Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kolonizace v 19. a počátku 20. Století."— Transkript prezentace:

1 Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Jan Mádle F2.

2 Kolonializmus Kolonializmus byl výsledkem ekonomické a technické převahy Evropy nad ostatním světem a boj o koloniální přerozdělení se stal jedním ze zdrojů první světové války. Mezi léty zachvátila evropské mocnosti a také USA,Japonsko a Rusko vlna výbojů do Afriky,Asie a Oceánie

3 Britský kolonializmus
V druhé polovině 19. století patřila Británie mezi největší impérium* patřila jí čtvrtina lidské populace a pětina zemského povrchu. Za nejdůležitější Britskou državu byla považována Indie(dnes: Indie, Pákistán a Bangladéž) Indie byla v roce 1876 přeměněna na samosprávné císařství. Námořní přístup k Indii byl střežen od Gibraltaru přes Kypr, Suezský průplav** po Aden a Perský záliv. *-Velká říše **- otevřen na konci 60. Let 19. století

4 Britské impérium Součást britského impéria tvořily tehdy také samosprávné bílé kolonie(takzvané dominia) Patřili mezi ně: Austrálie, Nový Zéland, Kanada a později i Jihoafrická unie Británie soupeřila o Afghánistán(vstupní bránu do Střední Asie) s ruském. V roce 1880 území získali Britové a země se stala britským protektorátem. Persie , kde byla objevena nafta byla rozdělena na sféru britského vlivu s naftovými poli a na sféru vlivu ruského.

5 Búrská válka Největší zájem projevila Británie o zlato a diamantová ložiska nedaleko Johannesburgu v jižní Africe, tyto kraje ale již kromě domorodců obývali holandští osadníci,kteří zde zřídili republiky. Spory mezi anglickými přistěhovalci a holandskými usedlíky(Búry) daly Británii záminku k ozbrojenému zásahu. Třetí krvavá britsko-búrská válka, v níž z počátku Bůrové vítězili, skončila v roce 1902 zánikem Búrských republik a rozšířením Britského impéria.

6 Britské impérium v roce 1987

7 Kolonie ostatních evropských států
Francie Její zájem s při kolonializmu soustředil především na Indočínu v jihovýchodní Asii a na obrovská území saharské Afriky(Alžír, Tunis, Markoko,Francouzská západní Afrika), subraharské Afriky a řeky Kongo(francouzská rovníková Afrika, Senegal) Německo Získalo území v jihozápadní Africe a , posléze obsadilo území Toga a Kamerunu v Guinejském zálivu a velká území na východním pobřeží Afriky. Dále si zakoupilo malé ostrovy v Tichomoří a pronajalo si území na pobřeží Číny. Itálie Získala první kolonii v roce 1885, když obsadila přístav Masava při rudém moři a část somálského pobřeží. Další průnik do Habeše(dnešní Etiopie) skončil v roce 1896 porážkou italských kolonizátorů habešským císařem Menelikem.

8 Kolonie ostatních evropských států.
Belgie: patřilo jí Belgické Kongo v rovníkové Africe. Holandsko: Holandskou kolonii byla dnešní Indonésie.

9 Celkové rozdělení světa


Stáhnout ppt "Kolonizace v 19. a počátku 20. Století."

Podobné prezentace


Reklamy Google