Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Knihu napsala : Irena Dousková VYTVOŘILA : KAROLÍNA TEJKALOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Knihu napsala : Irena Dousková VYTVOŘILA : KAROLÍNA TEJKALOVÁ."— Transkript prezentace:

1 Knihu napsala : Irena Dousková VYTVOŘILA : KAROLÍNA TEJKALOVÁ

2  Normalizační sedmdesátá léta viděná dětskýma očima jsou obsahem knihy, která osobitým způsobem karikuje důvěrně známá normalizační hesla, děje a chování. Hlavním a nejlepším autorčiným nástrojem je dobře zvládnutý systém dětského způsobu myšlenkových zkratek či spíše zkratů, jimiž dosahuje nejen předpokládané komičnosti, ale i značné autentičnosti. Přes hrdinčino soustředění na "dětinské" problémy zdůrazněné v názvech kapitol (Jak jsme měli k obědu vnitřnosti, Jak jsem byla zblízka u shnilýho vrabce) nahlížíme na postupně se bortící kariéru i rodinný život normalizačně "likvidované" herecké rodiny a na maloměstskou a uměleckou společnost kolem ní. Dětskostí vyjadřování, čistou naivitou a přímostí odhadujeme hrdinku asi jako pětiletou, hloubkou pochopení a analýzou některých problémů bezmála dospělou, je však asi devítiletá.

3 Je malá je malá holčička, která nám popisuje normalizaci a komické příběhy její rodiny. (Na divadelních představeních ji hraje Bára Hrzánová)

4 Irena Dousková se narodila roku 1964 v Příbrami v herecké rodině. Od roku 1976 žije v Praze, kde absolvovala gymnaziální studia (gymnázium Nad štolou) a posléze Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Právnické profesi se ale nikdy nevěnovala. Vystřídala různá zaměstnání, většinou nějakým způsobem související s novinařinou. Posledních několik let je na volné noze a věnuje se psaní

5  Kniha je zábavná a popisuje dobu normalizace dětskýma očima.


Stáhnout ppt "Knihu napsala : Irena Dousková VYTVOŘILA : KAROLÍNA TEJKALOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google