Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Typologie spojů ze dřeva Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_18 Název DUMu: Čep a rozpor Pro obor vzdělávání: L/02 Předmět: Konstrukce Ročník: UZD-2 Autor: Bc. Václav Pihera Datum:

2 Čep a rozpor

3 Čep a rozpor (zařazení)
Jedná se o rámový spoj rohový. Je to spoj lepený. Používá se: v nábytkářství v tesařství ve stavebním truhlářství

4 Čep a rozpor (charakteristika)
Spojení na čep a rozpor je nejčastější způsob spojení rohů rámů. Zatímco při konstrukci nábytku a tvorbě interiérů se používají i jiná rohová spojení, pro výrobu okenních rámů platí pravidlo: toto spojení má dvakrát větší plochu lepení než přeplátování, a proto má výrazně vyšší odolnost proti kroucení.

5 Čep a rozpor (charakteristika)
Zpravidla mají svislé vlysy rámů rozpory, zatímco příčné vlysy jsou osazeny čepy, které se později zapouštějí do rozporů. U rámů oken mají naopak příčné vlysy rozpory, aby se mohly vyfrézovat drážky, popř. polodrážky pro okapnici, vnitřní parapet.

6 Čep a rozpor (charakteristika)
U silnějších dřevěných vlysů rámů můžeme při konstruování oken z důvodu velkého zatížení vyříznout dvojité nebo trojité čepy. Spojení se kromě toho používá pro rámy při konstrukci nábytku a tvorbě interiéru.

7 Čep a rozpor rozkreslení

8 Čep a rozpor

9 Čep a rozpor (charakteristika)

10 Čep a rozpor (charakteristika)

11 Čep a rozpor (výroba) Předpokladem pro dobré spojení rozporem a čepem je přesné orýsování. Po orýsování délky rozporu a čepu se musí provést rozdělení čepů rejskem (1/3, 2/3 tloušťky rámu). Rozpor se vyřízne na vnitřní straně rysek vyhotovených rejskem, čep se vyřízne vně rysek čepovkou.

12 Čep a rozpor (výroba) S dlátem vydlabeme z obou stran rozpor.
Pro osazení vnějších stěn čepu upneme materiál do zadního vozíku v hoblici a vyřízneme vnější části čepu čepovkou. Tím docílíme těsné spáry. Před lepením spoj zkusíme sesadit dohromady.

13 Čep a rozpor Čep musí sedět v rozporu vzpřímeně a pevně, aniž bychom ho rozštípli. Při lepení a stahování musíme dávat pozor, aby byl rám v pravém úhlu.

14 Čep a rozpor (charakteristika)
Spojení na čep a rozpor s vnitřní polodrážkou nebo drážkou Za účelem upevnění výplně se provádí do rámu z masivního dřeva průběžná drážka nebo polodrážka. U skleněných výplní se vyfrézuje polodrážka a tabule skla se připevní zasklívacími lištami, které se přišroubují na boční stěnu polodrážky.

15 Čep a rozpor (charakteristika)
Takto můžeme tabuli skla ve slepené rámové konstrukci kdykoli vyměnit. Má-li však být výplň vložena napevno, budou mít části rámu drážku v tloušťce čepu. Při tomto jednoduchém způsobu upevnění musíme výplň při lepení osadit rohovým spojením.

16 Čep a rozpor (charakteristika)
Abychom u prvků rámu docílili hezčího vzhledu vnitřní hrany, srážíme, profilujeme nebo můžeme přidat profilovanou lištu. Setkáváme se s různými druhy provedení. Jestliže srazíme boční stěnu polodrážky a boční stěnu drážky, musí mít rovněž odpovídající navazující prvky v části rozporu a čepu stejné sražení (zkosenou hranu). Toto je třeba brát v potaz již při orýsování.

17 Čep a rozpor (charakteristika)

18 Čep a rozpor (charakteristika)

19 Čep a rozpor (charakteristika)

20 Čep a rozpor (charakteristika)

21 Čep a rozpor (charakteristika)
Spojení čepu a rozporu na pokos. U rámů nábytkových dveří s výplněmi se provádí spojení na čep a rozpor, a to bud' jednostranné, nebo oboustranné osazení na pokos. To se provádí tehdy, když má kresba dřeva na jednotlivých vlysech rámu navazovat a pokud jsou lišty pro výplně osazeny na pokos. Stejným způsobem musíme osadit boční stěnu.

22 Čep a rozpor napokos

23 Čep a rozpor (charakteristika)

24 Čep a rozpor (výroba)

25 Zdroj materiálů: NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce v interiéru. Praha: Grada, 2006, ISBN NUTSCH, Wolfgang. Konstrukce Nábytku. Praha: Grada, 2003, ISBN JOSTEN, Elmar; REICHE, Thomas; WITTCHEN, Bernd. Truhlářské konstrukce. Grada: Praha, 2011, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Příručka pro truhláře. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2006, ISBN KANICKÁ, Ludvika; HOLOUŠ, Zdeněk. Nábytek. Praha: Grada, 2011, ISBN KOUŘIL, Jan; BUBEN, František. Truhlářství. Praha: Grada, 2003, ISBN SLAVICKÝ, Richard. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2001, ISBN

26 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení. Praha: EUROPA-SOBOTÁLES, 2007, ISBN WÖHRLIN, Traugott. Nábytkové slohy. Praha: Grada, 2008, ISBN


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google