Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová
2
Historie školního stravování
první náznaky: přesnídávky krátce po 2. světové válce přelom 40. a 50. let – vznik prvních školních jídelen 1953 – péčí pověřeno ministerstvo školství stanoveny odpovědné orgány určena výše nákladů na potraviny a výše úhrady za stravování 1963 vyhlášeny výživové normy pro školní stravování zřízení krajských středisek školního stravování – metodické vedení a kontrola činnosti školních jídelen
3
Historie školního stravování
jídelny součástí škol → převedeny na samostatná zařízení národních výborů rodiče hradí pouze náklady na potraviny nedostačující není politická vůle zatížit rodiče zvýšením poplatků v 70. letech rychlý kvantitativní rozvoj jídelen zaostává kvalita nízké poplatky problematické zásobování potravinami problémy s technickým vybavením
4
Historie školního stravování
Po roce 1990 zánik okresů a středisek školního stravování funkce krajských inspektorů zachována v krajích (ne ve všech a ne na plný úvazek) jídelny v naprosté většině součástí škol řada problémů úprava poplatků školní stravování se řídí tzv. spotřebním košem metodická pomoc – téměř výhradně Společnost pro výživu (Zpravodaj školního stravování, konference, kurzy, receptury)
5
Současnost školního stravování
Pozitiva dlouholetá tradice aplikace zdravé výživy neustálá inovace práce modernizace přísná pravidla (předpisy národní a Evropské unie) Negativa snížení počtu pracovníků zánik pracovní pozice „vedoucí školní jídelny“ nepovinné další vzdělávání pracovníků jídelen (pouze hygienické předpisy) MŠMT postupně omezuje vlastní působení na naprosté minimum platy pracovníků značně pod průměrnou republikovou mzdou
6
HAACP Systém kritických bodů a správná výrobní praxe
systém náročných hygienických a výrobních postupů v souladu s našimi i evropskými předpisy musí mít vypracovaný každá školní jídelna zaručena maximální kvalita a hygienická nezávadnost připravované stravy Kontrolní systém ve školním stravování Provádí zřizovatel orgány ochrany veřejného zdraví (hygiena) Česká školní inspekce bezpečnost práce další kontrolní orgány
7
Receptury pokrmů neplatí, že školní jídelny vaří podle socialistických receptur pokrmů nezávazné – odborníci jídelnám doporučují ověřené receptury sestavené podle zásad zdravé výživy poslední doporučené receptury vyšly v roce 2007 vydala Společnost pro výživu obsahují téměř 700 receptur
8
Finanční náklady na potraviny
určuje vyhláška o školním stravování finančním normativem (závazný pro všechny jídelny) jídelna si nesmí účtovat jednotlivé komponenty zvlášť rozpětí finančního normativu: mateřská škola 11,00 Kč základní škola 13,50 Kč střední škola 29,50 Kč cenu za potraviny v plné výši hradí rodiče
9
Cena oběda Složena ze 3 částí: finanční náklady na potraviny
mzdová režie věcná režie
10
Závěr Školní stravování
zasluhuje pozornost a péči celé naší společnosti mělo by být součástí cílené výživové a potravinové politiky státu měli bychom hledat, jak mu pomoci vyžaduje odborný dohled a cílené metodické řízení potřebuje podporu a uznání lidí, kteří se školnímu stravování věnují
11
Děkuji Vám za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.