Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová
2
Sacharidy název – z řeckého SAKCHARÓN - sladkost
jsou to organické látky složené z vázaných atomů uhlíku , vodíku a kyslíku
3
Rozdělení sacharidů sacharidy rozdělujeme:
1) podle charakteristické skupiny na: aldosy – charakteristická skupina ketosy – charakteristická skupina 2) podle počtu uhlíků na: - triosy (C3), tetrosy (C4), pentosy (C5), hexosy (C6), heptosy (C7) atd. C=O H C=O
4
Vznik sacharidů Sacharidy vytvářejí rostliny
Vznikají při reakci zvané fotosyntéza 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2 chlorofyl světlo, teplo
5
Fotosyntéza teplo H2O CO2 světlo O2 fotosyntéza glukosa H2O
6
Jsou všechny sacharidy sladké?
sladké sacharidy označujeme jako cukry do této skupiny patří – např. sacharosa, glukosa jsou rozpustné ve vodě mezi sacharidy, které nejsou sladké patří např. celulosa, škrob jsou málo rozpustné nebo nerozpustné ve vodě
7
Rozdělení sacharidů jednoduché - monosacharidy SACHARIDY
glukosa, fruktosa C6H12O6 SACHARIDY (C6H10O5)2 polysacharidy - celulosa,škrob, glykogen (C6H10O5)n disacharidy – sacharosa, laktosa
8
DÚ: Proč celulosu a škrob zařazujeme do sacharidů, když nemají sladkou chuť? Vyhledej příklady dalších sacharidů (např. v mléce, sladu …..).
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.