Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdeňka Pavlíková
1
CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ZP_3.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 3.Sada – předmět – Zařízení provozoven Tématická oblast : odbytové a ubytovací střediska z ŠVP 65-51-E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.18 Administrativní a technické zařízení, aplikovaná elektrotechnika Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce ZP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí technickému zařízení v základních znalostech. -------------------------------------------------- Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU. ---------------------------------------------------
2
Dálnopis V dnešní době se používá pouze ve větších městech a ubytovacích závodech. Umožňuje psaní zpráv jako na psacím stroji, poté je přenesena k adresátovi a automaticky zaznamenávána.
3
Fax Umožňuje pomocí telefonního spojení posílat dokumenty a obrázky ve formátu A4.
4
Telefonní centrála Dnes je automatická (dříve byla spojovatelka), propojuje telefony v hotelu a počítá délku hovorů.
5
Rozhlasová centrála Zapojuje program do rozhlasu na jednotlivé pokoje, využívá hudební nosiče a mikrofon.
6
Signalizační zařízení Slouží k přivolání číšníka, nebo pokojské do pokoje hosta. Tlačítko je označeno piktogramem. V recepci se na světelné tabuli objeví číslo pokoje a ozve se bzučák.
7
Průmyslová televize Sbírá signál z několika průmyslových kamer, které jsou umístěny na frekventovaných a důležitých místech v hotelu. Možnost propojení s centrálním pultem, který je napojen na bezpečnostní a požární čidla.
8
Osobní čip – klíč elektronický V moderních provozech slouží k bezpečnosti majetku hostů a k jejich komfortu ubytování. Odemyká pokoj, slouží jako záznam použitých služeb. Monitoruje pohyb na hotelu a slouží ke konečnému vyúčtování.
11
Použité zdroje: Učebnice – Zařízení provozoven v kostce, autor František Cón, nakladatelství Ratio, 2005 Učebnice – Stolničení, autor Gustav Salač, nakladatelství SPN Praha n.p., 1979 www.obrazky.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.