Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Jakost potravin
2
Jakost surovin je dána:
Chemickým složením Organoleptickými vlastnostmi Biologickou hodnotou Zdravotní nezávadností Způsobem ošetřování, skladování a předvýrobní úpravy
3
Metody zjišťování jakosti potravin
Subjektivní metody zkoumání /nejstarší způsob posuzování, je rychlé, používá se při přejímce zboží do skladu/. Zrakem – vzhled, barvu, tvar, zakalení… Čichem – pachy a vůně Chutí – sladkost, hořkost, slanost, kyselost Hmatem – granulace, tuhost, pevnost…
4
Objektivní metody zkoumání
Fyzikální metody Mikroskopické metody Mikrobiologické metody Chemické metody
5
Fyzikální metody Používají se k tomu různé fyzikální přístroje a pomůcky. Váhy Hustoměry Lihoměry Tukoměry
6
Mikroskopické metody Mikroskopem – přítomnost drobných živočišných škůdců, různé příměsi
7
Mikrobiologické metody
Úkolem MZ je zajistit zdravotní nezávadnost suroviny a vyloučit přítomnost různých druhů mikroorganismů ve zkoumané surovině.
8
Chemické metody Analýzou získáme přesný přehled o chemickém složení výrobku. Množství a druhy jednotlivých živin Množství vody
9
Příčiny znehodnocování potravin
Biologické vlivy Fyzikálně chemické vlivy
10
Fyzikálně chemické vlivy /teplo a světlo/
Teplo – nejintenzivněji působí na suroviny s vysokým obsahem vody, bílkovin, tuků a cukrů. Teplota podmiňuje životní pochody mikroorganismů, především bakterií a plísní. Optimální teplota pro jejich rozvoj je °C. Při teplotě – 18 °C se životní pochody mikroorganismů většinou zastavují.
11
Světlo působí na suroviny nepříznivě.
Světlo – světelné záření se skládá ze tří složek: infračervené záření viditelná složka světelného záření ultrafialové záření
12
Vlhkost nepříznivě působí na hygroskopické potraviny.
Potraviny silně vlhnou, mění se struktura, konzistence, roztékají se a tvrdnou /sůl,cukr/.
13
Vzdušný kyslík je příčinou oxidačních pochodů v surovinách /tuky/.
14
Biologické vlivy Bakterie Kvasinky Plísně Suroviny str
15
Rozkladné procesy Hniloba Kvašení a kysání Plesnivění Suroviny str. 59
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.