Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. www.fce.vutbr.cz/tst/rada.v ZS – 2003/2004 3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. www.fce.vutbr.cz/tst/rada.v ZS – 2003/2004 3."— Transkript prezentace:

1 Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. www.fce.vutbr.cz/tst/rada.v ZS – 2003/2004 3

2 Měření a regulace - 2 OBSAH Principy snímačů : - odporové - termoelektrické - kapacitní- piezoelektrické - indukční - fotoelektrické - indukčnostní- emisivní - optické- - ultrazvukové - polovodičové - laserové

3 Měření a regulace - 2 MAGNETICKÉ - INDUKČNÍ Založeny na vzniku NAPĚTÍ pokud se INDUKČNOST libovolné cívky pohybuje v magnetickém poli – uplatňují princip změny magnetických vlastností ferromagnetika při jeho deformaci vnější silou u (t) = B * l * v = B * l * (dx / dt) kde:B … indukce magnetického pole l … délka vodiče cívky (pohybujícího se v mag. poli) v … rychlost pohybu (vodiče nebo pole)

4 Měření a regulace - 2 Ferromagnetické materiály - železo a jeho slitiny - speciální slitiny – permaloy (45 až 78% Ni) a jiné - transformátorové plechy (4,5% Si) - měkká ocel (železo) - spec. magnet. vodivá ocel (0,7% C ; 0,15% Si)

5 Měření a regulace - 2 INDUKČNÍ - rozdělení: 1 - elektromagnetické 2 - elektrodynamické 2.1 - se snímacím vodičem 2.2 - snímače vibrací - absolutní - relativní

6 Měření a regulace - 2 MAGNETICKÉ SNÍMAČE - druhy - magnetoelastické - princip cívka-magnetický materiál - princip dvou cívek = vzájemná indukčnost - magnetoanizotropní - tenzometrické - s Wiedemannovým jevem - tepelné (využívají Curieho bod)

7 Měření a regulace - 2 Magnetoanizotropní - v tělese z plného materiálu (nebo složeného z plechů) jsou symetricky vůči středu desky 4 otvory - 2 a 2 k vedení primárního a sekundárního vedení - primární je buzené střídavým napětím frekvence f - v sekundárním vzniká napětí pokud na desku působí síla, která mění její ferromagnetické vlastnosti Platí: U 2 = k1 * k 2 * f * B * S * N 2 * sin (alfa)

8 Měření a regulace - 2 S Wiedemannovým jevem - ferromagnetická tyč nebo trubka kruhového průřezu - na jedné straně upnuta - na druhé straně působí zkrut v podélné ose - současně je magnetována podélným a kruhovým magnetickým polem

9 Měření a regulace - 2 S Curieho efektem - využívají Curieho bod - má ho každé ferromagnetikum - je to inflexní bod na magnetizační křivce Platí:B = f (teploty)


Stáhnout ppt "Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. www.fce.vutbr.cz/tst/rada.v ZS – 2003/2004 3."

Podobné prezentace


Reklamy Google