Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Legislativní předpisy, přístup ke kontrole Ing. Šárka Hřebíčková Odbor kontroly, laboratoří a certifikace Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
2
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
3
Kompetence státního dozoru:
Živočišná výroba a tržiště s živ. produkty: Státní veterinární správa Veřejné stravování: hygiena (OOVZ) SZPI: výroba a distribuce potravin rost. původu, kontrola všech potravin v tržní síti.
4
Úřední kontrola Dle zákona o SZPI nevyhovující stav řešíme „opatřením“
Opatření je protokolu o kontrole (zákaz výroby, zákaz uvádění, přeznačení, sanitace závodu…..) Pokuty jsou ukládány ve správním řízení tj. pouze pro správní delikty Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
5
Přístup ke kontrole Úřední kontroly: tématické, celoroční, monitoring, kontroly krajů Kontroly mimořádné (podněty), RASFF Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
6
Právní předpisy: Nařízení ( bezprostředně závazná forma, nejvyšší postavení) Směrnice ( implementují se do vyhlášek v určitém časovém horizontu, většinou do roku) Zákony, vyhlášky Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
7
Novelizace zákona o potravinách 128/2008 Sb.
Účinnost od Povinnosti PPP, kteří uvádí bezlepkové PZV zůstávají beze změny!!! Neposílat etiketu BP před uvedením na MZd Registrovat PPP u SZPI Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
8
V návaznosti na tento zákon vyšla i nová úprava prováděcího předpisu na PZV č. novelizace: 157/2008 Sb. (54/2004 Sb.)
9
Nový prováděcí předpis:
Transpozice 2007/29/ES 1924/2006, 1925/2006 Některá ustanovení jsou nad rámec legislativy EU ( označování respektuje normy Codex Alimentarius) Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
10
Definice: Potraviny bezlepkové jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa.“. Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
11
Změny: přirozeně bezlepkové potraviny
Vyhl. 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb. Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit 2mg/100g gliadinu 20mg/kg (=2mg/100g) lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
12
Bezlepkové potraviny Vyhláška 54/2004 Sb. Novelizace 473/2006 Sb.
Nejnovější novelizace 157/2008 Sb. Limit 10mg/100g gliadinu 100mg/kg (=10mg/100g) lepku Stav potraviny Na sušinu Ve stavu určeném ke spotřebě
13
Označování PZV Dle podmínek v paragrafu 3,6 zákona 110/1997 ve znění pozdějších předpisů Energetická hodnota (kJ/kcal) Obsah vit., minerálů a dalších látek na 100g potraviny, 100 ml nápoje nebo na DDD. Obsah lepku Kvantifikace dle §19, odst. 2, c) - informace o nulovém obsahu Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
14
Prognóza vývoje legislativy:
Limitní požadavek: -Sušina (2006) -potravina určená ke konzumaci(2008) -potravina v době prodeje?????
15
Deklarace alergenu: Informace:“může obsahovat stopy lepku“ je z hlediska označování vyhovující Vyrobeno v závodu, který zpracovává pšenici-nevyhovující Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
16
Pozitivní nálezy lepku:
Rýžová mouka:426 mg/100 g (kontaminace mlýn) Pohanková mouka: 96 mg/100 g suš (kontaminace při sklizni a při semletí)
17
Díky za pozornost! sarka.hrebickova@szpi.gov.cz tel: 543 540 288
Ing. Šárka Hřebíčková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.