Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150108 tvaroh obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Víte, že… tvaroh je lehce stravitelným zdrojem plnohodnotných mléčných bílkovin? tvaroh obsahuje zejména vitaminy A a B2? tvaroh je sražená bílkovina z mléka, oddělená od syrovátky lisováním? obr. 2

3 Tvaroh Výroba tvarohu: Pasterované mléko o různé tučnosti se zahřeje na 18 až 28 °C. Přidá se kyselina mléčná – vznikne tvarohovina. tvrdý tvaroh. Zpracovává se z ní: Přidá se syřidlo – vznikne sýřenina. obr. 3 měkký tvaroh. Zpracovává se z ní: obr. 4

4 Tvaroh Vysrážená tvarohovina (sýřenina) se zbavuje syrovátky odkapáním, odstředěním nebo lisováním. Potom se spotřebitelsky balí. Prodloužení trvanlivosti výrobku se dosahuje: Termizací. obr. 5 Termizace se provádí zahřátím výrobku na 65 °C.

5 Dělení tvarohu Měkký tvaroh Tvaroh na strouhání Tučný tvaroh
Polotučný tvaroh Tvaroh bez tuku

6 Tvarohové variace: Ochucený tvaroh Speciality tvaroh ovocný Termix
tvaroh zeleninový Pribináček Bobík Danette Tvaroháček

7 Použití tvarohu: Pomazánky Tvarohová těsta Náplň do koláčů, buchet
obr. 6 Tvarohová těsta obr. 7 Náplň do koláčů, buchet obr. 8 Na ovocné knedlíky, halušky, těstoviny obr. 9

8 Metodický list Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu tvarohu. Snímek 4 Je také zaměřen na výrobu tvarohu a vysvětluje termizaci tvarohu. Snímek 5 Obsahuje dělení tvarohu. Snímek 6 Informuje o výrobcích z tvarohu. Snímek 7 Je zaměřen na možnosti použití tvarohu.

9 použitá literatura JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, ISBN /95-74. ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, ISBN

10 CITACE ZDROJŮ obr. 1 Tvaroh (A / B) | český blog pro cizince. Český blog pro cizince [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2 Domáci tvaroh/ Syridlo predaj. Úvod/ Syridlo predaj [online]. ©Copyrith [cit ]. Dostupné z: obr. 3 Okrouhlický Bio tvaroh - Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi. Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi [online]. © 2010 [cit ]. Dostupné z: obr. 4 Jogurtové knedlíky s jahodovou omáčkou; Spektrum zdraví. Spektrum zdraví: lunární kalendář online, ajurvédské byliny, přírodní léčení [online]. © [cit ]. Dostupné z: obr. 5 Tvaroh. Co noveho na kopci [online]. © 2009 [cit ]. Dostupné z: obr. 6 Chleba s tvarohovo-sýrovou pomazánkou | PENAM, a.s. PENAM - to dobré poznám | PENAM, a.s. [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: tvarohovo-syrovou-pomazankou.html obr. 7 Fizule71: Z bábinčiny kuchařky - tvarohové knedlíčky. Fizule71 [online] [cit ]. Dostupné z:

11 CITACE ZDROJŮ obr. 8 Pekařské výrobky | Lahůdky Cajthaml. Lahůdky Cajthaml [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 9 Ostatní « Rubrika | Recepty pro Vás. Recepty pro Vás [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google