Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Kunštát Zvíře v nouzi 1.tým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Kunštát Zvíře v nouzi 1.tým."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Kunštát Zvíře v nouzi 1.tým

2 Problém, který jsme řešili:
Uvědomili jsme si, že víme velmi málo o tom, jak se máme správně zachovat, když v přírodě najdeme zvíře, které je poraněné, nebo opuštěné mládě. Rozhodli jsme se, že zaměříme náš projekt na tom, abychom získali tyto informace a abychom s nimi seznámili žáky naší školy a kunštátskou veřejnost.

3

4 Začali jsme tím, že jsme mezi žáky školy provedli anketu, ve které jsme se dozvěděli, že s touto situací se děti nesetkávají příliš často. V odpovědích na druhou otázku jsme zjistili, že jejich chování nebylo nejlepší - někteří neudělali nic, někteří vylezli na strom, jiní vzali zvíře domů - zdůvodnit své chování ale neuměli. Odpovědi na 3. a 4. otázku svědčí o tom, že většina dětí neví, kam se obrátit o pomoc, nezná organizace, které těmto zvířatům pomáhají.

5 Anketa

6 Hledali jsme tedy informace, zaměřili jsme se na organizace, které jsou v našem blízkém okolí, které by nám opravdu mohly pomoct. Obrátili jsme se na Zvíře v nouzi, ZOO Brno, stanici ochrany přírody v Zeleném Vendolí. Napsali jsme také členům mysliveckého sdružení : panu ing Truhlářovi a ing. Sehnalovi. Získané informace bychom mohli stručně shrnout do těchto bodů:

7 Jak se zachovat při nálezu zvířete?
Obecné zásady pomoci: 1)Neodebíráme z přírody mláďata zajíců,srnčí,jelení,dančí a mufloní zvěře,pokud nejsou prokazatelně osiřelá,zraněná nebo uvízlá. 2)Ježky můžeme brát z přírody koncem října - musí vážit alespoň g. 3)Dospělí zranění savci patří do rukou odborníků,mohou být nebezpeční, případně i nakažení vzteklinou. 4) Chraňte své zdraví,zvíře může být nakažené! Používejte osobní ochranné pomůcky-rukavice,roušku atd.,dobře se umyjte.

8 Kontakt V případě nálezu zraněného zvířete volejte na:
Místní policie Nadace zvíře v nouzi Josef Pařízek(předseda mysl.sdružení) Snažíme se pomáhat zvířatům v nouzi. Pomozte nám,prosím, i vy. Pošlete svůj dar na účet: číslo: /0800 u Č.S. nebo pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZVIREVNOUZI na číslo:87777

9 Rozhodli jsme se, že musíme tyto informace rozšířit tak, aby se lidé mohli chovat zodpovědně k sobě i ke zvířatům. Vymysleli jsme tato řešení: 1.Informovat veřejnost: - S panem starostou jsme projednali, že můžeme do městské informační vitríny umístit leták s těmito informacemi a kontakty na organizace, kde nám mohou pomoci. - Pana starostu naše myšlenka tak zaujala, že nám ještě navrhl, abychom připravili článek na toto téma do místních novin.

10 2. Informace pro žáky školy:
-připravili jsme letáky s tímto obsahem a umístíli je ve škole na nástěnky -pro první až čtvrté třídy jsme sestavili krátký program z knížek Srnečka Sissi -Josefa Prchala, Dobrodružství veverky Zrzečky od Josefa Zemana

11 Josef Prchal:Srnečka Sissi Josef Zeman:Dobrodružství veverky Zrzečky

12 Děti se seznámily se dvěma příběhy, v jednom se lidé chovají správně, ve druhém ale zvířeti ublíží, a to jen pro splnění chvilkového přání. Vyprávění je doplněno krátkým kvízem, ve kterém si děti mají uvědomit, jaké chování je správné a jaké může vést k potížím.

13 Rozhodli jsme se alespoň trošku pomoci také zvířatům, v prosinci jsme vyrobili v praktických činnostech drobné dekorace, napekli perníčky a prodávali jsme je na vánočním jarmarku na náměstí. Získané prostředky věnujeme právě zvířátkům, nejprve jsme chtěli celou částku 2000 Kč věnovat stanici, která se stará o handicapovaná zvířata v brněnské zoologické zahradě.Při hledání kontaktu na internetu jsme ale narazili na seznam živočichů, které nabízí ZOO k adopci. Tato možnost se nám tak zalíbila, že jsme se rozhodli peníze rozdělit a dvěma zvířátkům zaplatit péči.

14 Vánoční jarmark

15

16 Připravili jsme hlasování, v němž si žáci školy vybrali, které z pěti zvířat, jež jsme navrhli, to bude.

17

18

19 Nejvíce hlasů získali osmák degu a želva nádherná.

20

21 Osmák degu (lat. Octodon degus)
Osmák degu je malý hlodavec, pocházející z Chile Míry Délka těla cca 15 cm (bez ocásku), cm (s ocáskem) Délka ocásku 7,5-13 cm Délka uší 2,4-3,4 cm Váha g Tělní teplota 37,9 °C Počet chromozomů 58 Dožívají se v zajetí 5 let i více, v přírodě kvůli dravcům zřídka více než rok Doba březosti dní Počet mláďat 3-9 (průměrně 4, ale může jich být i 12)

22 Želva nádherná Velikost:až 25cm Chov:akvárium a zahradní akvárko
Potrava:mláďata jedí masitou s přibývajícím věkem rostlinná potrava

23 Naši práci jsme zakončili 20
Naši práci jsme zakončili 20.června zájezdem do brněnské ZOO, abychom se podívali, jak se o zvířata starají, také jsme si domluvili návštěvu v záchranné stanici. Nepřipravili jsme si ale výlet jen pro sebe, domluvili jsme se s třídními učitelkami 3. tříd na spolupráci, vzali jsme třeťáky s sebou a připravili jsme program výletu.

24 Předání našeho příspěvku
Návštěva ZOO v Brně Kdy: ve středu 20.6. Kdo: 7.A + 3. třídy Co: návštěva centra pro ohrožená zvířata prohlídka ZOO s průvodcem Předání našeho příspěvku

25

26

27

28 pokud chcete přispět na zvířata v nouzi,pošlete dárcovskou SMS
Děkujeme za pozornost, pokud chcete přispět na zvířata v nouzi,pošlete dárcovskou SMS ZVIREVNOUZI na číslo 87777


Stáhnout ppt "ZŠ Kunštát Zvíře v nouzi 1.tým."

Podobné prezentace


Reklamy Google