Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAdriana Bartošová
1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_66
2
Jméno autora:Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření: červenec 2013 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Anorganiká chemie Předmět:chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: výuková prezentace, osnova při probírání tématu. Klíčová slova:trvalá a přechodná tvrdost vody Druh učebního materiálu:Prezentace
3
Tvrdost vody – přechodná a trvalá
4
Přechodná tvrdost vody - je způsobena rozpuštěnými solemi Ca(HCO 3 ) 2 a Mg(HCO 3 ) 2, které se ve vodě rozpouštějí při průtoku horninami, - dá se odstranit povařením, - vznikají tak nerozpustné uhličitany – vápenatý a hořečnatý.
5
Povaření – odstranění částečné tvrdosti vody Ca(HCO 3 ) 2 → CaCO 3 + CO 2 + H 2 O Mg(HCO 3 ) 2 → MgCO 3 + CO 2 + H 2 O
6
Trvalá tvrdost vody - je způsobena vápenatými a hořečnatými solemi, především sírany a chloridy, - odstranění je možné destilací nebo změkčováním – iontovou výměnou v iontoměničích nebo pomocí změkčovadel.
7
změkčovadla - pro změkčování vody se používají např. soda – Na 2 CO 3, Ca(OH) 2 atd. - tyto látky reagují s rozpustnými vápenatými a hořečnatými solemi ve vodě a převádějí je na nerozpustné.
8
Odstranění trvalé tvrdosti vody MgSO 4 + Ca(OH) 2 → Mg(OH) 2 + CaSO 4 CaSO 4 + Na 2 CO 3 → CaCO 3 + Na 2 SO 4
9
Stupnice tvrdosti vody Tvrdost vody udává množství vápenatých a hořečnatých solí obsažených ve vodě v mmol/l, často se však používají starší jednotky jako německé stupně (°N či °dH, 1 mmol/l=5,6°) nebo francouzské stupně (°F, 1mmol/l=10°). Stupnice tvrdosti vod: velmi měkká 0 - 0,7 mmol/l měkká 0,7 - 1,3 mmol/l středně tvrdá 1,3 - 2,1 mmol/l dosti tvrdá 2,1 - 3,2 mmol/l tvrdá 3,2 - 5,3 mmol/l velmi tvrdá >5,3 mmol/l
10
Co ovlivňuje tvrdá voda? - snižuje životnost potrubí, životnost spotřebičů, - snižuje rozpustnost mýdla a pracích prášků, - zvyšuje dobu vaření zeleniny a masa - může docházet k vytváření povlaků na čaji – odstranění špetkou kyseliny citrónové. Vyhláška č.252/2004 Sb., která stanoví požadavky na pitnou vodu, uvádí doporučenou hodnotu tvrdosti vody – 2-3,5mmol/l ( suma vápenatých a hořečnatých solí).
11
SHRNUTÍ Tvrdost vody je způsobena obsahem soli kovů alkalických zemin především vápníku a hořčíku. Přechodnou tvrdost vody odstraňujeme povařením, kdežto trvalou destilací, pomocí iontoměničů nebo změkčovadly. Principem je převedením rozpustných solí na nerozpustné. Vzniká takto vodní kámen, který se usazuje např. ve varných konvicích a pračkách.
12
Citace literatury MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 1.díl. 3., přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-055-51. Vodovody a kanalizace Přerov [online]. 2009 [cit. 2013 07-17]. Dostupné z: http://www.vakprerov.cz/pitnahttp://www.vakprerov.cz/pitna voda/tvrdost-pitne-vody.html GÁŽO, Jan a Jiří KOHOUT. Všeobecná a anorganická chémia. 3. vydání. Bratislava: Alfa, 1981. ISBN 63-557 81.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.