Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012"— Transkript prezentace:

1 Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PŮDA A JEJÍ VZNIK Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012

2 CO JE PŮDA? Půda je nejsvrchnější část zemského povrchu.

3 JAK VZNIKÁ? Půda vzniká zvětráváním hornin a minerálů.
Při zvětrávání hornina praská a na povrchu začínají růst rostliny. Tyto rostliny vypouštějí látky, které způsobují další zvětrávání. Na popraskanou půdu působí voda, vzduch, rostliny a živočichové a ty je velmi pomalu přeměňují na půdu.

4 SLOŽENÍ PŮDY Minerální látky tzv. mateční hornina půdní voda vzduch
organické látky – rozdělujeme na dvě skupiny žíjící organismy ( rostliny a živočichové) odumřelé látky – půda je rozloží a vzniká HUMUS.

5 CO JE TO HUMUS? Humus dodává do půdy minerální látky.
Je potřebný pro růst rostlin. Vzniká rozkládáním zbytků rostlin, hub, živočichů a z trusu živočichů. Rychlost rozkladu závisí na teplotě, dešti a bakteriích.

6

7 JAKÉ PŮDY ZNÁME ? Půdu rozdělujeme na tři základní druhy, a to podle velikosti zrn minerálů tedy podle toho kolik miniaturních částic obsahují a podle množství humusu. hlinitá písčitá jílovitá

8 VLASTNOSTI PŮDY Úrodnost půdy – nejdůležitější vlastnost.
Závisí na množství minerálních látek, které obsahuje, jak umí zadržet vodu, množství vzduchu a množství humusu, které obsahuje. Úrodnost je také schopnost vytvořit rostlinám podmínky pro jejich růst. Zajišťovat dostatek vody a živin, aby mohli růst. Aby byla půda úrodná, lidé půdu hnojí a obdělávají.

9 OHROŽENÍ A OCHRANA PŮDY
Půdu člověk využívá po tisíce let. V posledních sto letech ji ve velkém měřítku začal upravovat a vylepšovat podle svých potřeb. Tedy zvětšovat pole. COŽ BYLO ŠPATNĚ. Dříve měli lidé malé políčka mezi kterými byli např.stromy. Stromy zadržovali vodu když hodně pršelo. Tím, že lidé začali dělat velká pole, tak při dešti se spláchne vrchní část půdy. Říká se tomu půdní eroze. Nejvíce půdu ohrožuje tedy EROZE.

10 UKÁZKA PŮDNÍ EROZE

11 PÍSKOVEC PO ZVĚTRÁVÁNÍ

12 PÍSKOVEC

13 CO SI ZAPÍŠETE ? Půda je nejsvrchnější část zemského povrchu.
Půda vzniká zvětráváním hornin. Půda se se skládá z : minerálů,vody,vzduchu a organických látek. Půdní druhy: hlinitá, písčitá, jílovitá Důležitá vlastnost půdy je úrodnost. Nejvíce půdu hrožuje půdní eroze.


Stáhnout ppt "Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google