Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Španělština pro začátečníky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Španělština pro začátečníky"— Transkript prezentace:

1 Španělština pro začátečníky
Úvodní hodina vypracovala Věra Dokulilová

2 Vítejte v úvodní hodině kurzu španělštiny pro začátečníky.
V této lekci se podíváme na několik základních dorozumívacích vět a na přítomný čas.

3 Na úvod bych chtěla doporučit pár odkazů těm, kteří se chtějí dozvědět nějaké informace o Španělsku a španělštině. Před zahájením hodiny vám také doporučuji prostudovat si španělskou výslovnost, k této stránce se pak v průběhu hodiny můžete samozřejmě vracet. Pro procvičení výslovnosti je ze začátku dobré nechat si slova a věty přečíst například touto čtečkou. Stačí si tam nastavit španělštinu Spanish a slova či věty zkopírovat do prázdného pole Enter Text. V případě, že vám tato zkušební čtečka nebude chtít další slova přečíst, stačí stránku zavřít a znovu otevřít.

4 Nejdříve se naučíme španělskou abecedu
A, a B, b C, c Ch, ch D, d E, e F, f G, g H, h I, i a be ce che de e efe ge hache i (latina) [a] [be] [θe] [če] [de] [e] [efe] [che] [ače] [i] J, j K, k L, l LL, ll M, m N, n Ñ, ñ O, o P, p Q, q jota ka ele elle eme ene eñe o pe cu [chota] [ka] [ele] [eľe] [eme] [ene] [eňe] [o] [pe] [ku] R, r S, s T, t U, u V, v W, w X, x Y, y Z, z erre ese te u uve uve doble equis i (griega) zeta [erre] [ese] [te] [u] [uve] [uve doble] [ekis] [i (griega)] [θeta] Pro procvičení abecedy klikněte na ikonu kamery.

5 Zvládli jste abecedu? Jestli ano, mám tu pro vás za odměnu další odkaz na písničku, ve které si navíc můžete španělskou abecedu ještě procvičit. A po krátké písničce jste jistě připraveni na pokračování. Je čas naučit se konečně také nějaká španělská slovíčka a věty. K tomu se vám může hodit například tento slovníček. Tak hodně štěstí!

6 Přivítání -Hola. -Hola. ¿Qué tal? -Bien, gracias. ¿Y tú? -Buenos días. -Muy buenos. -Buenas tardes. -Ahoj. -Ahoj. Jak se máš? -Dobře, děkuji. A ty? -Dobrý den. -Dobré odpoledne. -Muy buenas. -Buenas noches. -Dobrý večer.

7 Seznamování -¿Cómo te llamas?, ¿Cómo se llama usted? -Me llamo Pedro Gonzales. -¿De dónde eres?, ¿De dónde es usted? -Soy de Brno., Soy de la República checa. ¿Dónde vives?, ¿Dónde vive usted? Vivo en Brno. -¿Qué haces?, ¿Qué hace usted? -Soy estudiante., Soy maestro. -Jak se jmenuješ?, Jak se jmenujete? -Jmenuji se Pedro Gonzales. -Odkud jsi?, Odkud jste? -Jsem z Brna., Jsem z České republiky. -Kde bydlíš?, Kde bydlíte? -Bydlím v Brně. -Co děláš?, Co děláte? -Jsem student., Jsem učitel.

8 Rozloučení -Adiós. -Hasta la vista. -Hasta mañana., Hasta pronto., Hasta otro día. -Ahoj (rozloučení). -Ahoj. -Nashledanou. -Nashledanou zítra., Na brzkou shledanou., Nashledanou jindy.

9 Opakování Vyberte k otázkám správnou odpověď (klikněte na ni).
1. Hola, ¿qué tal? a) Hasta luego. b) Bien, gracias. c) Soy de Brno. 2. ¿De dónde eres? a) Buenos días. b) Hasta pronto. 3. ¿Cómo te llamas? a) Me llamo Eva. b) Soy estudiante. c) Buenas tardes. Vyberte správný překlad do španělštiny (klikněte na vybranou odpověď). 1. Nashledanou. a) Hasta la vista. b) Benos días. c) Adiós. 2. Jsem z Brna. a) Vivo en Brno. b) Soy de Brno. c) Me llamo Pedro. 3. Kde bydlíš? a) ¿Dónde vives? b) ¿De dónde eres? c) Hola, ¿qué tal?

10

11

12 Pokud jste se svým výkonem spokojeni, pak si zasloužíte malou odměnu v podobě další písničky, která vám zpříjemní krátký odpočinek. Jestli máte rádi skupinu Roxette, pak si jistě rádi poslechnete jejich písničku, kterou znáte spíše v angličtině, tentokrát ve španělském podání. A po krátké pauze nás čeká poslední část, ve které se naučíme přítomný čas.

13 Přítomný čas Čas přítomný je tvořen připojením koncovky příslušné osoby ke kmeni slovesa. Kmen slovesa je část slovesa, která vznikne odtržením koncovky v infinitivu. Španělska slovesa se časují podobně jako česká (mění se koncovka). Ve španělšině existují tři slovesné třídy: 1. třída končí v infinitivu na -ar ( trabajar, estudiar) 2. třída končí v infinitivu na -er ( leer, comer) 3. třída končí v infinitivu na -ir ( escribir, subir)

14 ellos/ellas/Ustedes (oni/ony/vykání)
OSOBA 1. TŘÍDA HABLAR (mluvit) 2. TŘÍDA BEBER (pít) 3.TŘÍDA VIVIR (žít) yo (já) hablo bebo vivo tú (ty) hablas bebes vives él/ella/Usted (on/ona/vykání) habla bebe vive nosotros/as (my) hablamos bebemos vivimos vosotros/as (vy) habláis bebéis vivís ellos/ellas/Ustedes (oni/ony/vykání) hablan beben viven

15 Nyní si zkuste podle vzoru vyčasovat ještě následující slovesa:
1. Trabajar (pracovat), estudiar (studovat). 2. Leer (číst), comer (jíst). 3. Escribir (psát), subir (stoupat). Řešení

16 1. Trabajar: trabajo, trabajas, trabaja, trabajamos, trabajáis, trabajan. Estudiar: estudio, estudias, estudia, estudiamos, estudiáis, estudian. 2. Leer: leo, lees, lee, leemos, leéis, leen. Comer: como, comes, come, comemos, coméis, comen. 3. Escribir: escribo, escribes, escribe, escribimos, escribís, escriben. Subir: subo, subes, sube, subimos, subís, suben.

17 Doufám, že jste dnešní lekci zvládli co nejlépe a těším se na vás v příští lekci, ve které si vše zopakujeme a naučíme se něco nového. A teď už mi nezbývá nic jiného než napsat: ADIÓS

18


Stáhnout ppt "Španělština pro začátečníky"

Podobné prezentace


Reklamy Google