Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – historie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MP.M2.1101 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Masáže cvičení Ročník: Druhý – maturitní obor Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Historie vzniku metodiky „reflexní masáže“, úspěšně používané v manuální medicíně více než 100 let.

3 Metodické pokyny K využití materiálu je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje – literatura ŽALOUDEK, Karel. Masáže. vyd. 2. Praha. Avicenum, 1975, 248 s. Studium na Střední zdravotnické škole v Brně, obor rehabilitační pracovník, přednášející Marián Ledko. Studium na Univerzitě Palackého Olomouc, katedra fyzioterapie fakulty tělesné kultury, přednášející MUDr. Radmil Dvořák.

5 Zdroje – obrázky MARCEAU Theodor.  [ Henry Head, English neurologist]. In: Wikipedie [online]. [Cit , 19:45]. Dostupné z WWW: STUART F.G.O. [ RMS Titanic departing Southampton on April 10, 1912.]. In: Wikipedie [online]. [Cit , 19:50]. Dostupné z WWW:

6 Seznam – obrázky obr. č. 1 Sir. Henry Head obr. č. 2 Titanic

7 Reflexní masáže historie

8 Historie reflexní masáže
Na konci 19. století probíhal bouřlivý vývoj medicíny a příbuzných vědních oborů, hlavně neurofyziologie. Na základě nových pozorování publikoval Henry Head v roce 1898 svá zjištění o okrscích kůže se zvýšenou citlivostí až bolestivostí. Tato místa pojmenoval - maximální body. Na základě těchto pozorování vzniklo grafické vyznačení vztahů mezi vnitřními orgány a kůží.

9 Historie reflexní masáže
Henry Head pracoval na problematice projekce onemocnění vnitřních orgánů na kůži po dobu dvanácti let, než svá zjištění publikoval. Zmapoval segmentové kožní inervace. Projekce vnitřních orgánů na kůži nyní známe pod pojmem Headovy zóny.

10 Historie reflexní masáže
Lékař Sir Henry Head se narodil a zemřel Vystudoval Trinity College v Cambridge v Anglii. Dále vystudoval Halle University v Německu. V roce 1899 se stal členem Královské vědecké společnosti. V roce 1927 byl povýšen do šlechtického stavu za své významné objevy v oboru neurofyziologie a neurologie.

11 Historie - obr. č. 1 Sir Henry Head

12 Historie reflexní masáže
Zajímavost: V roce 1912 zasáhla do života mnoha lidí katastrofa, při které se potopil parník Titanic. Na palubě lodi byl mladší bratr Henryho Heada, Christofer. Tento mladý muž ztroskotání nepřežil. Henry Head byl nejstarší z jedenácti dětí. Henry Head, který celoživotně studoval neurologické syndromy, sám onemocněl Parkinsonovou chorobou.

13 Historie - obr. č. 2 Titanic

14 Historie reflexní masáže
V roce 1909 mnich Cornelius popsal tzv. nervové body, které se pokoušel třením a chvěním ovlivňovat. Také on postupoval podle zjištění Henryho Heada. V roce 1911 vydal Barczewski příručku o reflexní masáži. V roce 1917 se podobnou metodikou zabýval holandský lékař van Veen.

15 Historie reflexní masáže
Na začátku 20. století vznikl nový druh masáže, který byl pojmenován - reflexní masáž. Definice: Reflexní masáž je manuální léčebný zásah na povrchu těla, aplikovaný v místech druhotných, onemocněním reflexně vyvolaných změn. V roce 1917 se podobnou problematikou začal zabývat Mackenzie, který vyhledával bolestivé body ve svalstvu. Postupně se přidávali další lékaři a maséři se svými poznatky – Lange, Schade, Kohlraush a Dickeová s Leubovou, které masírovaly i vazivo.

16 Historie reflexní masáže
Nejpropracovanější techniku reflexní masáže postupně rozpracovali dva němečtí terapeuté - Gläser a Dalicho. Na své technice pracovali od roku 1936 až do roku 1952. V roce 1952 vydali knihu Segmentová masáž. (Segmentmassage), podle které se postupuje do dnešních dob. Jejich technika je tak propracovaná, že lze z povrchu těla zasáhnout všechny dosažitelné tkáně: kůži, podkoží, sval fascii, periost. Takto je možné, ovlivňovat reflexní změny uložené v různých vrstvách současně.

17 Historie reflexní masáže
Způsob, postup a pořadí hmatů segmentové masáže podle Gläsera a Dalicha je pevně dané a neměnné. Je to přesně určený systém, který nelze libovolně měnit. Zásluhu za rozvoj reflexní masáže v naší republice a její zavedení do práce masérů a fyzioterapeutů, včetně odborné záruky měl MUDr. Karel Žaloudek. MUDr. Karel Žaloudek vydal příručku pro střední zdravotnické školy, podle které se vyučuje dodnes.

18 Opakování Kdo byl Henry Head?
Anglický lékař, neurofyziolog a neurolog. Definujte reflexní masáž. Reflexní masáž je manuální léčebný zásah na povrchu těla, aplikovaný v místech druhotných, onemocněním reflexně vyvolaných změn Kdo se zasloužil o zavedení reflexních masáží do praxe v České republice? MUDr. Karel Žaloudek


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google