Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_01 Název DUMu: Rozdělení spojů ze dřeva Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-3 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Typologie spojů ze dřeva

3 Charakteristika Dřevěné spoje slouží k tomu, aby byly jednotlivé části dohromady spojené v tvarově dokonalý a funkčně vyhovující opracovaný předmět. Historie nábytku je úzce propojena s rozvojem spojovacích metod a nových spojovacích prostředků. Vedle uměleckého záměru a požadavků jsou důležité konstrukční spoje.

4 Základní rozdělení Nelepené spoje - používají se tehdy, jestliže dílce mají být rozebíratelné nebo jednotlivé součásti vyměnitelné (univerzální). Lepené spoje - jsou nezbytné tehdy, jestliže jsou kladeny zvláštní požadavky na jejich pevnost, nosnost a trvanlivost.

5 Rozdělení podle spojovacích prostředků
Se spojovacími prostředky: kovové: hřebíky, spony, hvězdice, vruty, šrouby, dřevěné: kolíky, pera, lamely Bez spojovacích prostředků: ozuby, čep a dlab, čep a rozpor, klínové čepy, rybina, vlastní pero, přeplátování

6 Rozdělení podle typu Rámové spoje Korpusové spoje Rozšiřovací spoje
rohové, středové Korpusové spoje Rozšiřovací spoje

7 Rozšiřovací spoje nelepené

8 Rozšiřovací spoje nelepené (charakteristika)
Nelepená spojení na šířku volíme tehdy, pokud mají být vyrobeny široké plochy z masivního dřeva, které budou vystaveny velkým výkyvům vlhkosti. Zachováme široké plochy masivního dřeva, aniž by vadilo pracování dřeva.

9 Rozšiřovací spoje nelepené (charakteristika)
Toho lze dosáhnout pouze tehdy, nejsou-li jednotlivé spojované části příliš široké a mají-li možnost bez potíží pracovat. Proto vyžadují téměř všechna nelepená spojení na šířku pevnou podkladovou konstrukci a spojení.

10 Rozšiřovací spoje nelepené (charakteristika)
U nelepených spojení na šířku rozlišujeme spojení na polodrážku, spojení pero drážka, spojení s vloženým perem a spojení na pero a drážku s přesazením. Tyto způsoby spojení se uplatňují zejména při obkládání stěn a stropů obkladovými dílci z masivního dřeva.

11 Rozšiřovací spoje lepené

12 Rozšiřovací spoje lepené (charakteristika)
U nábytku z masivního dřeva a u silně namáhaných pracovních desek jsou často potřebné široké plochy s těsnými spárami. Je nutné jednotlivé přířezy řeziva slepit. U lepených přířezů je však třeba bezpodmínečně dbát na směr sesychání a práci dřeva. Při větším namáhání se lepená spojení zajišťují kolíky, profilovou spárou nebo perem.

13 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google