Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financování záchranných stanic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financování záchranných stanic"— Transkript prezentace:

1 Financování záchranných stanic
Analýza příjmů a výdajů záchranných stanic Národní sítě a výhled do budoucna.

2 Národní síť záchranných stanic sdružuje v tomto roce 28 členských stanic.
Tyto stanice ročně přijmou okolo 11 000 živočichů. Jejich roční provozní výdaje přitom dosahují částky 30 milionů Kč. Tedy výdaje na 1 zvíře jsou cca 2727 Kč.

3 Provozní výdaje jednotlivých členských stanic se pohybují od 250 000 Kč do 3 300 000 Kč.
Důležité číslo: Kč jsou průměrné náklady na zabezpečení péče o handicapy na území 1 ORP.

4 Struktura provozních výdajů je u jednotlivých stanic velmi různá
Struktura provozních výdajů je u jednotlivých stanic velmi různá. Záleží především na velikosti území, které stanice spravuje, a množství zaměstnanců / dobrovolníků stanice.

5 Struktura provozních výdajů záchranných stanic Národní sítě
materiálové náklady vč. krmení 16% transport 10% energie 6% opravy 5% spoje 3% odborné služby - veterinární odborné služby - jiné ostatní služby 4% osobní náklady 48% Struktura provozních výdajů záchranných stanic Národní sítě

6 Struktura provozních příjmů záchranných stanic
dary či příspěvky obcí (včetně ORP) 14% dary či příspěvky krajů 27% podpora od ÚVR ČSOP (PPK) 18% dary od soukromých osob vč. sbírky Zvíře v nouzi 7% dary či příspěvky právnických osob (sponzoring) 8% dotace od státu 2% příspěvek z jiných činností provozovatele tržby z vlastní činnosti stanice 6% jiné příjmy 4% Struktura provozních příjmů záchranných stanic

7 7 750 000 Kč Stojí za povšimnutí! Trocha nepřesných čísel?
Ceník soukromé sanitky pro zvířata v Praze ( Převoz pacienta v akutním stavu, přistavení vozu, základní vyšetření a zajištění urgentního příjmu na veterinárním pracovišti : 350 Kč Jízdné Praha/mimo Prahu Kč/1 km Noční pohotovostní příplatek Kč Svátky a víkendy – denní příplatek Kč Ročně přijme NSZS cca pacientů Kdyby se použil výše uvedený ceník soukromé sanitky, všechna zvířata by se přijala ve všední den, v pracovní dobu, pro polovinu z nich se nemuselo jezdit, stál by pouze příjem těchto zvířat při průměrné výjezdové vzdálenosti 30 km celkem:

8 Budoucnost? Budoucnost?

9 Budoucnost záchranných stanic v České republice Národní síť záchranných stanic garantuje odbornou pomoc handicapovanému zvířeti kdekoliv na území ČR. Svým členským stanicím stanoví řadu povinností nad rámec současné legislativy. Záchranné stanice stojící mimo Národní síť mohou mít výrazně jednodušší pozice. Zejména si mohou vybírat, které zvíře a v kterém okamžiku přijmou do péče, a které nikoliv. Tzn. například, že mají čas a kapacity zabývat se lukrativnějšími aktivitami – například získáváním peněz při ukázkách zvířat veřejnosti. Stát nevyužil možnost legislativně ošetřit povinnosti stanic tak, aby měly všechny rovné příležitosti a byly srozumitelné veřejnosti. Alespoň však kompenzuje službu, kterou pro veřejnost stanice Národní sítě vykonávají, částkou, která tvoří 18% jejich rozpočtu. O tuto dotaci však musí Národní síť a Český svaz ochránců přírody každým rokem opakovaně usilovat.

10 Doporučení do budoucna
Krajské úřady by měly přijmout jednotný způsob podpory záchranných stanic působících na jejich území. V ideálním případě by měly akceptovat území působnosti stanic stanovené Národní sítí. Stát by měl deklarovat zajištění financování Národní sítě na určitý počet let do budoucna v konkrétní výši Kč. Stanice a Národní síť by státem deklarované období měly využít k rozšíření portfolia finančních zdrojů – rozšířit síť podporovatelů a sponzorů, stabilizovat příjmy z vlastní činnosti tak, aby v horizontu 5 let zajistily tyto zdroje 50 % všech příjmů. Národní síť by měla aktivně usilovat o odlišení členských stanic v očích veřejnosti od „taky záchranných stanic“, které vůči veřejnosti nemají žádné povinnosti a jen parazitují na titulu záchranná stanice.

11 dms zvirevnouzi na číslo 87777
Začít můžeme hned  Prosím zašlete finanční dar určený na pomoc záchranným stanicícm Národní sítě na účet veřejné sbírky Zvíře v nouzi č / 0800 Nebo dárcovskou SMS ve tvaru: dms zvirevnouzi na číslo 87777 Cena DMS je 30 Kč, záchranné stanice obdrží 27 Kč. Děkuji za pozornost! Petr Stýblo, ČSOP,


Stáhnout ppt "Financování záchranných stanic"

Podobné prezentace


Reklamy Google