Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 15 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-15 Téma vzdělávacího materiálu: Překližované materiály - lamely, tvarové překližky, sendvičové desky Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o lamelách, tvarových překližkách a sendvičových deskách Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Lamely, tvarové překližky, sendvičové desky
Tyto materiály patří do skupiny překližovaných materiálů.

3 Lamely Vyrábějí se slepením a současným tvarováním více vrstev loupaných dýh. Směr vláken sousedních vrstev je rovnoběžný (na rozdíl od překližky). Používají se především pro výrobu koster sedacího a stolového nábytku. Jako výplně do postelových roštů. Vykazují velmi vysokou pevnost v tahu a ohybu.

4 Příklad použití lamel Zdroj: foto autora

5 Tvarové překližky Vyrábějí se slepením a současným tvarováním více vrstev převážně bukových dýh. Směr vláken sousedních vrstev se vzájemně kříží jako u klasické překližky. Používají se převážně pro výrobu sedacích a opěradlových části sedacího nábytku. Při výrobě sedadel do dopravní prostředků. Vyrábějí se různé tvary a velikosti dle požadavku zákazníka.

6 Sendvičové materiály Jsou vyrobeny spojením více druhů materiálu na sebe. Např. materiály na bázi dřeva + kovy + PUR pěna aj. Nejpoužívanější je spojení je DTD + plast (stolní a kuchyňské desky, laminované DTD). Využívá se výhod různých materiálů tak, aby výsledný produkt v sobě kombinoval tyto výhody a eliminoval slabé stránky.

7 Použití sendvičových materiálů
Tepelně izolační výplně u vchodových dveří. Podlahové dílce (plovoucí podlahy). Obkladové dílce (speciální zvukově izolační, tepelně izolační obklady). Výroba dveří (zvýšení mechanické odolnosti, požární odolnosti, prozvučnosti). Ve stavebnictví jako obkladové dílce dřevostaveb.

8 Příklad sendvičových desek
Zdroj: foto autora

9 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s ISBN

10 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Co je to lamela a k čemu se používá? 2. Co je to tvarová překližka k čemu se používá? 3. Jak se od sebe liší lamely a tvarové překližky? Co jsou to sendvičové desky a k čemu se používají?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google