Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006"— Transkript prezentace:

1 Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět Projekty SIPVZ

2 Název prezentace : „ Frýdek – Místek “
Vzdělávací obor : Výchova k občanství Ročník : 6. ročník Autor prezentace : Mgr. Lenka Golová Název prezentace : „ Frýdek – Místek “

3 Zdroje informací http://www.frydekmistek.cz/

4 Volný čas ve F-M a okolí, aneb kam za sportem a kulturou
FRÝDEK - MÍSTEK Volný čas ve F-M a okolí, aneb kam za sportem a kulturou

5 OBECNÉ INFORMACE Ohlédnutí za historií, ze současného života
Statutární město od (Frýdek-Místek byl statutárním městem již za Rakouska-Uherska od roku 1869 do roku 1918). Rozloha ha Střední nadmořská výška m n.m. Roční srážkový úhrn mm Celkový počet obyvatel (k )

6 FRÝDEK – MÍSTEK . . . brána Beskyd
Přirozeným centrem beskydského regionu je dvojměstí Frýdek-Místek. Leží na soutoku řeky Morávky a Ostravice, která tvoří historickou hranici mezi Moravou a Slezskem. Je výrazným hospodářským, kulturním a správním střediskem Pobeskydí. Charakter města ovlivňuje skutečnost, že Frýdek a Místek se až do II. světové války vyvíjely jako dvě samostatná města, původně tradiční řemeslnická střediska (Místek byl založen ve 13.stol., Frýdek v první polovině 14. stol.) byla od poloviny minulého století výrazně ovlivněna prudkým rozvojem průmyslu v této oblasti. Přesto si Frýdek-Místek uchoval svoji jedinečnost a osobitost.

7 KDE SE NACHÁZÍ F-M ?

8 FRÝDEK - MÍSTEK Statutární město Frýdek-Místek je pro svou geografickou polohu nazýváno též „Bránou Beskyd“ a je pro jeho obyvatele i návštěvníky výchozím bodem mnoha turistických, cykloturistických a jezdeckých tras směřujících do Beskyd. V zimním období platí totéž pro vyznavače lyžování – nabídku tvoří nejen běžecké trasy, ale také sjezdovky v blízkém okolí města. Kulturní vyžití ve statutárním městě je rovněž pestré.

9 KAM ZA SPORTEM ? Na území samotného města včetně okrajových částí se nachází řada sportovních zařízení. Nejmodernějším je otevřený Aquapark Olešná s plaveckým i rekreačním bazénem s atrakcemi pro děti i dospělé, umístěný u přehrady Olešná (kde najdou uplatnění kanoisté, surfaři a jachtaři).

10 KAM ZA SPORTEM ? Uprostřed města na břehu řeky Ostravice stojí Víceúčelová sportovní hala, která nabízí kromě ledové plochy pro zimní sporty možnost úpravy na různá sportovní hřiště nebo jeviště pro konání kulturních a společenských akcí či výstavní plochu.

11 KAM ZA SPORTEM ? V centru se dále nachází sportovní areál TJ Slezan Frýdek-Místek s novým atletickým oválem, fotbalovým hřištěm a hřištěm na baseball či softball. Pro vyznavače skateboardingu, in-line bruslení a adrenalinových zážitků na BMX kolech byl vybudován zastřešený areál v centru města a krytá hala v místeckém lese.

12 A CO DÁL . . . Žádanými jsou zejména zařízení pro fitness a aerobic, squash, tenis, bowlingová zábavní centra a zařízení nebo centra sloužící k regeneraci. FITPOINT

13 KAM ZA KULTUROU ? Kulturní vyžití ve městě z velké části zajišťuje Národní dům. Národní dům má velké jeviště, velký a malý sál s krásnou štukovou výzdobou, zasedací sál, učebny, klubovny a restauraci s letní zahradou. Dokážeš vyjmenovat akce, které zde probíhají? koncerty klasické hudby, koncerty populární hudby, zábavné pořady, divadelní představení, společenská zábava, výstavy, taneční kurzy, jazykové kurzy, pohybové kurzy, vzdělávací kurzy

14 KAM ZA KULTUROU ? Kino Petra Bezruče s velkým sálem (kapacita 580 míst, digitální ozvučení), pódiem pro koncerty, soutěže a jiné akce. Nová scéna Vlast sloužící především jako divadlo, ale rovněž i kino pro diváky filmového klubu a děti. V objektu Nové scény Vlast je umístěno informační centrum, které zajišťuje prodej všech kulturních akcí.

15 A CO DÁL . . . Ve městě jsou činné ještě další kulturní podniky, ať už spolkové nebo soukromé (divadla, galerie, diskotéky, rockové kluby, Katolický Lidový dům apod.).    Poznáš, co je na obrázcích? Muzeum Beskyd Galerie Pod Sovou Divadlo čtyřlístek Městská knihovna

16 FRÝDECKÝ ZÁMEK Nejvýznamnější architektonickou historickou památkou a centrem kulturního života ve městě je frýdecký zámek ze 17.století. (v dnešní podobě od 18.století). V zámku lze navštívit Muzeum Beskyd s rozsáhlou stálou expozicí celého beskydského a pobeskydského regionu, dokumentující historii a kulturu beskydské oblasti. V objektu zámku se pravidelně konají nejrůznější výstavy, koncerty a dramatické pořady, společenské akce a také svatební obřady.

17 FRÝDECKÝ ZÁMEK odkaz

18 FRÝDEK – MÍSTEK

19 Poznámky k prezentaci Postupné zobrazování textu – žáci nevidí celý text najednou,ale učitel žákům zobrazuje text v závislosti na rychlosti výkladu. Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu. V průběhu prezentace je několik odkazů na internet (nutnost připojení počítače k internetu). Prezentaci je vhodné oživit efekty (atraktivnost).


Stáhnout ppt "Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006"

Podobné prezentace


Reklamy Google