Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku."— Transkript prezentace:

1 Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku 1991 součástí státu, který byl největší na světě a jmenoval se Sovětský svaz. Na svazích Kavkazu se pěstuje především čaj (u nás známý gruzínský), bavlník, tabák a další. V Ázerbájdžánu chovají bource morušového – získává se z něj hedvábí Z Azerbajdžánu se vyváží ropa a zemní plyn V oblasti žije mnoho národnostních skupin např. Tataři nebo Čečenci., Arméni a Ázerbájdžánci se navíc odlišují i náboženstvím - kvůli rozdílům mohou vzniknout konflikty.

2 Zámotek kukly bource je tvořen jediným nepřerušeným hedvábným vláknem, které je od 300 do 900 metrů dlouhé (některé údaje hovoří až 4 km). Vlákna jsou velmi jemná a lesklá, mají kolem 10 mikrometrů v průměru. K výrobě 1 kg hedvábí je potřeba asi 2–3 tisíce kusů zámotků. Bavlněné vlákno je mm dlouhé

3 Střední Asie Urči podle mapy na straně 106, které státy patří do oblasti střední Asie. Kazachstán, Kirgizstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Turkmenistán Co mají z hlediska historie tyto země společné s regionem Zakavkazska? Byly součástí státu Sovětský svaz do roku 1991. Vysvětli souvislost mezi podnebím střední Asie, obtížemi v zemědělství a ekologickou katastrofou, která oblast postihla? Oblast trpí nedostatkem srážek, kvůli zavlažování byly vybudované zavlažovací kanály, které odvádí vodu z řek Amudarja a Syrdarja. Do Aralského jezera nepřitéká tolik vody, co dřív, a jezero vysychá. Oblast se tak postupně mění v poušť, které se říká Aralkum. Co jsou to celiny? Ve kterém státě je najdeš a jak jsou dnes využívané? Je to správný způsob využití? Stepi, Kazachstán, pěstování obilí. Kde najdeš Bajkonur? K čemu slouží? Kdo ho provozuje? Kosmodrom v Kazachstánu, startují odtud ruské raketoplány. Vysychání Aralského jezera souvisí s pěstováním bavlníku. Co se z něj získává? Textilní vlákno bavlna. Odkud pochází perzián? Kožešina z jehňat

4

5 Perzián se získává z kůže tří až osmidenních mláďat karakulských ovcí.

6 Animace: http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/9/9f/Aral_Sea

7 Vysychání Aralského jezera je přirovnáváno k černobylské katastrofě.
Pobřeží ustoupilo o 80 km. V poušť se proměnila oblast o velikosti Čech a poloviny Moravy. Pokus o záchranu byl podniknut u severního jezera na severu, jižní části jsou odsouzené k zániku, který by mohl nastat do 20 let. Voda je příliš slaná a otrávená splavenými herbicidy a pesticidy (voda se vypařuje, látky zůstávají). Animace:


Stáhnout ppt "Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku."

Podobné prezentace


Reklamy Google