Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království."— Transkript prezentace:

1

2 Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království (Habeš) a na jihu dvě Búrské republiky Transvaal a Oranžský svobodný stát.  Přírodní bohatství těchto republik přitahovalo anglickou pozornost. Když byla v Transvaalu objevena ohromně bohatá naleziště diamantů a zlata, začalo se podmaňování uskutečňovat prakticky. Iniciátorem byl Cecil Rhodes, který vypracoval plán na dobytí búrských republik ozbrojeným převratem v Transvaalu a současným vpádem z území anglické kolonie.

3 První Búrská válka  1880-1881  Důvod: Britové se pokusili obsadit „praxi anexi“ v Transvaalu  Britové po řadě neúspěchů byly poraženi v bitvě na hoře Majuba  Válka skončila 23.března 1881 tím, že Británie akceptovala Búrskou samosprávu

4 Druhá búrská válka  1889-1902  Důvod: Búrové odmítli dát Britům občanství a práva kteří do země šli od roku 1887 kdy se v ní našla velká ložiska zlata. Boj začal poté co Britové odmítli stáhnout své jednotky ohrožující hranice Búrských republik  Britové vyhráli, ale museli nasadit 500 000 mužů zatím co Búrské republiky obsahovali 85 000 dospělých mužů.  Britové začali stavět koncentrační tábory pro Búry a posílali tam i ženy a děti.  Válka skončila kapitulací Búrů v roce 1902, která znamenala konec Búrských republik  Bylo jim slíbeno, že se jim v budoucnu dostane rozsáhlé samosprávy. Slib byl částečně splněn v roce 1910 založením Jihoafrické Unie


Stáhnout ppt "Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království."

Podobné prezentace


Reklamy Google