Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Obrázek:
2
Příjem a výdej energie Člověk přijímá energii
z potravy (jídlo, nápoje) z okolního prostředí (slunce - přehřátí) Člověk spotřebovává energii na udržení základních životních funkcí při tělesné aktivitě (sport, chůze) vyzařováním vlastního tepla do okolí (při pobytu v chladu jsou tepelné ztráty mnohem vyšší)
3
Základní živiny Jaké jsou základní živiny? 1. Bílkoviny 2. Tuky
3. Sacharidy Pro jejich zpracování jsou důležité Vitamíny Enzymy Stopové prvky Obrázek: Obrázek:
4
Jaká je energetická hodnota základních živin?
Energetická hodnota potravin vyjadřuje množství energie obsažené v potravinách, udává se v kaloriích (cal, kcal) nebo joulech (J, kJ). 1kcal (kilokalorie) je množství tepla potřebné k ohřátí 1 litru vody ze 14,5 na 15,5°C. 1J je energie kterou působí těleso silou 1N na vzdálenost 1 metru. 1 kcal = 4,2 kJ 1g sacharidů – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g bílkovin – 17,2 kJ (ohřev 1l vody o 4°C) 1g alkoholu – 29 kJ (ohřev 1l vody o 7°C) 1g tuku – 39 kJ (ohřev 1l vody o 9,3°C)
5
Graf: Množství energie v 1 gramu základních živin
B A T
6
Úkol k zamyšlení U ostrova ztroskotala loď a zachránili se trosečníci s velkou bednou jídla. Skupinu trosečníků tvoří malé i větší děti, dospělí, obézní i hubení. Cílem je, aby všichni přežili co nejdelší dobu, než přijde záchrana. Podle jakého kritéria bys rozdělil potraviny, aby to bylo co nejvíce spravedlivé? Obrázek: Obrázek:
7
Konec prezentace Děkujeme za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.