Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava smažením Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s tepelnou úpravou smažením, na pánvi, ve fritéze, obaly – trojobal, v těstíčku…..
2
Tepelná úprava smažením
Je tepelná úprava pomocí horkého tuku při teplotě. 140 – 180 C. Pánev - smažíme v malém množství tuku – řízky, karbanátky… Fritéza - ve velkém množství tuku – hranolky, květák … Tuk používáme takový, který má vysoký bod tání (fritovací, kokosový) Máslo nepoužíváme hodně se připaluje. Při smažení používáme obaly. 1. trojobal: - hl. mouka, vejce, strouhanka. Do vajec přidáváme mléko. 2. těstíčko: - hl. mouka, víno nebo mléko, vejce, sůl. 3. speciální obaly: - bramborové nebo sýrové těsto, Výhody obalování: • opticky se zvětší objem • dodá barvu • vytvoří se chuť • chrání potravinu před spálením • zabraňuje vytékání šťávy
3
Tepelná úprava smažením
Před obalováním musí být potraviny suchá a nesmí být teplá. Neobalujeme potraviny, které mají vysoký obsah škrobu. Smažením upravujeme různé druhy mas, zeleniny, ovoce, ryby, sýry, brambory, moučníky a houby. Zásady při smažení: 1. Nízké potraviny smažíme v malém množství tuku. 2. Potraviny vyšší smažíme ve velkém množství tuku používáme fritézu. 3. Používáme pouze tuk na smažení 4. Teplota tuku je od 160 – 180 C 5. Správně rozehřátý tuk poznáme, že po vložení kousku tvrdšího pečiva, špičky špejle zašumí 6. Před smažením potravinu lehce oklepneme, tím zbavíme přebytečné strouhanky 7. Nikdy nepoužíváme přepálený tuk.
4
VY_32_INOVACE_TPP_513_pracovní_list
Smažením upravujeme různé druhy potravin, doplň názvy pokrmů: maso – ________________________________ zelenina – ______________________________ ovoce – ________________________________ ryby – __________________________________ sýr – ____________________________________ brambory – ______________________________ moučník – ________________________________ houby – __________________________________
5
VY_32_INOVACE_TPP_513_pracovní_list_řešení
Smažením upravujeme různé druhy potravin, doplň názvy pokrmů: maso – Smažená vepřová krkovice zelenina – Smažený květák ovoce – Jablka v županu ryby – Smažené rybí filé sýr – Smažený hermelín brambory – Smažené bramborové hranolky moučník – Bavorské vdolečky houby – Smažené žampiony
6
Tepelná úprava smažením
Obrázek smažení - Obrázek fritézy -
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.