Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Taxus baccata tis červený

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Taxus baccata tis červený"— Transkript prezentace:

1 Taxus baccata tis červený
Taxus cuspidata tis japonský Taxaceae T. baccata: ohrožený druh ve stř. Evropě (původní druh, tisiny ) T.cuspidata: okrasný druh, často vysazován Jedovatá celá rostlina s výjimkou míšku, zvláště nebezpečná semena, Taxin , směs diterpenů a glykosidů Zvracení bolesti břicha, zrychlené a poté mělké dýchání, smrt.

2 Biota orientalis zeravec východní
Cupressaceae Okrasné výsadby stejně jako zerav západní, Thuja occidentalis. Původem ve vých.Asii. Silice thujon, pinen a fenchon.Silně dráždí sliznice, poškození ledvin, dříve nebezpečné abortivum. Používán v homeopatii (riskantní).

3 Nerium oleander oleandr obecný
Apocyanaceae toješťovité Thevetia peruviana Keř nebo nízký strom, domovem ve Středozemí. U nás okrasný druh v bytech, přes léto i na zahradách a balkonech, snadno a bohatě vykvétá. Jedovatá celá rostlina, zvláště listy, vůně květů působí omamně (narkogenní vliv). V listech až 1,5% kardioaktivních glykosidů (oleandrin, deacetyloleandrin a štěpné produkty strofantinu: neriin, neriantin). Otrava po žvýkání listů nebo květů (děti!). Smrtelná dávka v 5-6 g extraktu ze dřeva nebo kůry. Zvracení, rozšíření zorniček, studený pot. Horečky až 40°C, průjmy, v moči krev. Dermatitidy při kontaktu se šťávou listů. Jedovatý i med. Otravy i u zvířat (skot, koně), zvláště citlivé husy. Dříve jako jed proti krysám (listy do děr)

4 Cyclamen europaeum brambořík evropský
Primulaceae Vzácný druh, světlé lesy. Pěstovaný Cyclamen persicum má shodnou toxicitu. Glykosid cyclamin (termolabilní).Otravy požitím syrových hlíz: průjmy, křeče. Černá zvěř imunní.

5 Daphne mezereum lýkovec jedovatý
Thymeleaceae Vzácný druh, světlé lesy na vápenitém podkladu Glykosid dafnin v květech, pryskyřičný mezerein v kůře. V semenech olej. Mezerein vyvolává dráždění a zpuchýřnatění kůže (dobře se vstřbává, smrtelné otravy i sliznicemi). Vnitřně koliky, záněty ledvin peckovic - letální

6 Euphorbia pulcherrima „vánoční hvězda“, Poinsettia
Euphorbiaceae Hojně pěstovaný a nabízený sezónní okrasný druh V latexu několik různých dráždivých látek (euforbon, kyselina euforbiová, silice). Puchýře, vředy, mléko nebezpečné při podráždění oka. Při prodeji zasluhuje označení.

7 Juniperus sabina chvojka klášterská
Cupressaceae suchomilný jehličnan, cirkumpolární Vysazován jako okrasný Terpenický alkohol sabinol a další terpeny (sabinen, pinen). Silně dráždivý pro pokožku, vnitřně vyvolává katary, průjmy, záněty ledvin, nebezpečné abortivum, časté letální průběhy (odvary v lidovém použití proti cizopasníkům).

8 Toxicodendron quercifolium Jedovatec dubolistý
Anacardiaceae T. radicans Keř s poléhavými šplhavými větvemi, sev. Amerika, u nás již zřídka v parcích a zahradách. Patrně nejjedovatější rostlina na severní polokouli. Příbuzné druhy Rhus typhina a Cotinus coggygria viz dále. Všechny části rostliny extrémně jedovaté. Sekreční kanálky s černajícím latexem, toxický je urushiol, těkavý derivát fenolu. Kromě přímé toxicity je urushiol také silný alergen se sensibilačními efekty. Urushiol vyvolává puchýře na kůži již v dávce 0,001 mg (!!!), k intoxikaci stačí dotek rostliny nebo kontaminovaného hmyzu. Příznaky až za hodin po kontaktu s rostlinou, svědivý zánět s leukocytární infiltrací, po vyhojení leukoderma (bělavá jizva). Zvýšená citlivost u některýcch osob je dědičná

9 Rhus typhina Škumpa orobincová Anacardiaceae
Strom nebo keř s hnědě plstnatými větvemi z příbuzenstva jedovatců. Snadno se spontánně šíří semeny. Jedovatá celá rostlina . V latexu silice a pryskyřice. Potřísnění latexem vyvolává dermatitidy a alergie jako u jedovatců Toxicodendron, ale kontaktní jedovatost značně nižší.

10 Cotinus coggygria Ruj (škumpa) vlasatá Anacardiaceae
Keř až 3 m vysoký z příbuzenstva jedovatců (Toxicodendron). Často v parcích a zahradách Jedovatá celá rostlina, podobně jako ostatní škumpy (Rhus). Potřísnění latexem vyvolává dermatitidy a alergie jako u jedovatců Toxicodendron, ale kontaktní jedovatost značně nižší (srv. Rhus).


Stáhnout ppt "Taxus baccata tis červený"

Podobné prezentace


Reklamy Google