Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA"— Transkript prezentace:

1 NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 NERVOVÁ SOUSTAVA řídí činnost lidského těla (pohyb, činnost orgánů)
umožňuje vnímání okolí (smyslové orgány) a uchovávání informací (paměť) tvořena vzájemně propojenými buňkami buňky si předávají signál pomocí vzruchů (elektrické a chemické povahy) nervové buňky tvoří síť, často nasedají na svaly (neurosvalová ploténka) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 STAVBA NEURONU neuron = nervová buňka
základní stavební jednotka nervové soustavy dendrity zaznamenávají vzruchy z okolí axon vysílá vzruch přes nervová zakončení k dalším buňkám JÁDRO NEURONU dendrity MYELINOVÁ POCHVA axon ZÁŘEZY NERVOVÉ ZAKONČENÍ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 PROPOJENÍ NEURONŮ neurony jsou vzájemně propojené tzv. synapsemi
na konci axonu první buňky (1) se uvolní chemický přenašeč (3), který se vylije do synaptické štěrbiny (2) a receptory druhé buňky (4) přenesou tento signál na dendrit této druhé buňky (5) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 CENTRÁLNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA
složená z mozku a míchy MÍCHA trubice uložená v páteřním kanále sahající od mozku až k 1. bedernímu obratli šedá hmota ve tvaru motýlích křídel SESTUPNÉ DRÁHY – ovládání těla mozkem (přední kořeny) VZESTUPNÉ DRÁHY – informují o dění v těle (zadní kořeny) CENTRÁLNÍ KANÁL BÍLÁ HMOTA ŠEDÁ HMOTA ZADNÍ KOŘEN PŘEDNÍ KOŘEN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 MOZEK KONCOVÝ MOZEK řídí celé tělo, sbírá informace a rozhoduje, jak se jedinec bude chovat a jak budou jeho orgány v těle pracovat KONCOVÝ MOZEK bílá hmota – tvořená dendrity a axony šedá hmota – tvořená těly neuronů (kůra) obalen plenami, plave v mozkomíšním moku uložen v lebce MEZIMOZEK MOZEČEK STŘEDNÍ MOZEK PRODLOUŽENÁ MÍCHA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 MOZEK MEZIMOZEK – řídí podvěsek mozkový, řídí tělesnou teplotu, příjem vody a potravy a slaďuje činnost vnitřních orgánů STŘEDNÍ MOZEK – sluchové a zrakové reflexy MOZEČEK – rovnováha, pohyb PRODLOUŽENÁ MÍCHA – řídí základní životní pochody (trávení, dýchání, činnost srdce), centrum nepodmíněných reflexů (sací, polykací, dávící apod.) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 PERIFERNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA
HYBNÁ (motorická) vlákna – vedou vzruchy z CNS ke svalům SMYSLOVÁ (senzorická) vlákna – vedou vzruchy od povrchu těla do mozku ŠPENDLÍK KŮŽE RECEPTOR BOLESTI SMYSLOVÝ NEURON INTERNEURON MÍCHA ŠEDÁ HMOTA MÍŠNÍ MOTORICKÝ NEURON SVAL Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 REFLEXY vrozené, stálé odpovědi organismu na podnět
nepodmíněné reflexy jsou vrozené (příjem potravy, tvorba slin, dávení, sání apod.) podmíněné reflexy jsou získané na základě reflexů nepodmíněných I. P. Pavlov – studoval podmíněné reflexy na psech Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 MÍŠNÍ A MOZKOVÉ NERVY I. ČICHOVÝ II. ZRAKOVÝ III. OKOHYBNÝ
V. TROJKLANNÝ IV. KLADKOVÝ VI. ODTAHOVACÍ VII. LÍCNÍ VIII. SLUCHOVĚ-ROVNOVÁŽNÝ IX. JAZYKOHLTANOVÝ XI. PŘÍDATNÝ XII. PODJAZYKOVÝ X. BLOUDIVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 VEGETATIVNÍ NERVSTVO nemůžeme ovládat vůlí řídí vnitřní orgány
sympatikus – vybuzuje orgány k činnosti (stres, útěk, zčervenání apod.) parasympatikus – působí proti sympatiku, naopak tlumí činnost orgánů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 EPILEPSIE 1 z 200 lidí nekontrolovatelné záchvaty
příčinou jsou často neznámé změny v mozkové tkáni Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA 1 z 1000 lidí
imunitní buňky napadají myelinové pochvy neuronů a rozežírají je špatný přenos nervového signálu dá se zpomalit nebo skoro zastavit i tak velmi vážná nemoc Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 PARKINSONOVA NEMOC ALZHEIMEROVA CHOROBA
třes rukou, zhoršená schopnost řeči, ztuhlost léčba obtížná ALZHEIMEROVA CHOROBA postupné odumírání mozkové tkáně ztráta paměti, opakované otázky atd. nelze léčit Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 MRTVICE stejná příčina jako u infarktu
ucpání cév zásobující mozek krví 1/3 postižených umírá je důležité včas rozpoznat – ztráta schopnosti ovládat části těla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 OTŘES MOZKU naražení mozku na lebeční kosti
možnost poranění – sledování Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 MENINGITIDA zánět mozkových blan přenašečem jsou klíšťata očkování
při neléčení až smrtelná virová nemoc Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 LYMESKÁ BORRELIÓZA bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty
neléčená až smrtelná pomalu nastupující příznaky podobné zpočátku chřipce Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 ZDROJE Obrazový materiál snímek 3 (neuron): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 4 (propojení neuronů): tato fotografie je volné dílo na přání autora. Je dostupná na: Obrazový materiál snímek 5 (mícha): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution 3.0 Unported license a pozdější na: Obrazový materiál snímek 1, 6 (mozek): tato fotografie je volné dílo jelikož jeho copyright vypršel. Je dostupná na: Obrazový materiál snímek 8 (reflexní oblouk): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution 3.0 Unported license a pozdější na: Obrazový materiál snímek 10 (mozkové nervy): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution 2.5 Generic license a pozdější na: Obrazový materiál snímek 10 (míšní nervy): tato fotografie je volné dílo jelikož jeho copyright vypršel. Je dostupná na: Obrazový materiál snímek 11 (vegetativní nervstvo): tato fotografie je volné dílo jelikož jeho copyright vypršel. Je dostupná na: Obrazový materiál snímek 13 (roztroušená skleróza): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 15 (mrtvice): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 16 (otřes mozku): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 17, 18 (klíště): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution 3.0 Unported license a pozdější na: Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "NERVOVÁ SOUSTAVA ČLOVĚKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google