Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJonáš Jaroš
1
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno:13.11.2013 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení Anotace: Žáci se naučí podávání nápojů hostům podle gastronomických pravidel na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-4-6 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026
2
PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ http://www.cateringplzen.cz/banket.html
3
PRAVIDLA PŘI PODÁVÁNÍ Obsluhující má znát charakteristiku podávaných nápojů. Musí umět hostům poradit při výběru. Doporučit vhodný nápoj k určitému pokrmu http://office.microsoft.com
4
SERVIS podle gastronomických pravidel Bílá vína k bílým masům Červená vína k tmavým masům Růžová vína k telecímu a libovému vepřovému Kořeněná vína k dezertům Pivo k tučným pokrmům Lihoviny jako digestiv Minerální vody k polévkám http://office.microsoft.com
5
PRACOVNÍ POSTUP Nápoje nosíme vždy na tácku nebo platu. Nikdy jen v ruce (vysoce neodborné). Podáváme zprava. Sklenici při servisu uchopíme za spodní část. Nesprávně! (neodborné) Vlastní fotografie.
6
Rovnáme na tác nebo plato. Největší nápoje – lahvové pivo, víno v láhvi aj. klademe nejblíže ruce. Sklenice nepokládáme přímo na ubrus nebo desku stolu, ale na odpovídající podložky. http://office.microsoft.com
7
Láhvové nápoje otvíráme u stolu před hostem. Naléváme asi dvě třetiny sklenky. Láhev pokládáme mírně vpravo před hosta. klik https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs
8
Všechny nápoje podáváme v nepoškozených cejchovaných sklenicích. http://www.ssss.cz/files/.../p/st/.../ukazka%20cejchovane%20sklenice.htm
9
Koštérka a sklenice k lahvovému nápoji nemusí mít označení – cejch. http://office.microsoft.com
10
Podávání nápojů musí být organizováno tak, aby hosté nebyli rušeni při jídle. Je to zpravidla před hlavním chodem. http://office.microsoft.com
11
OTÁZKY A ÚKOLY K těmto pokrmům doplňte správný inventář. Hovězí štěpánská pečeně …………………………… Pstruh na másle …………………………………….. Sladký dezert …………………………………..... Můžeme nést sklenice v ruce? Jak podáváme láhvové nápoje. Kdy používáme cejchované sklenice.
12
ZDROJE http://www.cateringplzen.cz/banket.html http://www.cateringplzen.cz/banket.html http://office.microsoft.com http://office.microsoft.com https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs http://www.ssss.cz/files/.../p/st/.../ukazka%20cejchovane%20s klenice.htm http://www.ssss.cz/files/.../p/st/.../ukazka%20cejchovane%20s klenice.htm ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN 80-859-8985-9.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.