Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU."— Transkript prezentace:

1 KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU

2

3

4 Základní informace Přímořský stát ve východní Africe.
Při pobřeží Indického oceánu. Keňa je pojmenována po hoře Mount Kenya, která se nachází uprostřed státu. Vznik samostatného státu: 12. prosince 1963 (nezávislost na Velké Británii).

5 Hranice Uganda (933 km), Súdán (232 km), Etiopie(861 km),
Somálsko (682 km) Tanzanie (769 km).

6 Základní informace Roloha: km² (46. na světě) z toho 2,3 % vodní plochy. Obyvatelstvo: (33. na světě)- z toho pouze 1 milion bohatých lidí. Jazyk:svahilština, angličtina (úřední), arabština a kmenové jazyky.

7 Náboženství Protestanti 45 % (označení pro skupinu křesťanských církví, sekt a menších náboženských skupin (směr křesťanství). Římští katolíci 33 % (největší z třiadvaceti autonomních katolických církví a jedinou západní katolickou církví). Muslimové 10 % (vyznavač islámu-Muslim: Oddaný bohu). Původní náboženství 10 %, ostatní 2 %.

8 Politika Pluralitní republika
Prvním prezidentem - vůdčí africký nacionalista Jomo Kenyatta. Nynější prezident: Mwai Kibaki, který vládne od roku 2002. Viceprezidentem je Moody Awori.

9 Vodstvo Říční síť je slabě rozvinutá – řeky vodnaté jen v obdobích dešťů. Největší (nejdelší) pramení na náhorní plošině a ústí do Indického oceánu – Tana. Sever a severovýchod má vysychající řeky. Největší africké jezero - Viktoriino jezero (Ukerewe) náleží Keni jen malou severovýchodní částí.

10 Podnebí Rovníkový a monzunový pás - podnebí horké a vlhké
Sever a severovýchod - pouště a polopouště. Období dešťů – převládá v březnu, dubnu, květnu, listopadu a prosinci. Nejteplejší měsíce : únor a březen a Nejchladnějšími :červen a červenec, - - rozdíl je do 7 °C

11 Příroda V nadmořské výšce do 3000 m - savany a lesy.
Vnitrozemí - většinou stepi či savany. Východ od jezera Turkana - pouště nebo polopouště. U pobřeží - husté tropické pralesy kvůli častějším srážkám a vlhkosti. Vyšší polohy nad 3000 m - porost menší, horský.

12

13 Obyvatelstvo 50 různých etnických skupin, Nejpočetnější - Kikujové.
Ostatní kmeny - jen okolo 10 %. 67 % obyvatelstva Keni žije ve vesnicích.

14

15 Zajímavá čísla 85,1 % všech Keňanů je gramotných
- z toho 90,6 % muži a 79,7 % ženy velký podíl mladistvých téměř 50 % obyvatel nebylo ještě 20 let

16 Zvířata/fauna

17 Rostliny/flora

18 Problémy Keni

19 Chudoba Jeden z nejobtížněji řešitelných problémů.
Vysoké procento onemocnění – závažná onemocnění : HIV/AIDS, malárie Lidé jsou chudí – žijí s příjmem 1 USD /den. - nedostatek jídla, hygieny - děti nemohou chodit do školy – placené školství

20 Slum Kibera Život ve slumu: náročné prostředí pro dospělé,natož pro děti. Rozloha: 3 km2 - žije zde přes 1 mil. lidí Nedostatek vody. Příbytky: malé, špinavé, rozbité, bez elektriky. Nedostatek lékařské péče.

21 Děti ulice

22


Stáhnout ppt "KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google