Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Příklady generátorů funkcí OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-3-028

3  Moderní generátory funkcí umožňují kromě generování základních matematických funkcí (sinusový, obdélníkový a trojúhelníkový průběh), jejich interní (lineární) a externí rozmítání, nastavení činitele plnění (modelování impulsního průběhu), mají zabudovaný TTL a CMOS výstup.  Součástí generátorů je také frekvenční čítač s kmitočtovým rozsahem do 50 MHz.

4 Příklady generátorů funkcí  U výstupních průběhů lze nastavit stejnosměrnou složku (DC offset).  Zeslabovač na výstupních svorkách má skokové a jemné nastavení.  Výstupní impedance je nastavená buď pevně na 50 Ohm, anebo je měnitelná s pevně stanoveným krokem od 50 do 1200 Ω. Externí rozmítání na VCF vstupu generátoru umožňuje práci ve třech základních režimech.

5 Příklady generátorů funkcí  Požadovanou hodnotu kmitočtu je možné nastavit pomocí konstantního stejnosměrného napětí, změnu kmitočtu umožňuje proměnné DC napětí připojené ke vstupu VCF a v posledním případě je možné připojením harmonického průběhu ke vstupu VCF získat na výstupních svorkách kmitočtové modulovaný signál.  Výstupní průběhy generátorů mohou být tedy řízeny měřicími přístroji po sběrnici, což umožňuje vytvářet automatizovaná pracoviště s minimálními pořizovacími náklady.

6 Příklady generátorů funkcí Generátor funkcí FG 7005C

7 Příklady generátorů funkcí  Generátor funkcí FG 7005C vytváří zdroj měřicího signálu v kmitočtovém pásmu od 0,05Hz do 5 MHz v 7 dekádách.  V každé předem nastavené dekádě lze nastavit kmitočet také externím zdrojem připojeným ke vstupu VCF (napěťově ovládaný kmitočet).  Výstupní amplituda může být maximálně 20 V (naprázdno) nebo 10 V (do zátěže 50 Ohm).  Zeslabovač má nastavení jak skokové -20 dB, tak jemné.  Výrobce udává zkreslení sinusového průběhu max. 1% (0,5 Hz až 100 kHz), náběžnou a sestupnou hranu obdélníkového průběhu 25 ns a linearitu trojúhelníkového průběhu 99 %.

8 Příklady generátorů funkcí  Vlastnosti rozšiřují výstupy TTL a CMOS s náběžnými a sestupnými hranami 10 ns, nastavitelný činitel plnění v poměru 1:1 až 10:1 a proměnné vnitřní lineární rozmítání v rozsahu 1:1 až 100:1.  Hodnoty kmitočtů jsou indikovány na vestavěném 6 místném čítači (interní a externí čítání) s rozsahem měření 500 mHz až 50 MHz.  Výrobce udává citlivost čítače 100 mV.  Maximální vstupní napětí čítače při externím čítání je 250 V.

9 Příklady generátorů funkcí Generátor funkcí FG7002C

10 Příklady generátorů funkcí  Generátor funkcí FG7002C s podobnými vlastnostmi jako předešlý typ pracuje v kmitočtovém pásmu 0,02 Hz až 2 MHz, kmitočet se nastavuje v 7 dekádách.  Generátor obsahuje také INT/EXT čítač do 50 MHz, má možnost interního a externího rozmítání, nastavení stejnosměrné složky, apod.  Připojení externího napětí (0 až 10 V) ke vstupu VCF umožňuje řízení kmitočtu generátoru v nastavené dekádě.  Nastavená hodnota kmitočtu je indikována na LED displeji, který zobrazuje také externí kmitočet připojený ke vstupu EXT.  Vlastnosti přístroje rozšiřují výstupy TTL a CMOS.

11 Příklady generátorů funkcí  Generátory funkcí FC 7005C a FC 7002C jsou určeny k základním laboratorním a servisním měřením, demonstracím měřicích metod v laboratořích, apod.

12  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

13 Literatura  Vitejček E. a Hos V.: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  Fajt V. a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  Bejček L. a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003  Belza J. : Operační zesilovače pro obyčejné smrtelníky, BEN, Praha 2004  Srovnal V. a kol.: Elektrotechnická měření – Měřící přístroje, Informatorium Praha 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google