróje. Protože mu Trójané uvěřili, zbourali část hradby a koně odtáhli do Troje. Když ovšem nadešla noc, řecké lodě se vrátily ke břehům Tróje a daly znamení na pevninu. Ukrytí řekové vyskákali z koně a usnadnili přístup ostatním řekům do Tróje. Na stejném principu funguje i počítačový trojský kůň a sází především na lidskou zvědavost a také hloupost. Uživatelé počítačů jsou jednoduše zlákáni k otevření programu nebo souboru. Trojský kůň se ale oproti klasickému viru sám nerozmnožuje. Jedinou možností, jak počítač vyléčit, je smazání těchto trojských koní v podobě nějakých souborů.

5 Trojské koně

6 Jak odstranit virus z počítače
Udržujte antivirový program v aktuálním stavu: Pokud jste již do počítače nainstalovali antivirový program, je důležité udržovat tento software v aktuálním stavu. Neustále jsou vytvářeny nové viry, proto je většina antivirových programů často aktualizována. Chcete-li zjistit, jak získávat tyto aktualizace, přečtěte si dokumentaci k antivirovému programu nebo navštivte příslušný web. Pamatujte, že některé viry blokují běžné antivirové weby, a tím vám znemožní z těchto webů stahovat aktualizace antivirového programu. Pokud k tomu dojde, kontaktujte dodavatele antivirového programu a zjistěte, zda vám může poskytnout disk k instalaci nejnovějších aktualizací. Tento disk si budete pravděpodobně moci vytvořit v počítači, který není infikovaný (například v počítači vašeho kamaráda).

7 Otázky ????????? Charakterizujte počítačový vir.
Co je to trojský kůň? Uveďte příklady a jejich charakteristiku Vyjmenuj různé typy antivirů

8 Zdroje : Wikipedie Google.cz


Stáhnout ppt "Co je to počítačový vir Co je to počítačový vir a škodlivý software"

Podobné prezentace


Reklamy Google