Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznámky pro výuku Předmět: Tělesná výchova Autor: Kováříková Lenka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznámky pro výuku Předmět: Tělesná výchova Autor: Kováříková Lenka"— Transkript prezentace:

1 Poznámky pro výuku Předmět: Tělesná výchova Autor: Kováříková Lenka
Škola: OA a VOŠS Brno, Kotlářská 9 Téma: Název: Josef Masopust Třída: LB Plánované cíle: - Seznámit studenty s významnou osobností českého fotbalu - Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule a alternativní zařízení. Kurz proběhl ve školícím středisku SIPVZ při OA a VOŠ obchodní, Brno, Pionýrská 23.

2 Josef Masopust

3 narozen 9. února 1931 ve Střimicích u Mostu jako nejstarší z šesti dětí.
krátce po narození se stěhuje s rodinou do Mostu – Střimice musela ustoupit povrchovému dolu. v 16.letech začíná hrát za první mužstvo Mostu

4 Dorostenecké mužstvo SK Most

5 k 1. lednu 1949 domluven jeho přestup do Teplic, kde nemohl být zaměstnán jako profesionální fotbalista (to bylo počátkem padesátých let nemyslitelné - proto mimo aktivity na zeleném trávníku, musel zvládat ještě práci svačináře). po dvou letech se loučí s fotbalem v Teplicích – dostává povolávací rozkaz do ATK Praha (Armádní Tělovýchovný Klub).

6 z ATK se buduje kvalitní armádní klub – na Masopusta se usmívá štěstí – stává se vojákem z povolání a současně i profesionálním fotbalistou. V roce 1953 mění ATK svůj název na ÚDA (ústřední dům armády).

7 v roce 1956 se z ÚDA stává Dukla Praha.

8 začíná velká éra Dukly Praha.
u diváků Dukla neměla ustláno na růžích, ale na mezinárodní scéně jí lidé fandí (s podobnou situací se v současné době potýká Sparta Praha). „Vojáci" začali praktikovat herní systém(v dnešní době spíše použ.termín: rozestavení hráčů) 4-2-4, který tenkrát jakoby předběhl dobu a Dukla s ním slavila jeden úspěch za druhým.

9 Rozestavení 4-2-4, které vyznávala Dukla v 60.letech.

10 Dukla Praha se považuje za první Československý fotbalový klub, který si vydobyl jméno i v zahraničí. na začátku roku 1959 odlétá klub na turné po zemích Střední Ameriky, které po střídavých výsledcích zakončuje překvapivou výhrou 4:3 nad slavným brazilským klubem FC Santos v čele s čerstvými mistry světa Zitem a Pelém. (Sám Masopust, který vstřelil 2 branky, považuje zápas za nejvydařenější ve své kariéře).

11 V létě roku 1959, stejně jako v roce následujícím, se Dukla probojovala do druhého kola čerstvě vzniklého PMEZ (což byla obdoba dnešní Ligy Mistrů). Poprvé byla vyřazena hvězdným Manchesterem United a v druhém případě byl nad její síly Vídeňský Sportklub. svého dá se říci největšího úspěchu se Pražská Dukla nedočkává na evropské scéně, ale ve Spojených státech a Kanadě. Dukla dostala roku 1961 pozvánku na druhý ročník tzv. Mezinárodní ligy, kterou založil milionář William Cox.

12 Tento „turnaj“ měl sloužit pro zpopularizování Evropské kopané na Americké půdě.
Jednalo se o několikatýdenní turnaj šestnácti družstev hraný ve dvou skupinách. První skupinu vyhrál s přehledem pozdější mistr anglické Premier league Liverpoolský Everton – tím se stal zároveň prvním finalistou.

13 Pražská Dukla si ve druhé skupině nepočínala o nic hůře a bez jediné prohry se stala finálovým soupeřem anglického klubu. Za Duklou se ve skupině umístily kluby jakými byly např. Espaňol Barcelona, AS Monako, CZ Bělehrad, Rapid Vídeň, nebo Shamrock Rovers (ten porazila 10:0!).

14 ve finálovém dvouzápase překvapivě anglický velkoklub na pražské fotbalisty nestačil a podlehl vysoko 7:2 , 2:0

15 pořadatelé měli eminentní zájem, aby Dukla přijela i v dalších letech
pořadatelé měli eminentní zájem, aby Dukla přijela i v dalších letech. Jenže turnaj v roce 1961 trval téměř měsíc a půl. Z důvodu nedostatku termínů turnaj nešel zopakovat – zvláště v roce MS 1962. Organizátoři svolili, že Dukla může přijet obhajovat a zápasem s finalistou turnaje.

16 Dukla si tedy v následujících třech letech odskočila za oceán a nikdy se nevrátila s prázdnou. Nejprve to odnesl FC America (1:1 a 2:1), rok na to West Ham United (1:0 a 1:1) a nakonec Zaglebie Sosnowiec (3:1 a 1:1).

17 Dobytí Amerického poháru mělo patrně větší váhu za mořem než v Evropě
Dobytí Amerického poháru mělo patrně větší váhu za mořem než v Evropě. Tady Dukle nezbývalo, než o sobě dát vědět v PMEZ. Evidentně se jí to povedlo až v ročníku 1961/62 a ještě ve dvou následujících, kdy se pokaždé probojovala do čtvrtfinále. Dukle se daří - v letech 1956 – 1966 vyhrála 8x titul mistra Československé ligy.

18 Masopustova hvězda začíná naplno zářit po probojování Československé reprezentace do finále proti Brazílii na MS 1962 v Chile. Naše mužstvo v čele s Josefem Masopustem se v základní skupině ocitlo spolu s mistry světa z Brazílie, Španělskem a nevyzpytatelnými Mexičany. V úvodním utkání naše mužstvo šťastně porazilo brankou Štibrányiho Španělsko 1:0.

19 V následujícím utkání československá reprezentace vydřela remízu 0:0 s úřadujícími mistry z Brazílie. (překvapivému výsledku přispělo i zranění největší soupeřovy hvězdy Pelého). Tímto výsledkem si ČSR zajistila postup do dalších bojů bez ohledu na výsledek s Mexikem, kterému jsme posléze nešťastně podlehli 3:1. V semifinále na nás čekalo v té době jedno z nejlepších evropských mužstev – Maďarsko.

20 Po skončení zápasu prohlásil střední útočník soupeřova týmu Florián Albert: „porazil nás Schrojf“ (pozn.-brankář ČSR). Výsledek zněl ČSR – Maďarsko 1:0.(branku vstřelil Scherer). V semifinále se naší obětí stalo mužstvo Jugoslávie. Po dvou brankách Scherera a jedné Kadraby nám Jugoslávie podlehla 1:3. V onom slavném finále svěřenci trenéra Rudolfa Vytlačila narazily stejně jako ve skupině na obhájce titulu mistra světa z Brazílie.

21 17.června před 68 000 diváky naši nezačali špatně – po Masopustově brance jsme se ujali vedení. Bohužel, ne na dlouho. Za dvě minuty vyrovnal Amarildo (ten nahradil zraněného Pelého) a dvě další branky přidali Zito a Vává. zanedlouho po návratu z MS se dostává Masopustovi velkého ocenění uděleného časopisem France Football, jímž byl Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy

22 Přivítání fotbalistů na Ruzyňském letišti po návratu z Chile

23 Masopust se Zlatým míčem pro nejlepšího fotbalistu Evropy 1962

24 v této době vrcholí zájem o Masopustovy služby.
mluvilo se o klubech jakýmž byla např. Sampdoria Janov – avšak politická situace sportu nepřeje. Masopust opouští Duklu v sedmatřiceti letech. v této době přichází Masopustovo první a jediné zahraniční angažmá.

25 jedná se o post hrajícího trenéra v druholigovém belgickém týmu Royal Crossing Molebeek.
po dvou letech se vrací domů a působí jako asistent trenéra Vejvody v Dukle, kde však není příliš úspěšný. největšího trenérského úspěchu se Masopust dočkává až na lavičce Zbrojovky Brno, se kterou získal v roce 1978 titul mistra ligy.

26 Zbrojovka Brno. Mistr ligy 1978

27 Úspěchy 1962: MS, Chile, 2. místo
1962: Nejlepší fotbalista Evropy, 1. místo 1963: Člen výběru světa 1964: Kapitán výběru Evropy 1966: Nejlepší fotbalista ČSSR, 1. místo 1978: Mistr republiky jako trenér (Zbrojovka Brno) 8x mistr republiky (Dukla Praha) 4x vítěz československého poháru 4x vítěz amerického poháru

28 Finále MS 1962 ČSR - Brazílie

29 Josef Rógl předává Masopustovi vyznamenání mistra sportu

30 Masopust v zápase Anglie proti výběru světa. (Wembley 1963).

31 Loučení s reprezentačním dresem. (stejně na tom byli L. Novák a S
Loučení s reprezentačním dresem. (stejně na tom byli L.Novák a S. Pluskal).

32 Eusébio gratuluje Masopustovi ke Zlatému míči.

33 Už jako trenér národního mužstva. Na snímku s kapitánem Janem Fialou.

34 S Ladislavem Vízkem.

35 V reprezentačním dresu se Svatoplukem Pluskalem (vlevo) a Jánem Popluhárem.


Stáhnout ppt "Poznámky pro výuku Předmět: Tělesná výchova Autor: Kováříková Lenka"

Podobné prezentace


Reklamy Google