Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo je lídr? Vítejte na přednášce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo je lídr? Vítejte na přednášce."— Transkript prezentace:

1 Kdo je lídr? Vítejte na přednášce

2 Jenomže vůdcem je i diktátor.
Kdo to je lídr? Slovník říká, že vůdce. Vedoucí. Jenomže vůdcem je i diktátor.

3 Jsou-li lidi vedeni lídrem
Sdílejí základní hodnoty a uplatňují je a ty jsou v souladu s hodnotami firmy Vystupují jako odborníci, zdokonalují se Jsou ochotni spolupracovat Tým je jejich, drží při sobě Zapojují se do nových aktivit Dělají i víc, když je to potřeba Práce je baví, nebo alespoň přítomnost v práci Jsou přátelští Jednota vnitřních hodnot a vnějšího chování. Každý z nás má uspořádaný svůj vlastní sytém hodnot a ty ovlivňují jeho chování navenek. Bude–li se naše chování lišit od hodnot, které uznáváme, staneme s nedůvěryhodnými, lidé to poznají a nebudou nám věřit. Jak mám věřit vedoucímu, který tvrdí, že je pro něho důležitý společný cíl, ale jeho chování spíš nasvědčuje tomu, že dělá vše pro svůj osobní prospěch? Buďte jednotní, nechte své hodnoty, ať se promítají do vašeho chování, ať už s nimi lidi souhlasí, či nikoliv, budou vědět, co od vás mohou očekávat a budou vám rozumět.

4 Dobré vztahy Vynaložte čas.
Buďte svým podřízeným příkladem a bez ohledu na čas jděte za splněním úkolu, za dalším naplněným krokem k naplnění společné vize. Ukažte jim, že chceme-li dosáhnout velkých cílů, neexistuje od sedmi do tří. Příklady táhnou a budou-li vaši podřízení přesvědčeni, že vám je skutečně o plnění úkolů, půjdou za vámi.

5 Pocit bezpečí a jistoty
Buďte velkomyslný. Dobrý šéf dokáže ocenit práci svých lidí, dokáže vyzdvihnout, když se něco podaří a dává dostatečně najevo, že úspěch jednotlivce je základem pro úspěch celé společnosti. Dobrý vůdce ale také dovede převzít osobní odpovědnost za selhání. Tento druh zpětné velkomyslnosti pomáhá ostatním lidem mít ze sebe dobrý pocit a nasává tým blíže k sobě. 

6 Příklad Já OK ty OK Dobrý vůdce s pokorou uznává, že není o nic lepší nebo horší než ostatní členové týmu. Pokorný vůdce není skromný, ale spíše se snaží každého povýšit. Vůdce s pokorou chápe, že jeho stav neznamená, že je bůh. Povzbuzuje ostatní a je jim vzorem.

7 Ocenění , úcta Buďte otevření.
Buďte ochotní naslouchat novým myšlenkám, i když nejsou v souladu s obvyklým způsobem myšlení.  Dobří lídři jsou schopni pozastavit rozhodnutí při poslechu myšlenky druhých, stejně jako přijímat nové způsoby, jak dělat věci, které jiného nenapadly.  Otevřenost buduje vzájemný respekt a důvěru mezi lídrem a jeho lidmi. Otevřenost lídra dává možnost týmu pracovat novými způsoby a lépe naplňovat vizi týmu.

8 Dobrá nálada Buďte kreativní.
Vyskočte z rámečku, který omezuje nová řešení. Kreativita dává vůdci schopnost vidět věci, které jiní neviděli, a tak vést své lidi v nových směrech. Nejdůležitější otázka, kterou vůdce může položit, je: "Co kdyby ...?"  Možná nejhorší, co vůdce může říct je, "já vím, že to je hloupá otázka ..."

9 Nadšení Buďte spravedliví.
Jednejte s ostatními důsledně a spravedlivě. Vůdce musí prověřit všechny skutečnosti a slyšet všechny zúčastněné, než vynese soud. Musí se vyhnout ukvapeným závěrům. Budou-li lidi cítit, že se s nimi jedná spravedlivě, odmění vůdce svojí loajalitou a obětavostí.

10 Zájem Buďte asertivní. Buďte asertivní, nikoli agresivní. Posilujte svoji schopnost jasně sdělit, co očekáváte, aby nedocházelo k nedorozuměním. Stejně tak má vůdce odpovědnost za to, že sám správně pochopí, co od něho očekávají jeho podřízení.

11 Těším se na vás na další přednášce


Stáhnout ppt "Kdo je lídr? Vítejte na přednášce."

Podobné prezentace


Reklamy Google