Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Mgr. Věra Sobotová

2 Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Profese barman Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům povolání barmana, zařízení barů a správnou barovou práci. Žáci se seznámí se specializovanými druhy barů. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Profese – BARMAN BARMAN má znalosti o základních surovinách na baru
ovládá klasický i moderní styl přípravy míšených nápojů povolání známé více než 200 let z USA Foto autor

4 POŽADOVANÉ ZNALOSTI BARMANA
znalosti z oblasti zbožíznalství o nápojích, surovinách a jejich skladování znalost zásad správné komunikace barman by měl být diskrétní, diplomat, instruktor, ekonom, obchodník a psycholog musí mít jazykové předpoklady

5 SPRÁVNÁ BAROVÁ PRÁCE správné odměřování, zdobení, estetika
použití prvotřídních surovin dokonalý servis (sklo, rozetky, stébla, vyfrapované sklo, …) hygiena pracoviště i osobní

6 ÚČEL BAROVÉHO ZAŘÍZENÍ A JEHO VYUŽITÍ
je nejrychlejší a nejekonomičtější forma občerstvení práce za barem je velmi efektní vysoká produktivita práce (více lidí, méně obsluhujících) nižší náklady na provoz počáteční investice je ale nákladná

7 ZAŘÍZENÍ BARŮ liší se od ostatních odbytových středisek
s obsluhou především velkým barovým pultem na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor barmana za ním vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje

8 DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU
1. Denní bary Mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých Provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary se specializují na úpravu vybraných pokrmů před zraky hostů. DALŠÍ DRUHY: mléčné bary, espressa, pivní bary

9 DRUHY BARŮ ROZDĚLENÍ PODLE DOBY PROVOZU
2. Noční bary Jsou společensko-zábavní střediska s provozem podobným nočním vinárnám. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. Je nutné pamatovat na šatny pro umělce.

10 SPECIÁLNÍ DRUHY BARŮ Cocktail bar Disco – bar
Café – bar Night club bar Casino bar Lobby bar Aperitiv bar Restaurační bar Piano bar Etážový bar Open bar Informace o specializaci barů doplňují žáci společně s vyučujícím.

11 BAROVÝ LÍSTEK (POŘADÍ NÁPOJŮ)
aperitivy míšené nápoje (doplněné o složení) révová vína - bílá, růžová, červená šumivá vína destiláty likéry nealko nápoje pivo, teplé nápoje

12 Použitá literatura a zdroje
SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN Fotografie je použita z vlastní fotogalerie autorky. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_GAS_551_Sob"

Podobné prezentace


Reklamy Google