Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_17 Název DUMu: Přeplátování Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Rámové spoje

3 Přeplátování

4 Přeplátování (zařazení)
Jedná se o rámový spoj rohový a středový. Je to spoj lepený. Využívá se: v nábytkářství v tesařství

5 Přeplátování (charakteristika)
Přeplátování je nejjednodušší spojení rohů rámů v rámové konstrukci. Lze jej zhotovit s malými náklady, ale snáší pouze malé zatížení. Dřevěné vlysy se při výrobě rámů až do poloviny tloušťky vzájemně vyříznou na šířku rámu. Rámy se musí slepit, aby spojení získalo alespoň minimální tuhost ohybu.

6 Přeplátování (charakteristika)
Přeplátování rámu se doplňuje ještě hvězdicovými hřebíky, dřevěnými kolíky nebo vruty, které podporují pevnost spoje. Toto jednoduché spojení používáme u tenkých dřevěných vlysů rámu a málo namáhaných konstrukcí, jako například u ozdobného obložení nebo u vložených okenních rámů.

7 Přeplátování (charakteristika)

8 Přeplátování (charakteristika)
Přeplátování na pokos má pouze poloviční plochu pro lepení a je méně soudržné. Přeplátování na pokos používáme u jednoduchého ozdobného obložení a u obrazových a zrcadlových rámů.

9 Přeplátování (charakteristika)

10 Přeplátování (charakteristika)
Přeplátování do kříže se používá u vlysů, které se kříží, např. u konstrukce křížových příček, ozdobných rámů a klade se důraz na jeho přesné provedení. Při výrobě se materiál na jednom vlysu na vrchní straně a na protilehlém vlysu na spodní straně nařízne o polovinu tloušťky dřeva a následně se vydlabe.

11 Přeplátování (charakteristika)

12 Přeplátování (charakteristika)

13 Přeplátování (charakteristika)

14 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

15 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google