Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilBohumil Tábor
1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: Digitální učební materiál pro výuku matematiky VY_32_INOVACE_MAT_228 Ročník:4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Matematika Tematická oblast:Statistika Téma:Aritmetický průměr Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Výukový materiál slouží k seznámení a procvičení základních charakteristik polohy.
2
Charakteristiky polohy
3
Charakteristikypolohy jsou čísla = střední hodnoty vyjadřují úroveň souboru umožňují srovnání souborů
4
Charakteristiky polohy Průměry Ostatní geometrický aritmetický harmonický medián modus
5
Aritmetický průměr
6
Aritmetický průměr [ ] součet hodnot znaku zjištěných u všech jednotek souboru dělený rozsahem souboru
7
Příklad: Při matematice bylo zkoušeno 12 žáků. Získali tyto známky 1; 1; 3; 1; 4; 2; 2; 3; 4; 3; 2; 2. Sestav tabulku četností. Urči průměrnou známku ze zkoušení. známka 12345 počet žáků 34320
8
známka 12345 počet žáků 34320 výpočet lze i zjednodušit, využijeme tabulku četností
9
Příklad: V tabulce jsou uvedeny roční příjmy podnikatelů. Urči průměrný roční příjem podnikatelů. Roční příjem 200 000300 000400 000500 000750 000 Četnost 98841
10
Příklad: Při měření tělesné výšky žáků ve třídě HŠ 4 byly získány tyto výsledky: Výška v cm 158-162163-167168-172173-177178-182 Četnost 161283 Urči průměrnou výšku žáka ve třídě.
11
metodické poznámky výklad společně s nácvikem dovedností součástí pracovní list, který žáci zpracovávají samostatně po prezentaci použité zdroje Emil Calda. Matematika pro netechnické obory SOŠ a SOU, 3. díl. 1. vydání. Praha: PROMETHEUS, spol. s r. o., 2004. ISBN 80- 7196-109-4
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.