Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hedvábí a jeho výroba 06.04.2017 14:36:49.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hedvábí a jeho výroba 06.04.2017 14:36:49."— Transkript prezentace:

1 Hedvábí a jeho výroba :36:49

2

3 Pojmem Hedvábná stezka byla v minulosti označována starověká obchodní trasa procházející napříč celou Asií, od Středomoří až do čínského města Si-an.  Měřila neuvěřitelných 9000 km, proto trvalo i několik let, než se karavany dostaly z jednoho jejího konce na druhý. I když se o Hedvábné stezce mluví v jednotném čísle, tvořilo ji několik tras, jež spojovaly Čínu s Římskou říší. Hlavní větve lemovaly poušť Taklamakan, na ně se napojovaly větve další, například ze Sibiře a Indie. Stezka dostala svůj název po tajemném čínském vynálezu, který naprosto uchvátil západní svět – po hedvábí. Pravděpodobně již ve 3. tisíciletí před Kristem přišli Číňané na to, jak zpracovávat vlákna bource morušového. Výroba hedvábí se tak stala důležitou součástí čínského hospodářství.

4

5 Přestože se nakonec hedvábí dostalo téměř do celého světa, Číňané si dokázali uchovat tajemství jeho výroby. Například Římané si mysleli, že materiál na jeho výrobu rostě v Číně na stromech. Každý, kdo v té době viděl hedvábné šaty, toužil po tom je také nosit. To si však mohli dovolit jen zámožní lidé, protože takovéto šaty se vyvažovaly doslova zlatem. Vzkvétající čínský obchod utržil velkou ránu v době, kdy byla vyzrazena technologie výroby hedvábí. V 6. století se s výrobou začalo také na řeckých ostrovech, kam byla dvěma mnichy propašována ( ukryli je v poutních holích) vajíčka bource morušového a semena moruše, jejichž listy slouží housenkám jako zdroj potravy. Přírodní neboli pravé hedvábí je tvořeno výměšky žláz housenek motýla bource morušového (Bombyx mori). Tyto výměšky na vzduchu rychle tuhnou a vytváří dvojice tenkých vláken spojených sericinem (druh klihu). Z nich si motýl (vlastně ještě housenka) vytváří kuklu. Z ní se po časem vyklube motýl. Hedvábné vlákno se získává následným rozvinutím této kukly. Průměrná délka dosahuje 3 až 4 km.

6

7

8

9 Jeden kokon bource morušového obsahuje až 4000 metrů vlákna
obaleného a navzájem slepeného sericinem (druh klihu).

10

11 Sericin změkne v horké vodě, vlákna z 5-6 zámotků se spojí dohromady
a při smotávání na naviják se chladnoucím sericinem znovu slepují.

12

13

14

15

16 Nejdříve se odmotá z každého kokonu metrů vnější vrstvy obsahující méněcenné vlákno, které se později zpracovává podobným způsobem jako mykaná vlna na t.zv. buretovou přízi.

17

18

19 Prostřední část kokonu, asi 1000 m v jednom kuse, je nejkvalitnější vlákno zvané gréž. Gréž obsahuje ještě až 30 % sericinu. Teprve po jeho odklížení v louhu dostane vlákno správný lesk a ohebnost. Aby se nahradil úbytek váhy po odstranění sericinu a aby se vlákno nechalo lépe zpracovávat, napouští se pak různými solemi.

20

21 či zelenavou. Proto se barví. Je na něj možné i malovat.
Surové hedvábí má barvu bílou, světle žlutou, žlutou, výjimečně narůžovělou či zelenavou. Proto se barví. Je na něj možné i malovat.

22

23 Umělé hedvábí Všechna umělá textilní vlákna se vyrábí také ve formě hedvábí.
Tyto materiály (syntetické a přírodní polymery, sklo atd.) nahradily přírodní hedvábí všude tam, kde je předčí určitými specifickými vlastnostmi, na př. pevností, izolační schopností, specifickou hmotností a pod.

24

25 Přírodní hedvábí zůstává významnou surovinou pro oděvní výrobky
se zvláštním, často exkluzivním omakem, leskem a celkovým vzhledem.

26

27

28

29

30

31 Hedvábné vlákno špatně vodí teplo. Pro oděv je tato vlastnost ideální,
neboť vlákno má schopnost vyrovnávat klimatické výkyvy: v létě má chladivý efekt a efekt opačný, tedy hřejivý, má v zimě.

32

33 Za svůj třpytivý vzhled vděčí hedvábí struktuře vlákna ve tvaru trojbokého hranolu (průřez vlákna není kulatý), který hedvábné látce umožňuje odrážet dopadající světlo pod různými úhly a vytvářet tak odlesky v různých barvách.

34

35 Kůže velice dobře snáší hedvábí, zejména kůže citlivá
Kůže velice dobře snáší hedvábí, zejména kůže citlivá. Alergie jsou velice vzácné. Je to pravděpodobně proto, že hedvábí obsahuje složky identické se složkami kůže.

36

37 až 300násobku své hmotnosti.
Hedvábí absorbuje vodu v množství až 30 % své hmotnosti, aniž by vypadalo vlhké. Proteiny obsažené v hedvábí dokáží absorbovat vodu v množství odpovídajícím až 300násobku své hmotnosti.

38

39 Hedvábný protein má zvlhčující účinky na pleť.

40

41 Bez přetržení je lze natáhnout o sedminu až pětinu původní délky.
Hedvábná vlákna mají nejvyšší tažnou sílu ze všech známých přírodních vláken. Bez přetržení je lze natáhnout o sedminu až pětinu původní délky.

42

43 Hedvábné vlákno je nejpevnější textilní surovinou. Hedvábná nit
má pevnost v tahu srovnatelnou s ocelovým drátem stejné tloušťky. Nit o průřezu 1 mm2 snese zatížení až 50 kg.

44

45 Jak pečovat o hedvábí?

46 Před praním je nezbytně nutné roztřídit prádlo podle barev,
protože tkaniny mohou pouštět !

47 Při praní hedvábí používejte program na vlnu při teplotě 30 °C
nebo speciální program na hedvábí! Pakliže pokyny k údržbě dovolují pouze ruční praní, měli byste prát šetrně v pěnové lázni bez mačkání a kroucení!

48 Oděv pak nechte uschnout volně na vzduchu a dbejte na to,
aby v jeho blízkosti nebylo příliš mnoho slunečního světla nebo topení!

49 Při žehlení by hedvábí mělo být vždy mírně vlhké!

50 A.C 26.Ianuarie.2009


Stáhnout ppt "Hedvábí a jeho výroba 06.04.2017 14:36:49."

Podobné prezentace


Reklamy Google