Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Advent (SADA ČÍSLO 2) 1

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: leden 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: advent, svátky zimy, Mikuláš, Vánoce Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k vysvětlení tématu svátky zimy. Výukový materiál respektuje metodu názornosti. Obsahuje velké množství obrázků a animací tak, aby byl snáze uchopitelný pro žáky se zdravotním postižením. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint

3 Ahoj kamarádi. Jestlipak víte, jaký máme právě teď měsíc
Ahoj kamarádi! Jestlipak víte, jaký máme právě teď měsíc? Správně, prosinec. Pro většinu z nás je to nejkrásnější měsíc v roce. Je to měsíc, kdy nastává adventní čas. Čas, kdy se těšíme a čekáme na Vánoce. Pojďme si teď o tomto čase společně vyprávět.

4 Tak teď již tiše zaklepejte na dveře a jdeme se podívat, co nás v následujících dnech čeká.

5 Čtyři svíčky na adventním věnci nám připomínají 4 týdny čekání na Ježíška.
Klikni na číslo na svíčce na následující straně a čeká tě povídání o Vánocích.

6 DOPOLEDNE ADVENT Barevný podzim nám už pomalu odchází a nadešla doba adventu. Barevná příroda se pomalu převléká do bílého kabátu, všude je zima. 3 1 2 4 Slovo „ADVENT“ znamená příchod. Příchod Ježíška. Advent trvá 4 týdny a končí 24. prosince Štědrým dnem.

7 ADVENT Období adventu začíná na podzim a končí v zimě. Počasí v tuto dobu bývá různé. Často bývá mlha, někdy sněží, jindy prší.

8 ADVENT Advent je doba nejen čekání, ale také příprav na Vánoce. Doma se uklízí a všude to voní vánočním cukrovím. Maminky pečou perníčky, vanilkové rohlíčky a další dobroty.

9 ADVENT

10 ADVENT Období adventu je také období velkého úklidu. V domácnostech se myjí okna, uklízí a zdobí.

11 ADVENT V období adventu si lidé zdobí své domy a byty, vyrábí vánoční svícny a různé jiné ozdoby. Za okny domů jsou rozsvícená světla. Děti dostávají adventní kalendář a každý den v něm najdou nějakou sladkost. Adventní kalendář jim tak krátí čekání na Ježíška. Adventní kalendáře mají různou podobu – domečky, botičky, vláčky apod.

12 SVÁTEK SVATÉ BARBORY Svátek svaté Barbory slavíme 4. prosince. K tomuto svátku se pojí pověra a jeden z adventních zvyků. Lidé si v tento den nosí do domu větvičku z ovocného stromu, nejčastěji třešně. Podle zvyku se praví, že svobodná dívka, které větvička do Štědrého dne rozkvete, se do roka vdá.

13 SVÁTEK SVATÉHO MIKULÁŠE
Mikuláš, čert a anděl – známá trojice, která chodí 5. prosince k hodným i zlobivým dětem. Mikuláš má svátek prosince a v předvečer svého svátku chodí hodným dětem rozdávat různé sladkosti. Ale kde se Mikuláš vzal? Poslouchejte legendu, kterou Vám teď povím.

14 Legenda vypráví příběh o chudém kupci a jeho třech dcerách, které se chtěly vdávat. Jejich otec pro ně neměl žádné věno. Této rodině pomohl hodný biskup Mikuláš, když večer tajně hodil měšec zlaťáků do ponožky, která se právě sušila u krbu. Dnes již Mikuláš nenosí zlaťáky, ale hodným dětem nosí sladké překvapení. Děti ho dostávají prosince a za to musí říci Mikuláši básničku nebo zazpívat písničku. Děti, které zlobí, pak místo sladkostí dostanou brambory nebo uhlí.

15 Mikuláš však nechodí sám
Mikuláš však nechodí sám. Na pomoc si sebou bere pomocníky – anděla a čerta. Pro ty hodné děti anděla a pro zlobivé? No to ví přeci každý malý kluk i holčička.

16 Slyšíte! Už zvoní! To jsou Vánoce!

17 VÁNOCE 24. prosince – Štědrý den 25. prosince – Hod boží vánoční 26. prosince – svátek Svatého Štěpána

18 ŠTĚDRÝ DEN 24. prosince slavíme Štědrý den. Je to den, kdy si připomínáme narození Ježíška. Rodina bývá pohromadě. Dopoledne společně většinou zdobí stromeček, malí i ti velcí se koukají na pohádky a užívají si vánoční pohody. Maminky chystají štědrovečerní večeři.

19 ŠTĚDRÝ DEN Večer pak rodina společně povečeří. Ve většině rodin bývá štědrovečerní kapr a bramborový salát. A co přijde pak? Zazvoní zvoneček, rozsvítí se světla svíček a všichni pak společně stráví krásné chvíle u vánočního stromku. Společně rozbalují vánoční dárky a zpívají se koledy – vánoční písně.

20 ŠTĚDRÝ DEN A co přijde potom? Pak už se všichni těší z rozbalených dárků a hezkých chvilek strávených s rodinou u vánočního stromku. Jestlipak znáte příběh malého Ježíška? Pojďme si ho teď společně vyprávět.

21 ŠTĚDRÝ DEN Kdysi dávno, před mnoha lety, šla Marie a Josef do města Betléma. V Betlémě již bylo mnoho lidí a Marie a Josef nevěděli, kde přenocují. Jediné místo, kde mohli přenocovat, byl chlév. V noci se Marii narodilo dítě Dítě dostalo jméno Ježíšek. Byla hluboká noc, když se malý Ježíšek narodil. V tuto dobu vyšla na nebi hvězda. Nedaleko pásli pasáčci své ovečky. Uviděli na nebi zářit hvězdu a vydali se za ní.

22 ŠTĚDRÝ DEN Zjevil se jim anděl a řekl jim: „Běžte do Betléma.
V chlévě se tam narodil malý Ježíšek. Běžte se mu poklonit.“ I tři králové z dalekých zemí se šli poklonit malému Ježíškovi a přinesli mu dary Cestu jim ukazovala hvězda na nebi, která je přivedla až do Betléma. Ježíšek ležel v chlévě na seně a zahřívali ho oslík a ovečka. O Vánocích si lidé připomínají narození malého Ježíška a dávají si dárky.

23 25. prosince BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ
Na Hod boží vánoční si lidé připomínají narození Ježíše v Betlémě. Je to den, kdy mnoho lidí chodí do kostela na mši a často lidé se chodí vzájemně navštěvovat. 26. Prosince SVÁTEK SVATÉHO ŠTĚPÁNA Tento den slaví svátek Svatý Štěpán. Tradicí v tento den jsou obchůzky koledníků.

24 VÁNOČNÍ SYMBOLY Děťátko
Narození malého dítěte – Ježíška, který se narodil právě 24. prosince v městě Betlémě.

25 VÁNOČNÍ SYMBOLY Betlém
Místo narození malého Ježíška. Lidé si vytváří Betlémy různých druhů – keramické, papírové, dřevěné a zdobí si jimi své domácnosti.

26 VÁNOČNÍ SYMBOLY Strom Je zvykem, že se vánoční stromky kupují do domácnosti již několik dní před Štědrým dnem. V některých domácnostech nemají stromky živé, ale umělé. Většinou 24. prosince dopoledne se zelené stromky zdobí různobarevnými ozdobami.

27 VÁNOČNÍ SYMBOLY Jmelí Zlaté či zelené jmelí určitě patří ke Štědrému dni. Již od pradávna lidé věřili, že zavěšené jmelí přináší lidem do domu štěstí.

28 VÁNOČNÍ SYMBOLY Ryba Ryba, u nás nejčastěji kapr, patří neodmyslitelně k symbolům Vánoc. Ve většině domácnostech nechybí tento symbol na štědrovečerním stole. Lidé si schovávají z kapra několik šupinek, které si pak dávají do peněženky. Podle pověry se praví, že šupinky hromadí peníze.

29 VÁNOČNÍ SYMBOLY Zvon Zvony přináší k Vánocům mnoho pověstí a legend. Zvonečky jsou často používanou ozdobou na vánočním stromečku. Zvony lidem připomínají, že nejcennější co lidé mají, je láska.

30 VÁNOČNÍ SYMBOLY Dárky Tak jako Tři králové přinesli malému Ježíškovi dárky, když se mu přišli poklonit z dalekých krajin, dávají si i lidé mezi sebou o Vánocích dárky. Dárky mají potěšit nejbližší, rodinu i kamarády.

31 31. prosinec –Silvestr 1. leden – Nový rok
31. prosince nám končí rok a všichni netrpělivě očekávají příchod nového roku. Lidé společně slaví a baví se a loučí se se starým rokem. 1. leden je pak den oslav nového roku. Lidé si dávají novoroční předsevzetí. 1. leden začíná tradičně na většině míst ohňostrojem a novoročním přípitkem.

32 OHŇOSTROJ

33

34

35

36

37

38

39

40

41 Zazvonil zvonec a vánočního povídání je konec.

42 POUŽITÉ ZDROJE: Obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas"

Podobné prezentace


Reklamy Google