Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních vědAnotace Žáci by měli získat modelovou představu o složení a struktuře atomu. Chápat obsah pojmu atom jako částici látky ve vztahu k pojmům elektron, proton a neutron. Vhodné pro žáky 8. ročníků.Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda

2 Úvod Vše, co nás kolem obklopuje, se skládá z nejrůznějších látek. Z čeho se tyto látky skládají, mají všechny něco společného? Tyto otázky zajímaly před více než 2 stoletími řeckého myslitele Démokrita, který předvídal, že všechny látky se skládají z nejmenších částic, které již dále nelze dělit. Tyto částice nazval atomy (řecky atomos-nedělitelný). Jeho učení rozpracoval v 19. století John Dalton a atomy dále charakterizoval jako nesmírně malé, neměnné a nedělitelné částice.

3 Atom je nejmenší částice látky. Skládá se z: jádra - obsahuje nukleony (protony a neutrony) elektronového obalu- obsahuje elektrony Základní představa atomu: Uprostřed atomu je jádro, ve kterém jsou protony a neutrony a po eliptických drahách obíhají kolem jádra elektrony.

4 Proton p + Částice s nejmenším kladným nábojem. Počet protonů v atomu prvku zjistíme v PSP jako protonové číslo, které se označuje jako Z (protonové číslo udává počet protonů v jádře atomu). Většinou se značí v levé spodní části prvku: například 29 Cu (Z =29), 1 H, 8 O, 79 Au,...

5 Neutron n 0 Částice bez elektrického náboje. Počet neutronů v atomu prvku zjistíme z nukleonového čísla, které se označuje jako A(nukleonové číslo udává počet protonů a neutronů v jádře atomu). Většinou se značí v levé horní části prvku: například 70 Ga, 16 O, 23 Na,...

6 Elektron e - Částice s nejmenším záporným elektrickým nábojem Počet elektronů v obalu musí být stejný jako počet protonů v jádře. Atom jako celek je elektricky neutrální (počet kladných a záporných částic v atomu je vždy stejný). (Jádro je nabité kladně a obal záporně)

7 Doplňte tabulku Název prvkuznačkaZAp+p+ e-e- síra Sr 35 6 78 Mn olovo 122

8 Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google