Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace_652

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: PaedDr. Dáša Zemková Třída/ročník: 1. ročník 4LG, 5. ročník 8LG Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Hydromechanika Předmět: Fyzika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Student fyzikální vědomosti aplikuje při řešení problémových úloh Klíčová slova: Problémové úlohy,testové otázky Druh učebního materiálu: pracovní list

3 Problémová úloha 1: Určete, ve které připojené nádobě A, B je podtlak, přetlak a svou odpověď zdůvodněte. A B

4 Problémová úloha 2: Jak se daný přístroj na měření tlaku v předcházející úloze nazývá?

5 Problémová úloha 2: Jak se daný přístroj na měření tlaku v předcházející úloze nazývá? Tento přístroj se nazývá otevřený kapalinový manometr

6 Problémová úloha 3: Na rovnoramenných vahách jsou zavěšeny dvě stejné ocelové koule A, B. Kouli A ponoříme do vody. Kouli B ponoříme do líhu. Jak se změní rovnováha na vahách? A) Rovnováha se neporuší. B) Koule A sníží polohu vůči kouli B. C) Koule A sníží polohu vůči kouli B.

7 Problémová úloha 3: Na rovnoramenných vahách jsou zavěšeny dvě stejné ocelové koule A, B. Kouli A ponoříme do vody. Kouli B ponoříme do líhu. Jak se změní rovnováha na vahách? A) Rovnováha se neporuší. B) Koule A sníží polohu vůči kouli B. C) Koule B sníží polohu vůči kouli A. Správná odpověď je C.

8 Problémová úloha: Na rovnoramenných vahách jsou zavěšeny dvě koule A, B stejného poloměru, různých materiálů. Obě koule ponoříme do vody. Jak se změní rovnováha na vahách, bude-li koule A olověná, koule B ocelová? Důležité údaje najděte v MFCHT. A) Rovnováha se neporuší. B) Koule A sníží polohu vůči kouli B. C) Koule B sníží polohu vůči kouli A.

9 Problémová úloha 4: Správná odpověď je B.
Na rovnoramenných vahách jsou zavěšeny dvě koule A, B stejného poloměru, různých materiálů. Obě koule ponoříme do vody. Jak se změní rovnováha na vahách, bude-li koule A olověná, koule B ocelová? A) Rovnováha se neporuší. B) Koule A sníží polohu vůči kouli B. C) Koule B sníží polohu vůči kouli A. Správná odpověď je B.

10 Problémová úloha 5: Do nádoby tvaru válce nalijeme vodu do výšky 30 cm a na ni nemísící se kapalinu o hustotě 600 kg.m-3 do výšky 0,5 m. Jak veliký hydrostatický tlak působí u dna nádoby? A) Pa B) 6 kPa C) 9 kPa D) 0 kPa

11 Problémová úloha 6: Do nádoby tvaru válce nalijeme vodu do výšky 30 cm a na ni nemísící se kapalinu o hustotě 600 kg.m-3 do výšky 0,5 m. Jak veliký hydrostatický tlak působí u dna nádoby? A) Pa B) 6 kPa C) 9 kPa D) 0 kPa Správná odpověď je B.

12 Literatura a zdroje Literatura: 1. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. první. Praha 1, Žitná 25: Prometheus, ISBN BEDNAŘÍK, Milan a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika pro gymnázia: Mechanika. 4. vydání. Praha 4, Čestmírova 10: Prometheus, spol.s r. o., ISBN Citace: Není-li uvedeno jinak, jsou obrázky dílem autora.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google