Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

sloveso BÝT ve španělštině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "sloveso BÝT ve španělštině"— Transkript prezentace:

1 sloveso BÝT ve španělštině
VERBOS SER, ESTAR, HABER sloveso BÝT ve španělštině Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802– Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace sloveso být Klíčová slova ser, estar, haber Předmět španělský jazyk Autor Mgr. Eva Šimonková Jazyk Druh učebního materiálu prezentace, výklad, pracovní list Potřebné pomůcky PC, interaktivní tabule Cílová skupina žáci střední školy Druh interaktivity výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje seznam viz poslední strana

3 Popis: Po vysvětlení problematiky a uvedení příkladů následuje procvičení. Žáci se vyjádří. Následuje kliknutí a poté se objeví správné řešení.

4 SER, ESTAR A HABER MAJÍ V ČEŠTINĚ VÝZNAM „BÝT“.
Sloveso HABER – jako významové sloveso se nečasuje. Má pouze jeden tvar – HAY. Vyjadřuje EXISTENCI něčeho: ¿Hay pan? Je chleba? ¿Hay algo nuevo? Je něco nového? No hay problema. Není žádný problém.

5 Lokalizuje nějaký neznámý předmět.
Protože daný předmět (věc, osoba) je neznámý a doposud nezmíněný, tak po hay není nikdy určitý člen. ¿Hay un supermercado por aquí? – Sí, hay uno. Je tady nějaká samoobsluha? Ano, je. ¿Qué hay en el armario? – Hay ropa. Co je ve skříni? – Oblečení. Al lado de mi casa hay un parque. Vedle mého domu je park.

6 Sloveso ESTAR Slouží k lokalizaci někoho nebo něčeho konkrétního v prostoru. El coche está en el garaje. Auto je v garáži. Oviedo está en el norte de España. Oviedo je na severu Španělska. Nosotros estamos en casa. My jsme doma.

7 ¿Dónde está el supermercado. – Está allí. Kde je samoobsluha
¿Dónde está el supermercado? – Está allí. Kde je samoobsluha? (konkrétní samoobsluha) ¿Dónde está el jersey? – Está en el armario. Kde je svetr? (konkrétní svetr) El parque está al lado de mi casa. Park je vedle mého domu. (konkrétní park) El hotel está en el centro. Hotel je v centru. (konkrétní hotel)

8 Popisuje přechodné stavy.
Juan está cansado. Juan je unavený. Estamos contentos. Jsme spokojení. ¿Cómo estás? Jak se máš? El coche está roto. Auto je rozbité.

9 Sloveso SER Kde je koncert? Je na náměstí.
Obvykle vyjadřuje původ, národnost, profesi; Soy de Praga. Soy checo. Soy profesor. Jsem z Prahy. Jsem Čech. Jsem učitel. vlastnictví. El libro se mío. Kniha je moje. Vyjadřuje trvalé vlastnosti. Juan es inteligente y simpático. Juan je inteligentní a sympatický. Lokalizuje UDÁLOST v prostoru či čase. ¿Dónde es el concierto? – Es en la plaza. Kde je koncert? Je na náměstí.

10 Kromě těchto pravidel existují určitá ustálená spojení.
¿Qué hora es? Kolik je hodin? ¿Cuánto es? Kolik to stojí? Estoy de pie. Stojím (na nohou). Es tarde. Je pozdě. Es domingo. Je neděle. Estoy de vacaciones. Jsem na dovolené.

11 SHRNUTÍ POZOR Pokud lokalizujeme konkrétní předmět v prostoru, použijeme ESTAR. ALE Pokud lokalizujeme konkrétní událost v prostoru, použijeme sloveso SER. El concierto es en museo. El museo está en la plaza. La fiesta es en casa de Juan. ¿Sabes dónde está? VŠIMNĚTE SI, ŽE SE JEDNÁ O KONKRÉTNÍ PŘEDMĚT ČI UDÁLOST!!!!!!

12 POMOC ¿QUÉ HAY? CO TAM JE? ¿DÓNDE ESTÁ? KDE JE? ¿CÓMO ES? JAKÝ JE?
POKUD SI NEJSTE JISTÍ, JAKÉ SLOVESO POUŽÍT, POKUSTE SE NA SPORNOU VĚTU VYTVOŘIT OTÁZKU. MŮŽETE SE ZEPTAT TŘEMI ZÁKLADNÍMI ZPŮSOBY: ¿QUÉ HAY? CO TAM JE? ¿DÓNDE ESTÁ? KDE JE? ¿CÓMO ES? JAKÝ JE? Např. La casa está en la playa. ¿Dónde está la casa? En la playa hay una casa. ¿Qué hay en la playa? La casa es grande. ¿Cómo es la casa?

13 Cvičení – zeptejte se na následující pojmy: Např
Cvičení – zeptejte se na následující pojmy: Např. ROMÁNTICO MODERNO EN EL CENTRO BUENOS RESTAURANTES EN ESPAŇA MONTAŇAS ¿cómo es? ¿cómo es? ¿dónde está? ¿qué hay? ¿dónde está? ¿qué hay?

14 UN LAGO CERCA DE MADRID INTERESANTE RUIDO UN RÍO EN LA PLAYA UNA PLAYA
¿qué hay? ¿dónde está? ¿cómo es? ¿qué hay? ¿qué hay? ¿dónde está? ¿qué hay?

15 Escoge las expresiones correctas:
UN HOTEL ¿QUÉ HAY? ROMÁNTICO EN LA PLAYA INTERESANTE LEJOS DEL CENTRO TRANQUILO CASAS BLANCAS UN RÍO MUCHO RUIDO MODERNO


Stáhnout ppt "sloveso BÝT ve španělštině"

Podobné prezentace


Reklamy Google