Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
2
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět
Technika obsluhy a služeb První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Nealkoholické studené nápoje Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit dělení nápojů, charakteristiku nápojů a jejich servis. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Prezentace obsahuje i hypertextové odkazy na pořady zabývající se kvalitou potravin. Zhotoveno, (datum/období) 12. září 2013 Ověřeno 9. října 2013 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Předmět Ročník Název tematické oblasti (sady) Název vzdělávacího materiálu Anotace Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
3
Nealkoholické studené nápoje
4
Klíčové pojmy Voda Sodovka Minerální vody Limonáda
Šťávy, džusy, ovocné mošty Sirupy Energetické nápoje Polotovary pro přípravu nápojů
5
VODA Voda je základní podmínkou pro lidský organismus.
Chemické složení: H₂O (sloučenina vodíku a kyslíku) Zdroje vody Pramenitá voda: voda volně vyvěrající na povrch, nebo voda vyvěrající z vrtu(zn. Evian, Levissima, Trinity). Artéská voda (zn. Fiji, Voss) Voda ze studny Dešťová voda Horský ledovec Arktické ledovce Hloubková voda Jezera a přehrady
6
SODOVKA Pitná voda sycená oxidem uhličitým (nejméně 8 g na 1 l);
metodu vypracoval v r Ženevan Nicholas Paul; plní se do lahví; vhodná na tišení žízně, ale i do míchaných nápojů. Zdroje sodovky: „Soda gun“ pistole spojená s výrobníkem; Sodastream
7
MINERÁLNÍ VODY Vyznačují se vyšším obsahem soli a minerálů;
servis v původním skle. Dělení dle vřídla: chladné (do 20 °C) vlažné (od °C) teplé(od °C) horké (přes 50 °C) Dělení dle tržního hlediska: stolní – Mattoni, Poděbradka, Hanácká kysellka, Evian, Spa, Perrier léčivé – Vincentka (hlasivky), Šaratice (proti zácpě)
8
Dělení dle obsahu minerálních látek:
alkalické / obsah. Na, dikarbonáty/, sádrovcové / obsah. Ca /, zemité / Ca,Mg /... Dělení dle obsahu plynu: uhličité (CO₂ ), methanové, dusíkaté, sirovodíkové Je kvalita vody rozhodující? Víte, co pijete?
9
LIMONÁDY Nealkoholický nápoj vyrobený s ovocné šťávy, sycený oxidem uhličitým (CO₂). Výroba: Mísení sodové vody, limonádových sirupů, přidání potravinářských barviv, trestí, sladidel. Základní sirup (vyrobený z ovoce + cukr + barviva) + voda + CO₂ Dělení: ovocné (z ovocných sirupů) s příchutí speciální (Coca-cola, Pepsi) DIA (nízkoenergetickou hodnotu, umělá sladidla)
10
DŽUSY, OVOCNÉ A ZELENINOVÉ ŠŤÁVY
FRESH JUICE 100% MOŠT 100% DŽUS upravované nezkvašené ovocné šťávy, popř. jejich koncentráty Nektar min 25% ovocné složky + cukr Ovocné nápoje do 25% ovocné složky Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit ]. Dostupné z:
11
Firma MONIN, ROIBA, ESSENCE, YO, HELLO
SIRUPY Základní sirup cukrový Sirupy ovocné Dělení sirupů: ovocné sirupy na přípravu kávy sirupy dle alkoholických nápojů (blue curacao ,triple sec,bitter) speciality Firma MONIN, ROIBA, ESSENCE, YO, HELLO
12
ENERGETICKÉ NÁPOJE Mají povzbudivé účinky, dodávají tělu energii.
Složení: iontové prvky, kofein, vitamíny, minerální látky, sycená CO₂, cukr. Značky: Redbull, Semtex NESMÍ SE MÍCHAT S ALKOHOLEM !!! Peklo na talíři – Energetické nápoje [online]. [cit ]. Dostupné z: napoje
13
POLOTOVARY PRO PŘÍPRAVU NÁPOJŮ
klipart ???
14
Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit. 2013-09-09].
Použitá literatura: MIKŠOVIC, Alexander. Bar. Praha: Consoff, s.r.o., 2009, 513 s. ISBN Použité zdroje: Peklo na talíři – Džusy [online]. [cit ]. Dostupné z: Peklo na talíři – Energetické nápoje [online]. [cit ]. Dostupné z: napoje Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.