Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905
Název DUM: Pravidla skladování potravin v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_103_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Skladování, uchovávání a nákup potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: Zásady skladování, záruční lhůta, skladovací prostory Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 4. srpna 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
2
Pravidla skladování potravin v domácnosti
3
Skladovací prostory Suché – spíž, °C mouka, cukr, koření, káva, čaj, … Chladné – sklep, 5 – 12°C brambory, ovoce, zelenina, víno, … Chladící – chladnička, 0 – 5°C mléko, sýry, uzeniny, vejce, maso, … Mrazící – mrazničky, pod -18°C maso, drůbež, ryby, zelenina,…
4
Zásady skladování Dodržujeme pokyny výrobce
Ukládáme podle druhu potraviny Používáme vhodné obaly Mražené potraviny popisujeme Hlídáme záruční lhůty Zkažené potraviny ihned vyhodíme Vše udržujeme čisté
5
Záruční lhůta Je doba, po kterou ručí výrobce za kvalitu a nezávadnost potravin Lhůta je uvedená na obale Způsoby značení: a) záruční doba xx od data výroby b) spotřebujte do xx Na obale je uveden i datum výroby
6
Pomůcky ke skladování Rošty na podlahu ve sklepě
Přepravky na brambory, ovoce, … Boxy na mražené potraviny, salámy, … Dózy na mouku, cukr, kávu, … Kořenky na koření Mikrotenové sáčky na maso, … Alobal na zakrytí salátů, pomazánek, …
7
Úkoly pro žáky Ulož nákup: olej marmeláda nanukový dort
pepř brambory mražený špenát sýr povidla krájená šunka káva banány bramborový salát cukr chleba těstoviny
8
Děkuji za pozornost!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.