Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proměny za poslední století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proměny za poslední století"— Transkript prezentace:

1 Proměny za poslední století
Přerov Proměny za poslední století

2 Přerov

3 Školské a kulturní instituce
Česká rolnická škola – 1865 Gymnázium Museum J. A. Komenského – r. 1888 Průmyslová škola strojnická – r. 1899 Dívčí Pedagogium – r. 1908 Obchodní škola (pozdější obchodní akademie) – r. 1900 Odborná škola pro ženská povolání – r. 1921

4 Žerotínovo náměstí Dnes

5 Náměstí T. G. M. Městský dům
Postaven v roce 1897 ve stylu pozdního historismu Velký a malý sál, kavárna, restaurace a Hollandclub Každoročně se zde na podzim koná Československý jazzový festival Historická budova z roku 1897 prošla rozsáhlou rekonstrukcí a byla slavnostně znovuotevřena v září 1992 Náměstí T. G. M.

6 Vlakové nádraží Dne 1. září 1841 byl zahájen pravidelný železniční provoz Uherské Hradiště – Přerov Přerovské nádraží bylo od roku 1889 celé rekonstruováno, včetně vybudování podchodu pro cestující Hlavní budova byla přestavěna v r do dnešní podoby (2003)

7 Tyršův most Zvaný též jako kamenný most, byl dokončen v roce 1903
Byl to první železobetonový most v českých zemích Původně byl postaven most dřevěný, z dubového dřeva, který ale již tehdy nevyhovoval těžkým nákladům, hlavně dopravě z Kokorovy továrny a slévárny Proto byl postaven kamenný most, který byl v roce 1932 pojmenován "Tyršův most"

8 Pivovar Založen v roce 1872 Umístil se na 3. místě v soutěži Firma kraje Prodej přerovského Zubra dosáhl za posledních 10 dnů 16 tisíc hektolitrů, to je denně 320 tisíc půllitrů piva Pivovar již nemá vlastní sladovnu (od roku 1988) a veškerý slad se nakupuje

9 Pohled z GJŠ

10 Wilsonova pasáž a ulice

11 Socha J. A. Komenského Pomník J. A. Komenského je dílem Tomáše Seidana, profesora pražské techniky. Byl odhalen v roce 1874 a je nejstarší sochou Komenského.

12 Školy Střední průmyslová škola Přerov:
Jakub Škoda navrhl v roce 1884 aby byly věnovány peníze na zřízení strojírenské školy. První výuka začala o čtyři roky později v budově gymnázia. Škola se přestěhovala v roce 1914. Léta válek se na budově podepsaly zničením pamětních desek a devastací budovy. Od té doby se rozšiřuje výuka na škole o další obory.

13 Školy Gymnázium Jakuba Škody: 1870 - první školní rok na této škole
Asi pět let poté byly podány návrhy na postavení budovy pro gymnázium Stavba byla dokončena na podzim roku 1877 Název podle prvního představitele Za 1. i 2. sv. války sloužila budova armádním účelům V roce 1984 byla dokončena přístavba v Havlíčkově ulici Na přístavbu pak navazovala půdní vestavba pro další tři učebny dokončená v roce 1996 V dnešní době se modernizují učebny

14 Školy Střední zemědělská škola Přerov:
Přerovská rolnická škola vznikla po pětiletém úsilí v roce 1865 Město Přerov nabídlo budovu na ulici Šířava č. 357 Až do roku 1919 poskytovala nejvyšší možný stupeň vzdělání v oboru na Moravě Škola měnila ve své historii několikrát název

15 Školy Obchodní akademie
Obchodní akademie je univerzální střední škola obchodně podnikatelského zaměření, která připravuje absolventy na vykonávání činností spojených s podnikáním. Součástí obchodní akademie je státní jazyková škola. Dne 24. září 1900 bylo zahájeno vyučování na 1. české dvoutřídní obchodní škole na Moravě.

16 Kaple a kostely Farní kostel sv. Vavřince Farní kostel byl pravděpodobně postaven ve 13. století po založení přerovského dolního města a přestavěn v r vyhořel celé Dolní město i s kostelem a farou. Až r zahájili úpravu kostela a vybavení, ze kterého se dodnes zachovali oltářem kazatelna a křtitelnice, jimž byl před dvaceti lety navrácen původní pozdně barokní vzhled. Další obnovu v r zařídil František Navrátil.

17 Kaple a kostely Kaple sv. Jiří
Malá nenápadná stavba prožila s Přerovem celé jeho dějiny. Podle vyprávění založili tento kostelík při své misijní cestě Moravou sv. Cyril a Metoděj. Důkladný stavebně historický průzkum kaple r odhalil až 1,5 metrů silné románské základy, navazující na opevnění města. Po třicetileté válce se jí ujali Přepičtí z Rychenburka (majitelé přifařených Želátovic) a používali ji jako pohřební kostelík. Dnešní vzhled získala přestavbou r

18 Kaple a kostely Filiální kostel sv. Michaela archanděla na Šířavě
Při požáru vyhořel. Vedle kostela už v tu dobu stál klášter Kongregace sester Neposkvrněného Početí Panny Marie. Kostel byl po požáru obnoven podle návrhu ing. Arnošta Králíčka v původním křížovém půdorysu a strop byl celý zaklenut. Do dnešního stavu byl kostel upraven podle návrhu brněnského architekta ing. Lubomíra Kolka v letech

19 Žerotínův zámek Stojí v místě původní tvrze a gotického hradu.
První zmínka o hradu je z roku 1253. Od 1487 přešel do moci Pernštejnů a drželi ho až do 1596. 13. října 1596 ve vlastnictví Žerotínů. Dříve i jako okresní soud, berní soud, evidence katastru a listovní úřad.

20 Park Michalov Původně byl součástí blízkého lesa zvaného Žebračka. Vlastní park byl založen z iniciativy místního okrašlovacího spolku. Návrhem přeměny někdejšího lesa na park byl pověřen i pražský architekt František Thomayer. Už v roce 1905 byl park nazýván "chloubou Přerova" Po válce začal park ovšem postupně chátrat. Už v roce 1992 byl park vyhlášen za kulturní památku a město jej postupně obnovuje. Nyní už je zrekonstruován i hudební altán, jezírko s fontánou, záhony. Od roku 2003 je zde nově otevřeno dětské hřiště.

21 Co si o Přerově myslí jeho obyvatelé?
Anketa Co si o Přerově myslí jeho obyvatelé?

22 Výsledky ankety

23 Výsledky ankety

24 Mapy

25 Tento projekt vytvořila třída IV.B ve školním roce 2004/2005
Autoři Tento projekt vytvořila třída IV.B ve školním roce 2004/2005 A všichni jsme za něj dostali jedničky :P BOSSES Jan Budka Kamila Václavíková Jan Zmeškal Staré fotky Zuzana Koudelková Ivana Dvořákova Pavla Krejčí Eliška Boudová Katka Idriková Nové fotky Petr Kobliha Pavel Běhal Ondřej Juříček Informace Veronika Ďurková Martin Holub Petr Jankuj Pavel Dočkal Otto Bittner Vojtěch Zajac Lucie Pospíšilová Mapy Martin Lochman Jaroslav Tylich Markéta Dorazilová Silvie Hašlová Anketa Kateřina Tšponová Simona Konůpková Martin Černý Dalibor Buš Radim Studený Martin Přidal PC centrum Tomáš Kašpárek Tomáš Kácel Miroslav Adamec A teď potlesk prosím!


Stáhnout ppt "Proměny za poslední století"

Podobné prezentace


Reklamy Google