Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etiopská federální demokratická republika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etiopská federální demokratická republika"— Transkript prezentace:

1 Etiopská federální demokratická republika
Etiopie - Habeš Etiopská federální demokratická republika

2 - Ve středu Afrického rohu
Bohatá kultura Nikdo kromě Itálie ( ) je neobsazoval Sousedí s Keňou (jih) Eritreou a Džibutskem (sever) a Somálsko (východ)

3 Historie Jedna ze zemí s nejstarším lidským osídlením
Na jejím území se špatně vyvíjí člověk rozumný Slovem Etiopie označovali staří řekové výraz na jih o Egypta Prvním významnějším státním útvarem na území Etiopie byl D‘mt století př. n. l. Na jeho základech pak v 1. století př. n. l. vznikla Aksúmská říše. 330 n. l. bl první Etiopský Biskup – Frumentius Až do konce 15 st. Neměli Etiopští králové hlavní město – vládli raději z velkých tábořišť Nové hlavní město – Deba Berban po jeho smrti se ovšem hlavní město opět zrušilo díky tomu Muslimové roku 1529 zemi napadli Zejména kvůli muslimským výbojům bylo spojení Etiopie s ostatními částmi křesťanského světa až do 16. století velice omezené.

4 V roce 1520 připlula na pomoc proti této hrozbě do Rudého moře portugalská flotila. Po počátečním úspěchu byl v roce 1543 byly poraženi v bitvě, které se účastnili i portugalští mušketýři, a musel se stáhnout zpět do Hararu. Menelik II Etiopii sjednotil V letech 1977 až 1978 proběhla etiopsko-somálská válka. Po počátečním úspěchu východního souseda se Etiopii podařilo, díky vojenské pomoci SSSR a Kuby, útočníka vytlačit ze svého území. V roce 1993 se od Etiopie oddělila Eritrea. Společná hranice byla po mnoho let předmětem sporů a ozbrojených střetů, které nakonec s posvěcením obou státu ukončil v srpnu 2009 Mezinarodní tribunal v Haagu.

5 Politika Zákonodárci – dvoukomorový parlament z Federálního shromáždění (117 křesel) a Sněmovny lidových zástupců (548 křesel) Lidoví zástupci jsou voleni na šest let ve všeobecných volbách. Sněmovna lidových zástupců volí prezidenta na šestileté funkční období. Poslední volby – 5.května 2005 Při protivládních demonstracích v červnu a listopadu 2005 bylo zabito asi 80 osob. Následně bylo uvězněno mnoho opozičních vůdců, novinářů, podnikatelů a aktivistů zaměřených na lidská práva. Mnoho z nich bylo obviněno z velezrady a genocidy. Řada aktivistů byla uvězněna v nechvalně proslulé věznici Kaliti.

6 Obyvatelstvo Etiopie má poměrně pestré národnostní i náboženské složení. Mezi nejpočetnější etnika patří Amharové, Tigrejci a Oromové Další početnější národností skupiny žijící na území Etiopie jsou Sidamové, Šankelové, Somálci, Afarové a Guragové. Podle vládního sčítání z roku 1994 se 61,6 % etiopské populace hlásí ke křesťanství (50,6 % etiopské ortodoxní církve Tewahedo, 10,1 % evangelici a 0,9 % katolíci), muslimové tvoří 32,8 %, převážně sunnité, a 5,6 % jsou tradiční animisté.

7 Ostatní Písmo: Za pracovní a úřední jazyk Etiopie je chápána amharština, která používá speciální písmo bez standardizované transkripce do latinky. U osobních jmen a geografických názvů se proto lze setkat s několika různými tvary či podobami. Geografie: Území převážně hornaté

8 Tak a teď trochu obrázků :))

9

10

11 Vlajky Etiopie   1941 - 1974 1887 - 1920 1920 – 1941 ; 1975   
Až další stránka…

12 1987 – dodnes?! Doufejme…

13 Táák a nějaký to video :))

14


Stáhnout ppt "Etiopská federální demokratická republika"

Podobné prezentace


Reklamy Google