Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výraz emocí u člověka a u zvířat

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výraz emocí u člověka a u zvířat"— Transkript prezentace:

1 Výraz emocí u člověka a u zvířat
Charles Darwin Výraz emocí u člověka a u zvířat

2 Obecné principy výrazu
Princip účelných sdružených zvyků Když existuje zděděný nebo instinktivní sklon k výkonu nějaké činnosti nebo zděděná chuť pro jisté druhy potravy, je nějaký stupeň zvyku u individua často nebo obyčejně žádoucí – tele, housenka..

3 Obecné principy výrazu
Činnosti, počitky a stavy citové, jež se vyskytují pohromadě nebo v těsné posloupnosti, mají sklon splynout nebo souviset tak, že kdykoliv si některý z nich uvědomíme, představíme si snadno i ostatní – roztahování rukou, škrábání na hlavě, kašel, zavírání očí..

4 Obecné principy výrazu
Reflexní činnosti Zdá se pravděpodobné, že některé činnosti, které byly dříve vykonávány vědomě, se proměnily zvykem a asociací v reflexní činnosti, a jsou nyní tak pevně ustáleny a děděny, že se vykonávají, i když bez nejmenšího užitku – mrknutí, krajta, kašel

5 Obecné principy výrazu
Sdružené zvykové pohyby u nižších živočichů Účelem je ukázat, že jisté pohyby byly původně vykonávány za určitým účelem a že za téměř týchž okolností jsou stále ještě vykonávány ze zvyku, i když bez nejmenšího užitku – pes se točí, hrabe, číhá..

6 Obecné principy výrazu
Když pohyby sdružené zvykem s jistými duševními stavy jsou částečně potlačeny vůlí, jsou svaly vůbec nepodléhající vůli, stejně jako ty, jež jsou nejméně pod zvláštní kontrolou vůle, přesto ještě uváděny v činnost a jejich činnost je často vysoce výrazová – speciální výrazy u člověka..

7 Obecné principy výrazu
Princip protikladu Shledáme, že když je navoděn přímo opačný stav duševní, existuje silný a bezděčný sklon vykonat přímo opačné pohyby, ačkoli nebyly nikdy prospěšné – pes..

8 Obecné principy výrazu
Když činnosti jednoho druhu se pevně sdružili s nějakým pocitem nebo s nějakou emocí, je přirozeným, aby činnosti přímo opačného druhu byly konány nevědomě následkem zvyku a budou-li vskutku prospěšny člověku nebo některému jiném živočichu jako doplněk řeči, bude se jich rovněž hojně užívat a zvyk bude tím zesílen.

9 Obecné principy výrazu
Princip účinků podmíněných konstitucí nervové soustavy nezávisle od počátku na vůli a do jisté míry nezávislé na zvyku Když je sensorium silně podrážděno, tvoří se v nadbytku nervová síla a šíří se jistými směry, jež závisí na spojení nervových buněk – ztráta barvy vlasů, svalový třes

10 Prostředky výrazu u zvířat
Vydávání zvuků (štěkání, vrnění, pištění) Vzpřimování kožních útvarů (kočka, labuť) Nadouvání těla a jiné prostředky vzbudit strach v nepříteli (žáby, krajta) Stahování uší dozadu a přitisknutí jich k hlavě (kůň, kočka)

11 Speciální výrazy u zvířat
Pes a jeho rozmanité pohyby výrazové Vrtění ocasem – protiklad klidu Olizování – štěňata Přikrčení – pokora, vzdávání Kočky Vrtění ocasem – sensorium Drápky - sání

12 Speciální výrazy u zvířat
Opice Smích Pláč Vztek Údiv

13 Závěrečné poznámky a souhrn
Studium teorie výrazu potvrzuje, že člověk vzešel z nějaké nižší živočišné formy a podpírá domněnku o druhové nebo poddruhové jednotě jednotlivých ras..

14 Závěrečné poznámky a souhrn
„ Zdaž není hrozno, že ten herec zde, jen v básni, vášni pouze vysněné, tak sevřel duši do své smyšlenky, že jejím hnutím celý v tváři zbleď; měl slzy v očích, v rysech zoufalost, hlas zlomený a vše své ústrojí ve shodě s představou? – a všechno pro nic?“ Hamlet, jedn. II, sc. 2

15 Charles Darwin, Výraz emocí u člověka a u zvířat (podle 2
Charles Darwin, Výraz emocí u člověka a u zvířat (podle 2. vydání doplněného Francisem Darwinem). Praha: Československá akademie věd. 1964


Stáhnout ppt "Výraz emocí u člověka a u zvířat"

Podobné prezentace


Reklamy Google