Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MŮŽE BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOTY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MŮŽE BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOTY."— Transkript prezentace:

1 MŮŽE BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOTY.
Rekneme, ze je 18:15 a prave jedes domu (samozrejme sam) po neobycejne narocnem dni v praci. Jsi opravdu velmi unaveny a znechuceny…. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY, VYUŽITÍ POSTUPŮ V NÍ UVEDENÝCH MŮŽE BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOTY.

2 Jsi opravdu vystresovany a rozcileny....
Nahle zacnes citit bolest ve sve hrudi, ktera zacina vystrelovat to tve ruky a celisti. Jsi jenom 5 km daleko od nemocnice blizko tveho domova. Bohuzel nevis, jestli zvladnes dojet tak daleko. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

3 MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.
CO DELAT ??? Mel jsi skoleni o prvni pomoci, ale ten chlapik co vedl ten kurz, zapomnel rict, jak pomoct sam sobe. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

4 CO DELAT ?? JAK PREZIT INFARKT, KDYZ JE CLOVEK SAM?
Spousta lidi je sama bez pomoci, kdyz dostanou infarkt. Osobe, jejiz srdce bije nepravidelne, a ktera zacina omdlevat,zbyva pouze 10 vterin, nez ztrati vedomi. CO DELAT ?? UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

5 ODPOVED: NEPANIKARTE, ALE ZACNETE OPAKOVANE KASLAT A TO VELMI ENERGICKY. HLUBOCE SE NADECHNETE PRED KAZDYM ZAKASLANIM. KASLAT MUSITE Z HLUBOKA A DLOUHO, MUSI SE VAM TVORIT HLEN HLUBOKO V HRUDI. NADECH A KASEL MUSI BYT OPAKOVANY KAZDE DVE VTERINY BEZ PRESTAVKY DOKUD NEDORAZI POMOC, NEBO DOKUD NEZACNE SRDCE BIT OPET NORMALNE. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

6 HLUBOKY NADECH DOSTANE KYSLIK DO TVYCH PLIC A POHYBY PRI KASLANI ZMACKNOU SRDCE A UMOZNUJI CIRKULACI KRVE. TENTO TLAK NA SRDCE UMOZNUJE JEHO NAVRAT DO NORMALNIHO RYTMU. TIMTO ZPUSOBEM SE MOHOU OBETI INFARKTU DOSTAT DO NEMOCNICE. ARTICLE PUBLISHED ON N.º 240 OF JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

7 BUD PRITEL A POSLI TENTO EMAIL TOLIKA PRATELUM, KOLIKA JEN MUZES.
REKNI CO NEJVICE LIDEM O TOMTO U. MUZES ZACHRANIT JEJICH ZIVOTY!!! NIKDY SI NEMYSLI, ZE TEBE SE TO NETYKA POKUD JE TI MIN NEZ 25 NEBO 30. V DNESNI DOBE DIKY ZMENAM ZIVOTNIHO STYLU SE INFARKT VYSKYTUJE U LIDI VSECH VEKOVYCH SKUPIN. BUD PRITEL A POSLI TENTO TOLIKA PRATELUM, KOLIKA JEN MUZES. UPOZORNĚNÍ! TATO PREZENTACE JE URČENA JEN PRO STUDIJNÍ ÚČELY. DOPRUČENÍ V NÍ UVEDENÁ MOHOU BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOT.

8 A teď jak je to doopravdy:
Jak vlastně souvisí infarkt myokardu, zástava oběhu, fibrilace komor a kašlání? Infarkt myokardu (AIM) je stav, kdy došlo k ucpání některé z cév zásobujících srdce. To samo o sobě v první fázi neznamená „nic víc a nic míň“, než že část srdce se přestane prokrvovat, jeho funkce je ale zachovaná. Z hlediska postiženého se AIM projeví zpravidla zejména svíravou bolestí za hrudní kostí a typické jsou i některé další doprovodné příznaky – nevolnost až zvracení, opocení, „horší dech“, pocit strachu. Vznik infarktu ovšem ještě zdaleka neznamená, že musí dojít k dramatickému průběhu popisovanému autorem. Text se ve skutečnosti netýká infarktu, ale vzniku tzv. náhlé zástavy oběhu. Ta na jednu stranu vzniká u méně než 10% pacientů stižených infarktem, na druhou stranu může mít i řadu jiných příčin, než jen AIM.  Náhlá zástava oběhu (NZO) znamená, že srdce přestane plnit svoji funkci pumpy a tím se zastaví cirkulace krve v těle. Je to komplikace, která v akutní fázi postihuje určitou malou část pacientů stižených AIM – odhaduje se, že méně než cca 10% v prvních třech hodinách od vzniku AIM. Podstatou NZO je v naprosté většině případů zhoubná porucha srdečního rytmu, tzv. fibrilace komor. Při náhlé zástavě oběhu se pacient nachází ve stavu "klinické smrti", a pokud se oběh nepodaří obnovit během minut, nastává smrt biologická, která je nezvratná.

9 Fibrilace komor (FiK) znamená, že srdce sice mechanicky pracuje, ale jednotlivá vlákna srdečního svalu se stahují nekoordinovaně, nezávisle na sobě, takže nedochází k vypuzování krve do oběhu. FiK nastává zpravidla náhle, bez jakéhokoliv dalšího jednoznačného předchozího varování (někdy dokonce i bez shora uvedených příznaků AIM). Dochází k úplnému selhání zásobování orgánů včetně mozku a postižený velmi rychle (cca do 10 sekund) upadá do bezvědomí. Jediným známým řešením této situace je tzv. „elektrická defibrilace“ neboli podání elektrického výboje – „šoku“ – specializovaným přístrojem (defibrilátorem). Do provedení defibrilace je jedinou známou účinnou pomocí provádění nepřímé masáže srdce. „Samozáchrana kašláním“ by měla nahradit činnost srdce právě v situaci, kdy došlo k NZO. Představa autorů je taková, že úmyslným kašláním lze zabezpečit normální oběh krve (plně nahradit činnost srdce) tak, aby nedošlo k bezvědomí, a v tomto stavu dojet do nejbližší nemocnice, kde by měla být provedena defibrilace. 

10 V čem je prezentace zkreslující nebo dokonce nepravdivá
Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Účinek kašle pro udržení funkčního oběhu krve při náhlé zástavě oběhu je skutečně pozorován, ale pouze ve velmi specifické situaci:  jde o epizodické zprávy z katetrizačních laboratoří u pacientů, ležících v klidu na lůžku, jejichž srdeční akce je monitorovaná přístroji a vznik fibrilace je tudíž okamžitě rozpoznán. I za těchto optimálních podmínek (okamžité rozpoznání, klid, poloha vleže minimalizující potřebný tlak krve) může ale tento postup překlenout dobu v řádu sekund nebo nejvýše desítek sekund, nutnou pro provedení defibrilace elektrickým výbojem. Naopak případ udržení funkčního oběhu kašlem v reálném životě mimo výše zmíněné velmi specifické podmínky nebyl nikdy popsán. V experimentu se psy z roku 1982 (Bircher, Safar a spol., Critical Care Medicine No 10, Vol. 2, str ) došlo při uměle navozeném kašlaní po zástavě oběhu k prodloužení doby do úplného vyhasnutí aktivity mozku zhruba na trojnásobek, což by v reálném životě odpovídalo prodloužení intervalu do nástupu bezvědomí u ležícího pacienta z obvyklých 10 sekund na sekund. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze tedy tvrdit, že člověk postižený fibrilací ztratí vědomí dříve, než si vůbec uvědomí, co se děje, a i kdyby začal okamžitě kašlat, vznik bezvědomí oddálí nejvýše o sekundy. Pokud bychom se tedy rozhodli v popsané situaci pokračovat v jízdě autem, svým jednáním bezprostředně ohrožujeme sebe i své okolí!!!

11 A už jen na okraj: Jakékoliv „preventivní“ intenzivní kašlání při vzniku příznaků infarktu (svíravá bolest za hrudní kostí, opocení, nevolnost, dušnost apod. - viz výše) může naopak vést vlivem zvýšené fyzické námahy ke zhoršení situace - ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku náhlé zástavy oběhu. V textu zmiňovaný "JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER" neexistuje. Všeobecná nemocnice v Rochesteru navíc vydala prohlášení, v kterém odmítá, že by se v posledních 20 letech v jejích oficiálních materiálech objevila jakýkoliv zmínka na toto téma. Další prohlášení upozorňující na nebezpečnost tohoto postupu vydaly např. American Heart Association nebo britská  Rada pro resuscitaci.

12 Jak tedy postupovat, pokud pocítím příznaky infarktu?
Jediným správným postupem při výskytu shora uvedených příznaků v dané modelové situaci je zastavit na nejbližším vhodném místě, pokusit se připoutat pozornost případných kolemjdoucích či kolemjedoucích a co nejdříve zavolat tísňovou linku záchranné služby (155). Optimální poloha je vsedě nebo v polosedě s vyloučením jakékoliv námahy. Lze použít léky doporučené vaším lékařem pro podobnou situaci (nitroglycerinovou tabletku či spray, případně jiné léky doporučené lékařem). Pokud jsme „pět minut od nemocnice“, bude u nás záchranka pravděpodobně za stejných pět minut, navíc ovšem bezpečně, s plnou výbavou a schopná poskytnout kvalifikovanou pomoc. 

13 Co dělat, když jsme svědky vzniku něčího infarktu?
Pokud má postižený příznaky infarktu myokardu, měl by zůstat v klidu, vsedě nebo v polosedě. Lze mu podat jeho emergentní medikaci (tabletku nitroglycerinu, spray apod.), zapít jedním douškem vody. Nejpodstatnější je včasné zavolání pomoci – linka 155. Transport pacienta svépomocí není vhodný, v osobním voze není možné poskytnout účinnou první pomoc v případě vzniku NZO. Postiženého je třeba nepřetržitě monitorovat – sledovat, zda reaguje a zda normálně dýchá. Pokud by došlo ke ztrátě vědomí (postižený přestává reagovat, mohou být křeče, lapání po dechu), je třeba postiženého okamžitě položit na záda na rovnou podložku a zahájit nepřímou masáž srdce. O vývoji situace je vhodné informovat dispečink záchranky (155), kde vám navíc i poradí jak přesně postupovat při poskytování první pomoci. Dr. Ondřej Franěk, září 2007


Stáhnout ppt "MŮŽE BEZPROSTŘEDNĚ OHROZIT ZDRAVÍ A ŽIVOTY."

Podobné prezentace


Reklamy Google